Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 15 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Intocht Sinterklaas best bekeken programma van de dag

De intocht van Sinterklaas, door corona zonder publiek dit jaar, heeft gistermiddag drommen kijkers getrokken.

Ruim 2,2 miljoen mensen hebben gezien hoe Sinterklaas met zijn gevolg op ‘een onbekende plek’ aanlegde in Nederland. Daarmee werd de intocht het best bekeken televisieprogramma van de dag.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). De goedheiligman kwam aan bij de fictieve Dieuwertje Blokkade. In totaal schakelden vanaf 12.00 uur 2.225.000 mensen in op NPO3.

Intocht nog geen Masked Singer

Met de 2,2 miljoen kijkers was de intocht van Sint en zijn roetveegpieten nog geen klapper zoals de ongekend veel bekeken finale van The Masked Singer, vrijdag op RTL 4 (bijna 4 miloen kijkers). Het geeft wel aan hoeveel mensen tv kijken in deze rare tijden.

Geen publiek

De landelijke intocht was dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek bij zijn, waardoor de locatie van aankomst niet vooraf bekend werd gemaakt. Na aankomst ging Sinterklaas direct door naar het Grotepietenhuis, waar hij verblijft tijdens zijn bezoek aan Nederland. Eerder werd volop gespeculeerd waren de sint en zijn pieten zouden aanmeren.

Een foto van de voorbereidingen op de opnames van de intocht van de Sint bij paleis Soestdijk
Bij Paleis Soestdijk werden televisieopnames gemaakt door de NTR voor het Sinterklaasjournaal. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Intocht met een defilé

Het Pietenhuis bleek Paleis Soestdijk, waar een heus defilé als op Koninginnedagen in vroeger tijden werd gehouden. Burgemeesters, zowel echte als fictieve als ‘bur’ Matthijs van Nieuwkerk van de gemeente Zwalk, liepen met enkele kinderen langs de Sint en overhandigden hem tekeningen en lekkernijen uit de gemeente (zoals een Sinterkaas uit Alkmaar). Kids met een tekening konden deze insturen via de website van het Sinterklaasjournaal en kregen daarna een bedankbericht van de burgervader- of moeder. Op slechts een enkeling na, deden bijna alle burgemeesters van Nederland aan het programma mee.

Femke Halsema

Femke Halsema van Amsterdam was een van de burgemeesters die niet meedeed of te laat haar filmpje aanleverde. Zij wilde dat na enige ophef alsnog doen, maar het Sinterklaasjournaal bedankte toen vriendelijk. Halsema kreeg daarop veel negatieve reacties uit het het hele land.

Na de uitzending van de intocht was het journaal van 20.00 uur op NPO1 het best bekeken programma. Daar keken 2.200.000 mensen naar. Op de derde plek kwam Oh wat een jaar van Chantal Janzen op RTL 4. Daar waren 1.641.000 kijkers getuige van.

Lees ook: Blik op de Buis: social media-sneuneuzen zouden docu Famke Louise moeten zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Intocht Sinterklaas best bekeken programma van de dag
Sluiten