Metro en ANP
Metro en ANP Tech 15 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Tweede commerciële raket gaat mensen vannacht naar de ruimte brengen

Voor de tweede keer in de geschiedenis gaat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengen. Op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral moet in de komende nacht (Nederlandse tijd) een raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX gelanceerd worden.

Aan boord zijn drie Amerikanen en een Japanner, die de komende zes maanden in het internationale ruimtestation ISS wonen.

Eerste commerciële raket was eind mei

De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Lancering raket uitgesteld

De bemanningsleden van de tweede vlucht zijn Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker uit de Verenigde Staten en de Japanner Soichi Noguchi.

De tweede bemande commerciële ruimtevlucht ooit werd overigens een dag uitgesteld. De raket zou afgelopen nacht opstijgen naar het internationale ruimtestation ISS. Dat is verschoven naar 01.27 uur in de Nederlandse nacht van zondag op maandag.

Eerste ‘officiële vlucht’

De missie heet Crew-1, omdat de tweede vlucht telt als de eerste officiële vlucht van het SpaceX-programma. De ruimtereis van Hurley en Behnken was formeel een demonstratievlucht, bedoeld om alle systemen te testen. De eerstvolgende SpaceX-vlucht is komend voorjaar. Dan gaan twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman naar het ISS.

Een foto van raket SpaceX die vannacht de ruimte in gaat
De SpaceX Falcon 9 gaat als alles mee zit de komende nacht de ruimte in. Foto: EPA / CJ Gunther

Wens: over een paar jaar mensen op de maan

De Verenigde Staten vlogen jarenlang met eigen spaceshuttles naar de ruimte, maar die gingen in 2011 met pensioen. Daarna was het land afhankelijk van aartsrivaal Rusland. Dat doet pijn in Washington. Daarom werkten de Amerikanen jarenlang aan nieuwe raketten, in samenwerking met bedrijven als SpaceX en Boeing. Over een paar jaar willen de Verenigde Staten, samen met Europa, mensen op de maan zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn.

Lees ook: Temperatuur recordlang boven de 10 graden, maar het wordt kouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tweede commerciële raket gaat mensen vannacht naar de ruimte brengen
Sluiten