Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 15 nov 2020 / 10:21 uur

Vooral kiezers FvD en PVV denken dat Trump verkiezingen won

9 procent van de Nederlanders denkt dat er fraude is gepleegd bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dat Donald Trump eigenlijk heeft gewonnen. Vrijwel alleen kiezers van Forum voor Democratie (FVD) en PVV denken dit

Dat meldt Maurice de Hond vandaag na een peiling.

Van alle Nederlanders denkt 84 procent dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, 7 procent zegt het niet weten.

Vertrekt Trump op een normale manier?

Van de FVD-kiezers geeft 44 procent aan dat de huidige president heeft gewonnen, 27 procent ziet Biden als winnaar. 33 procent van de PVV-stemmers beschouwt Trump als winnaar van de verkiezingen, 49 procent noemt Biden.

De meeste ondervraagden denken dat Trump 20 januari op een normale manier vertrekt uit het Witte Huis, een klein deel (7 procent) vermoedt dat de juridische procedures dan nog niet zijn afgelopen en de nieuwe president nog niet kan worden geïnstalleerd.

Bij andere partijen percentages lager

Bijna een kwart van de FVD-stemmers denkt echter dat Trump president blijft en 18 procent ziet de inauguratie van de nieuwe president niet op 20 januari plaatsvinden.

Bij de PVV-kiezers zijn deze percentages respectievelijk 16 procent en 11 procent. Bij de kiezers van de andere partijen zijn deze percentages bij elkaar minder dan 10 procent. Bij D66 en GroenLinks is dat 3 procent.

Een foto van Joe Biden die een rondje fietst
Terwijl aanhangers van Donald Trump de straat op gingen, maakte Joe Biden een ontspannend tochtje op de fiets. Foto: AFP / Jim Watson

In 2016 weinig voorkeur Trump

In 2016, zo peilde Maurice de Hond toen, had 67 procent van de Nederlanders een voorkeur voor Clinton en 17 procent een voorkeur voor Trump. Alleen bij PVV-kiezers toen was er een meerderheid voor Trump: 44 procent. 34 procent van die kiezers waren toen voor Clinton.

De cijfers van alle Nederlanders nu leken begin deze maand sterk op die van 2016. 19 procent was voor Trump en 73 procent voor Biden. Kiezers van PVV en FVD echter waren duidelijk meer voor Trump dan de PVV-kiezers in 2016 waren. Bij de PVV-kiezers de verhouding was op 1 november 53 procent tegen 34 procent toen. De FVD-kiezers gaven in overgrote mate aan voor Trump te zijn (83 procent voor hem en 11 procent voor Biden).

Lees ook: Alle stemmen zijn geteld, Joe Biden heeft (tot nu toe) gewonnen

Lees ook: Duizenden aanhangers van Trump in Washington de straat op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vooral kiezers FvD en PVV denken dat Trump verkiezingen won
Sluiten