Manners.nl
Manners.nl Televisie 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Lubach veegt de vloer aan met complotdenkers en wordt met lof overladen

Normaal gesproken worden er in een Zondag met Lubach-aflevering verschillende onderwerpen behandeld. Gisteren was dat anders. Na een kort fragment over Grapperhaus trok Arjen Lubach ten strijde tegen de opkomst van alle complotdenkers in Nederland. De host van de satirische nieuwsshow wijde ongeveer de hele aflevering aan dit onderwerp, was messcherp en legt uit waar het volgens hem allemaal misgaat.

Wantrouwen richting de overheid en de media was er altijd al. Vanuit zolderkamertjes en kelders worden er vragen gesteld en hard gezocht naar andere waarheden. Door de pandemie, en de crisis die dit met zich meebrengt, is deze groep complotdenkers enorm aan het groeien. Zowel onder Onbekend als Bekend Nederland. Arjen Lubach neemt ze onder de loep en valt van de ene in de andere verbazing.

Complotdenkers

Als we sommige complotdenkers moeten geloven, zijn alle politici en de elite „pedo’s die het bloed van baby’s drinken en de hele wereld willen injecteren met de chips van opper slechterik Bill Gates”. Deze verhalen hoor je natuurlijk niet op de reguliere radio en televisie, dus dan rest de vraag: hoe zijn al deze mensen in een parallelle werkelijkheid beland? Arjen Lubach dook erin, ontdekte waar het fout gaat en bedacht het woord van 2020.

Zoals je in bovenstaand item kunt zien, zitten al deze complotdenkers volgens Arjen Lubach vast in de online fabeltjesfuik: een door sociale media bedacht ‘net’ dat steeds smaller wordt. Het doel daarvan is om meer advertenties te verkopen. Maar het visplan heeft een hele nare bijwerking. Mensen worden binnen een paar keer klikken meegezogen in een bizarre wereld waarin 9/11 een inside job was, mondkapjes een manier zijn om het volk te muilkorven en Barack Obama jonge kinderen bestelt alsof het pizza’s zijn.

Veel lof voor Zondag met Lubach

Iedereen mag geloven wat hij wil, maar het loopt nu toch echt uit de hand. Complotdenkers, die zelfs beweren dat het woord complot een complot is, gaan steeds vaker de straat op om de media en politici te belagen. Mark Rutte kan niet meer op de fiets naar zijn werk en de NOS moet hun logo van auto’s afhalen omdat ze anders belaagd worden. En daar zijn de complotdenkers ook nog trots op. Lubach ziet het met lede ogen aan en hij is niet de enige.

Op Twitter krijgt het item van Zondag met Lubach veel lof. Mensen keken met open mond naar het beeldscherm en vragen zich massaal af in wat voor wereld zij beland zijn. Er wordt hardop gelachen, maar van binnen gehuild.

https://twitter.com/Corindaluna/status/1317914818272284672

https://twitter.com/woukevscherrenb/status/1317915493764837378

https://twitter.com/adhominemrb/status/1317916006199808001

Metafoor

Vorige week was Lubach ook al zeer scherp. Niet alleen in Zondag met Lubach, maar ook op Twitter. De host deelde via Twitter een mooie metafoor voor de bizarre reactie op horecasluiting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.