Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 okt 2020

‘Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen de onthoofde leraar gelanceerd’

Vrijdag werd de 47-jarige geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd. In een les over vrije meningsuiting toonde hij cartoons van de profeet Mohammed. Maar wel pas nadat hij leerlingen de kans bood om de klas even te verlaten, als ze het te schokkend zouden vinden.

Een meisje bleef toch zitten, en beklaagde zich daarna bij haar vader, die vervolgens op social media zijn beklag deed. En zelfs een verkapte moordopdracht gaf.

Moordaanslag leraar

De vader van een schoolmeisje en een bekende islamistische militant hadden aangedrongen op de recente moordaanslag op de leraar. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken vandaag verteld.

foto van mondkapje met je suis Samuel
Tijdens de demonstratie waren duizenden mensen op de been om te laten zien dat zij zich absoluut niet achter dit geweld scharen. Foto: AFP

Lees ook: Leraren willen strengere maatregelen in de klas

Fatwa

„Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen de leraar gelanceerd”, vertelde minister Gérald Darmanin tegen radio Europe 1 over de twee mannen. Ze zijn twee van de elf mensen die zijn opgepakt na de terreuraanval door een jonge Tsjetsjeense man. „Hij is net zo schuldig als de dader”, zeggen mensen over de vader. „Ook aan zijn handen kleeft bloed.’

Jihadist

De leraar werd vrijdag vermoord door een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling die als jihadist zijn daad in sociale media rechtvaardigde. Aan de schoolpoort vroeg hij enkele leerlingen om Samuel Paty aan te duiden en viel vervolgens de leerkracht aan en onthoofdde hem op straat met een keukenmes. Hij werd na de moord door de politie doodgeschoten.

Haat

Darmanin zei dat meerdere politieoperaties momenteel gaande zijn in verband met de moord. Ongeveer tachtig onderzoeken lopen naar online haatzaaiende uitlatingen in Frankrijk. Onderzocht wordt of bepaalde groepen uit de Franse moslimgemeenschap al dan niet moeten worden ontbonden na beschuldigingen van het bevorderen van geweld en haat.

#JeSuisSamuel

Er heerst grote woede over de barbaarse moord op de leerkracht, en op social media wordt de hashtag #JeSuisSamuel of#JeSuisProf, refererend aan zijn vak, veelvuldig gebruikt. „Ik onderwijs, dus ik ben.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen de onthoofde leraar gelanceerd’
Sluiten