Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 okt 2020

NOS haalt logo’s van wagens na aanhoudende bedreigingen: ‘Woestmakend’

De NOS heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo’s afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op de website.

Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen, laat de NOS weten.

NOS: ‘niet klein’

Het lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Vanaf nu rijden de satellietwagens van de NOS rond zónder ons logo. Een principieel moeilijk besluit dat is genomen na aanhoudende bedreigingen”, twittert Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur.

Diep gezonken

„Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden”, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. „De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten.”

Lees ook: Kamer dringt aan op softdrugsverbod in gedeeltelijke lockdown

‘Triest’

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt het ook een „triest nieuw dieptepunt” in de trend dat acties tegen journalisten toenemen. Volgens hem wordt de NOS ook vaak gezien als partij, „terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen”. De NOS reageert daar volgens hem wel goed op overigens, door niet die plekken uit de weg te gaan, „maar te blijven komen en soms inderdaad maatregelen nemen, zoals beveiligers mee te nemen en logo’s te verwijderen.”

Hij wijst ook naar de politiek. Zoals sommige partijen journalisten neerzetten, als ‘staatsomroep die niet te vertrouwen is’, dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten, stelt Bruning.

Slob

Minister Arie Slob (Media) neemt het „heel serieus” dat de NOS vanwege aanhoudende intimidatie niet langer met het logo op satellietwagens gaat rijden. „Laat één ding duidelijk zijn: handen af van onze pers.”

Slob noemt vrije pers „cruciaal” in een democratie. Hij benadrukt dat er landen zijn zonder vrije pers, „met alle gevolgen van dien.” „Waar het kan zullen wij onze pers ondersteunen om te zorgen dat zij door kunnen gaan.”

Op social media wordt gereageerd. „Snap de noodzaak, maar wat een ongelofelijk rotbesluit om te moeten nemen. Woestmakend”, schrijft iemand. „In en in triest. Wij zijn het juiste pad kwijt en moeten eens goed gaan nadenken wat voor toekomst wij willen met elkaar. Verdraagzaamheid is ver te zoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NOS haalt logo’s van wagens na aanhoudende bedreigingen: ‘Woestmakend’
Sluiten