Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 4 okt 2020
Leestijd: 7 minuten

Johnny de Mol over 10e Waar is De Mol? ‘Ik ben een beetje van Johan Derksen gaan houden’

Johnny de Mol begint morgenavond aan zijn tiende en laatste seizoen Waar is De Mol? Zijn eerste gast op SBS6 is gelijk raak: Johan Derksen, de veel besproken man van Veronica Inside.

Johnny hangt wat later dan afgesproken aan Metro’s telefoon, want hij is als een malle aan het rondbellen, zo blijkt. De allerlaatste gast van Waar is De Mol? ooit – voetballer en wereldster Arjen Robben – heeft zich de vorige avond namelijk afgemeld. De Mol: „Hij belde me met het bericht dat hij door de nieuwe coronamaatregelen van zijn club FC Groningen niet meer mocht. Jammer maar begrijpelijk, Groningen met hem herontdekken was een mooie afsluiter geweest.”

Johnny de Mol vond verbazing om de hoek

Hoe dan ook, het tiende seizoen gaat morgen wel van start. Dat gebeurt allemaal in eigen land, terwijl hij jarenlang met bekende koppen – waaruit hij openhartige verhalen weet te krijgen – de hele wereld overtrok. Welke inheemse stam of uitgestrekte vlakte in Mongolië zag De Mol niet? Maar na de komende vijf en voor hem dus hopelijk zes afleveringen, zag hij dat verbazing ook gewoon om de hoek kan liggen.

De tiende al Johnny…
„Ja, de tijd gaat hard. Er zijn niet veel andere programma’s op dit moment die al zo lang op televisie zijn. We hebben het over vijftien jaar, want in mijn RTL-tijd heb ik Waar is De Mol? een tijdje niet gedraaid. Ik heb meer dan tachtig reizen gemaakt.”

Het is gelijk ook het laatste seizoen.
„Ja, dat heeft verschillende redenen. Het is mooi geweest. We eindigen in Nederland, iets wat ik voor corona al wilde. Dat leek me supergrappig als je over de hele wereld bent geweest, eindigen in ons eigen kikkerlandje om dat niet te vergeten. Dat hele gereis was wel even genoeg. Voor het milieu, voor mijn thuissituatie met drie kids. Het is klaar, maar ik heb de mooiste baan van de wereld gehad. Vroeger zag je me bungeejumpen, in helikopters zitten met ontbloot bovenlijf, het eeuwige kind. Dat is er natuurlijk wel een beetje vanaf op m’n 42e. Helemaal als je met Johan Derksen door Drenthe rijdt.”

Een foto van Johnny de Mol met Johan Derksen bij een afbeelding van Harry Muskee in Grolloo
Johnny de Mol met Johan Derksen bij een afbeelding van muzikant Harry Muskee in Grolloo. Foto: C+B Museum

Je hebt met Johan onder meer gefietst, maar ook op de brommer gereden hè?
„Ja, haha. Maar ook op de Hunnebed Highway met van die waanzinnig grote Amerikaansachtige verkeersborden. Johan vond ze gaaf. Vroeger was ik gestopt en had ik zo’n bord eraf geschroefd. Nu denk ik ‘laat ik het niet meer doen’. Maar dat was wel Waar is De Mol? Een beetje ondeugend, een beetje stout, een beetje op het randje. Ik moet heel eerlijk bekennen dat de burgerlijkheid er bij mij wat ingeslopen is, maar dat mag op mijn leeftijd ook wel een keer. Ik kijk er geweldig op terug, want het is de droom van iedere tv-maker. Maar het is tijd voor iets nieuws.”

‘Johan is een lieve man’

Je was in een eerder seizoen met Johan Derksen op stap in Amerika. Was het lastig hem voor de tweede keer voor je camera te krijgen?
„Nee, eigenlijk helemaal niet. De vorige keer was zo’n tien jaar geleden en die reis heeft altijd in onze top drie gestaan. Het was een hele aangename, leuke trip. Johan is een lieve man, waar we een beetje van zijn gaan houden. Ik vroeg hem twee weken voor die hele rel rond Akwasi losbarstte, het leek wel met voorbedachten rade. Hij zei ‘ja’, dus ik belandde in het prachtige Drenthe en zijn hometown Grolloo, de bluescapital of Holland.”

Hier zie je beelden van de eerste keer Johan Derksen in Waar is De Mol?

Met wie ga je de andere afleveringen op stap?
„Sergio Herman, Sylvana Simons, Gordon, Fred van Leer enne, de vervanger van Arjen Robben dus. Daarvoor ze we druk bezig.

Zijn die er wel allemaal voor de eerste keer bij?
„Ja, Johan is de uitzondering.”

Werd je nog verrast door Nederland?
„Ik heb in vijftien jaar heel wat programma’s gemaakt, dus ik heb al heel wat gezien. Maar er is zeker veel moois in ons land. Als je documentaires ziet over de Veluwe en de Biesbosch, dat is BBC-kwaliteit. Als je daar mag kamperen en dat mag laten zien, dan merk je dat je eigenlijk helemaal niet ver weg hoeft. En dat past dan wel weer heel erg bij deze tijd.”

Johan Derksen staat in je top 3, wie zet je daar na tien seizoenen nog meer in?
„Lastig, lastig. Ehm, met Doutzen Kroes naar de berggorilla’s in Uganda zal ik niet snel vergeten. Zowel de berggorilla’s als Doutzen niet. En ik vond mijn reis met Marco Borsato op de Malediven, waar hij zijn vijfhonderdste duik maakte ook onvergetelijk. Maar zo veel… Als ik nu met mijn eindredacteur zou praten en die zou een plek noemen dat zou ik met ‘oh ja, die!’ reageren. Het Amazonegebied is ook een lievelingsplek geworden, waar ik privé een paar keer naar teruggegaan ben. Ik heb ongelooflijke plekken mogen zien.”

Een foto van Johnny de Mol met zijn geliefde Anouk.
Johnny de Mol met zijn geliefde Anouk. Foto: ANP / Sander Stoepker

Levert het gesprek met Johan morgenavond spannende dingen op?
„Hij is in elk geval iemand aan wie je alles kan vragen. Er is veel gebeurd, dus ik moest ook veel vragen. Ik ben het lang niet altijd eens met meneer Derksen, hoor. Sterker, ik vind dat hij af en toe nogal lompe en botte opmerkingen maakt, die hem redelijk in de problemen brengen. Hij is daar heel koppig in. Maar laten we wel wezen, hij heeft niet aan kleine kinderen gezeten. Hij heeft een mening geventileerd. Daar wordt hij, soms terecht en soms onterecht, voor aangepakt. Maar Derksen een racist? Nee. En zoals gezegd, hij is een hele lieve man ook.”

Johnny de Mol met Gordon op AA-meland

Je hebt ook Gordon, die zaterdag een vreselijke overval heeft meegemaakt. Daar heb je het dus niet over kunnen hebben.
„Ja, ik heb het gehoord en ik heb hem gebeld vandaag. Ik heb Gordon nog niet kunnen bereiken, maar de schrik zit er daar goed in. Er gebeurt altijd veel in zijn leven, maar dit is heel erg naar. Wij hebben hem meegenomen naar Ameland, of AA-meland zoals hij het zelf noemt. Ik geloof Gordon dat hij zijn leven wil beteren. Hij is alleen veel te druk bezig met wat anderen er allemaal van vinden, terwijl hij naar zichzelf moet kijken. Ik hoop dat we een mooi zaadje bij ‘m hebben geplant. Dat als hij nog een keer verliefd wordt en die ander hem meteen weer businessclass wil meenemen naar witte stranden met blauwe zee, dat hij denkt: Ameland. Als je na een weekendje Ameland nog van me houdt, dan heb ik de goeie. We hebben Gordon in elk geval al zover gekregen om in een tentje te slapen. Ja, die komt wel weer wat dichter bij zichzelf.”

Je noemde eerder het woord milieu. Voelde je je niet goed meer bij al dat vliegen?
„Dat ook weer niet hoor. Je kunt ter compensatie tegenwoordig heel veel doen. Ik vind dat ik genoeg doe om een steentje aan de wereld bij te dragen, maar het is wel iets waar ik over nadenk, waar je over moet praten en waar je eerlijk over moet zijn. Je moet het vele vliegen in ieder geval niet voor lief nemen.”

Een foto van Johnny de Mol in de Roast.
Johnny de Mol tijdens de opname van het programma ‘The Roast’. Foto: ANP / Remko de Waal

Dat steentje draag je onder meer bij door met je stichting Movement On The Ground vluchtelingen op Lesbos te helpen. Hoe is het daar nu?
„Ter plekke is de rust een beetje weergekeerd, omdat in tien dagen tijd een nieuw kamp uit de grond is gestampt. Maar er is nog nooit zoveel onenigheid geweest over het verlenen van medewerking aan dat kamp. Wij gaan echter gewoon door met ons werk. Zorgen dat er wat menselijkheid is, wat meer kleur en dat er activiteiten voor kinderen zijn. En zorgen dat mensen zich kunnen ontwikkelen en niet in de rij hoeven te staan voor eten.”

Konden de mensen van de stichting tijdens corona wel helpen?
„Ongeveer twintig mannen en vrouwen zijn gebleven en in quarantaine gegaan om daarna door te kunnen werken. 80 procent van onze vrijwilligers zijn de vluchtelingen echter zelf. We geven hen verantwoordelijkheid en betrekken ze bij de dagelijkse gang van zaken. We kennen bijna iedereen bij naam. Wij houden zo de vinger goed aan de pols en de vluchtelingen hebben meer een gevoel van eigenwaarde.”

Maar morgenavond gaan we naar Grolloo. Op de brommer met Johan.
„Zo is het!”

Waar is De Mol? is vanaf morgen op maandag om 21.30 uur bij SBS6 te zien.

Lees ook: KLEM is terug: ‘Wat voor de serie wordt geschreven, gebeurt later in het echt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.