Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat verstaat men onder sportvoeding?

Sportvoeding is voeding die je helpt de prestaties te verbeteren, blessures te verminderen, beter uithoudingsvermogen te genereren en jezelf beter te laten focussen op het bereiken van het doel dat je jezelf stelt.

Sportvoeding wordt gebruikt naast de schijf van vijf, niet in plaats van.

Dat lijkt een logisch verhaal. Bij veel energieverbruik heeft het lichaam meer koolhydraten nodig. Als je meer spiermassa wilt en de spieren zich moeten herstellen na een work-out, zet je in op eiwitten en vetten zijn altijd nodig, het liefst onverzadigd. In vetten zitten namelijk belangrijke vitamines als A, D en E. Verder maakt het niet uit waarvoor of wanneer je sport, een goede hydratatie is altijd van groot belang.

Verbetering van sportprestaties

Jezelf op sportvoeding toeleggen heeft voornamelijk zin wanneer je echt bezig bent met de verbetering van prestaties. Het lichaam krijgt dan net dat extra duwtje om een stapje meer te zetten of iets harder te gaan. Welke sportvoeding dan het meest geschikt is hangt af van de sport die beoefend wordt. Iemand die aan gewichtheffen doet, gebruikt een andere samenstelling van sportvoeding dan iemand die zich op uithoudingsvermogen toelegt.
Naast de aangepaste sportvoeding zijn er voedingssupplementen die onderdeel van de sportvoeding kunnen zijn. Er is een enorme keus in producten maar ook nu gaat het om de vraag: welke sport beoefen je, waar heeft het lichaam behoefte aan en wat is je doel?

Creatine, BCAA en eiwitshakes

Mineralen, eiwitten en vitaminen hebben allemaal hun eigen specifieke functie. Creatine bijvoorbeeld, voorziet de spieren van energie waardoor die minder snel moe worden en je langer door kunt gaan. In het verlengde daarvan is er BCAA, een aminozuur, onderdeel van de eiwitten, die de eiwitafbraak vermindert waardoor spieren sneller herstellen. Een slimme manier om zeker te zijn dat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt op dat vlak, is het gebruik van een eiwitshake. Je lost het op in water of melk en werkt tegelijkertijd aan de hydratatie.

Een foto van vitamines

Vitamines

Vitamines als C en D worden ook veel toegepast. Vitamine C zorgt voor een verbeterde opname van ijzer waardoor er meer zuurstof wordt opgenomen in het bloed en dus meer zuurstof naar je spieren gaat. Het effect is dat je minder snel moe wordt. Vitamine D is een must voor een algemene goede prestatie van spieren. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam calcium opneemt waardoor je botten sterk blijven. Het mineraal magnesium dat veel aangeboden wordt, zorgt voor goed algemeen onderhoud van je spieren en houdt ook het energiegehalte van de cellen op peil.

Een goede pre-workout

De pre-workout is een belangrijk onderdeel van een goede training en een prima aanvulling op sportvoeding. De producten van een pre-workout bevatten vaak veel cafeïne, snelle koolhydraten (oftewel suikers), aminozuren, creatine en vitamine B. Omdat er veel suikers in zitten is een pre-workout niet geschikt wanneer je wilt afvallen. Ze zorgen wel voor een flinke oppepper, zodat het lichaam helemaal klaar is voor de training.
Eigenlijk kan gezegd worden dat de samenwerking tussen sportvoeding en deze supplementen één gemeenschappelijk doel hebben: het lichaam in goede conditie houden, de spieren zoveel mogelijk stimuleren en het zoveel mogelijk beperken van schade terwijl je gefocust aan de doelstelling werkt.

Lees ook: App-gestuurde seksspeeltjes zijn booming door corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.