Start: Alles over werk & geld

Van de beste werkgever kan iedereen iets leren

Van de beste werkgever kan iedereen iets leren

Foto van 'metronieuws'

16 APR 2018

Wie wil er niet werken bij de beste werkgever van Nederland? Ieder jaar zijn er diverse lijstjes met werkgevers die uitblinken. Dat ondernemers graag in zo'n ranglijst staan is niet zo gek, want er is krapte op de arbeidsmarkt en daarom moeten zij extra hun best doen om goede medewerkers aan te trekken. En werkzoekenden vinden de sfeer op kantoor en interessant werk zelfs nog iets belangrijker dan hun salaris. Maar wat maakt een goede werkgever dan een ‘beste werkgever’?

Zon? Neem lekker vrij

Softwarebedrijf TOPdesk uit Delft heeft inmiddels meer dan honderd recensies verzameld op beoordelingssite Glassdoor en die zijn veelal lovend. Het bedrijf scoort een 4,8 (maximumscore is 5) en kwam zo op de lijst van Best Beoordeelde Werkgevers 2018.

Het is een jong bedrijf, vertelt HR-adviseur Nienke van den Berg. „De gemiddelde leeftijd is 31.” Toen zij zelf zes jaar geleden begon bij TOPdesk, lag de gemiddelde leeftijd nog lager. Een goed teken. „Er is weinig verloop, mensen blijven lang hangen.”

Dat heeft meerdere oorzaken, waaronder het feit dat er veel aandacht is voor talentontwikkeling. Zo krijg je een 'strength test' die uitwijst waar je talent ligt en hoe je dat kunt inzetten. Verder kun je opleidingen volgen en zijn er coaches. Bovendien is het HR-beleid heel flexibel, vertelt Van den Berg. „Schijnt de zon en heb je het niet druk vandaag? Dan kun je gerust vrij nemen.”

Vrijheid en zelfstandigheid

Vrijheid en vertrouwen zijn belangrijk in het bedrijf. Ze vertelt dat ze daar ook op let bij sollicitanten: die moeten wel passen bij die cultuur. „De vrijheid kan ook een keerzijde hebben”, zegt ze. „We werken zonder functieomschrijvingen, je mag tafeltennissen wanneer je wilt en er zijn weinig kaders. Die zelfstandigheid zorgt voor een fijne cultuur en veel mogelijkheden, maar je moet er wel mee om kunnen gaan.”

Zelfs medewerkers die goed passen in het team hebben soms moeite met het gebrek aan structuur. Dat lees je ook terug in de anonieme reviews op Glassdoor. Zo schrijft iemand die vijf jaar in dienst is: „Op dit moment zijn er geen minpunten. Hooguit zou ik iets meer behoefte hebben aan kaders in mijn dagelijks werk.”

Van den Berg herkent het. „Soms is het lastig voor mensen om keuzes te maken. Dan proberen we te helpen: iedereen heeft een teamleider of een coach. Vrijheid is wat ons onderscheidt, al is het goed om als bedrijf ook bewust te zijn van moeilijkheden die het met zich meebrengt.”

Aandacht voor individu

Het softwarebedrijf is dus een van de beste werkgevers, maar dat betekent dus niet dat het ook de beste werkgever is voor iedere sollicitant. Het is belangrijk dat werkgever en werknemer een goede 'match' zijn. Dat is zo bij een mkb-bedrijf als TOPdesk, maar zeker ook bij grote bedrijven. Een paar grote organisaties in de ranglijst van Effectory en Intermediair zijn bijvoorbeeld samenwerkingsverband Noord-Nederland, gemeente Alphen aan den Rijn en bouwbedrijf Heembouw. Intermediair schrijft dat zij aandacht hebben voor talent, zorgen voor een goed instroomproces (zowel selectie als inwerken) en uitzoeken waar de kracht van medewerkers ligt. Voor dat laatste gebruiken ze ook allerlei tools, zoals StrengthsFinder, Profile Dynamics of Fitch.

Betuttelen

Guido Heezen van Effectory houdt zich al jaren bezig met dit thema en ziet veel goede en slechte voorbeelden. Wat zijn de grootste valkuilen voor een werkgever? „Vertrouwen in je medewerkers is het allerbelangrijkste”, zegt hij. „Dat betekent niet dat personeel zomaar alles mag doen. Je moet ze serieus nemen en zonder te betuttelen de vrijheid geven om iets moois te maken. Ik hoor nog veel werkgevers op een negatieve, afstandelijke manier praten over hun werknemers: ’ze snappen het niet’, ’ze missen de visie’. Als je zo denkt over je personeel, dan zit je al fout.”

Voordat je ergens solliciteert wil je natuurlijk weten of je met een goede werkgever te maken hebt, maar lang niet ieder bedrijf staat op zo'n ranglijst. Hoe kom je erachter of het bedrijf bij je past? Heezen: „Ga eens in gesprek met werknemers. Zo kom je erachter hoe de sfeer is in een bedrijf en hoe het zit met zaken als talentontwikkeling. Of zoek eens filmpjes van het bedrijf op YouTube. Let dan vooral op de manier waarop mensen zich gedragen: zijn ze zichzelf of spelen ze een rol? Dat zegt veel over de cultuur.”


Views

700+

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


Views

1k+

‘Je bent als pakketbezorger soort Speedy Gonzales’

Foto ter illustratie, niet de persoon uit dit verhaal ©ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

‘Gekkenwerk.’ Zo noemt Drees* het bezorgen van pakketten. Hij is woordvoerder van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) en heeft jaren zelf pakketten bezorgd. Inmiddels heeft hij een eigen postbedrijf, waar zo’n 30 man voor werken. „Bezorgers werken soms van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.”

Steeds meer werkdruk bij grote pakketbezorgers ©ANP

12 uur per dag


Views

700+

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

In bijna driekwart van de gemeenten zijn de winkels al iedere zondag open. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Het is 1984 als winkeliers voor het eerst hun deuren op zondag mogen openen. Winkels mogen dan nog op maximaal vier zondagen per jaar hun deuren openen. Tegenwoordig zijn in bijna 70 procent van de gemeentes de winkels zeven dagen per week geopend. Maar wat levert de koopzondag eigenlijk op?

Mensen hebben niet opeens meer te besteden, dus de economie gaat dankzij koopzondagen niet harder groeien, zegt Frank Quix, universitair docent Retailstrategie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook geven we volgens hem niet meer uit op zondag dan op een andere dag, zoals bijvoorbeeld op zaterdag. Toch staat Quix niet negatief tegenover winkelen op zondag: „Door zeven dagen per week open te zijn creëer je voor consumenten meer kansen.”

‘Helemaal geen regels meer’


Views

600+

Droombaan over de grenzen: hoe werkt dat?

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: werken in het buitenland, hoe zit dat financieel? 

Je leert andere culturen kennen, je bekijkt vraagstukken vanuit een nieuw perspectief en het staat ook nog eens interessant op je cv. Werken in het buitenland is niet alleen avontuurlijk, maar is ook nog eens goed voor je ontwikkeling. Steeds meer Nederlanders maken hun droom waar om eens een paar maanden of jaren buitenlandervaring op te doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek emigreerden in de eerste 11 maanden van 2017 zo’n 134.000 Nederlanders. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor. Verder doet zo’n 24 procent van de Nederlandse studenten buitenlandervaring op (bron: internationale studentenorganisatie EP-Nuffic, 2014). Werken over de grens is dus populair, maar hoe zit dat eigenlijk financieel?

Voordeel


Views

1k+

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Overwerken verhoogt bij vrouwen de kans op diabetes type 2. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

15 JUL 2018

Werk jij vaak een paar uurtjes over per week? Dan kun je daar maar beter niet langer een gewoonte van maken.

Uit Canadees onderzoek, waarbij twaalf jaar lang meer dan 7000 werknemers onder de loep zijn genomen, blijkt namelijk dat overwerken de kans op diabetes type 2 verhoogt.

51 procent meer risico


Views

600+

Wil je rijk lijken? Gebruik een iPhone en sojasaus!

Amerikanen denken dat deze mensen veel geld hebben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

13 JUL 2018

Hoe zie je eigenlijk of iemand rijk is? Wanneer iemand uit een dikke Ferrari stapt met een Rolex in een driedelig Armani-pak kan dit het een en ander verraden. Maar er zijn gelukkig ook subtielere en goedkopere spullen, boodschappen en gadgets die mensen associëren met rijkdom.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research deed onderzoek naar deze perceptie en vond een aantal items en merken die gelinkt worden met een hoog inkomen. De absolute nummer een op deze lijst was het bezit van een iPhone. En op nummer twee stond de iPad.

Rijke-mensen-saus ©Ashim da Silva, Unsplash


Views

2k+

Spaanse ambtenaar runt 10 jaar lang stiekem bordeel

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUL 2018

Een uurtje eerder weg gaan van werk op een warme zomerdag, het kan de beste overkomen. Een Spaanse ambtenaar maakte het wel heel bont, hij is veroordeeld omdat hij al ruim tien jaar niet op zijn werk is verschenen.

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Daar runde hij een mannenbordeel en tekende hij erotische strips. 's Middags om 16.00 kwam hij weer terug om uit te klokken. Ook streek hij zijn jaarsalaris van 50.000 euro op bij de gemeente van Valencia.

Heel hard gewerkt


Views

7k+

Likeability of 5

Britse zakenman biedt 25-jarige bedelaar baan aan

Ryan Davidson op zijn eerste werkdag bij James Minns ©James Minns

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

Ryan Davidson meldde zich maandag voor het eerst op zijn nieuwe werk. Nu zullen er wel meer 25-jarige gasten maandag hun eerste werkdag gedraaid hebben, maar met Ryan is iets bijzonders aan de hand. Hij was tot vorige week een dakloze bedelaar in de straten van Newcastle tot hij een zakenman om wat kleingeld vroeg.

Deze zakenman was James Minns, het tweetal raakte in gesprek en hij besloot Davidson, die al twee jaar geen vaste woon- en verblijfplaats had, een baan aan te bieden bij zijn bedrijf dat verf vervaardigt.


like
user_14c3343c6a3a8de9302841528d590246e8564ec0_avatar

Views

3k+

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Het wordt steeds moeilijker om een vuist te maken aan de onderhandelingstafel. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

9 JUL 2018

Staken komt de laatste jaren steeds vaker voor. Na de leraren, buschauffeurs en metaalwerkers, voeren nu ook personeelsleden van academische ziekenhuizen, beveiligers op Schiphol en leden van de politiebonden actie voor een betere cao.

Werknemers staakten in 2017 32 keer, dat is vaker dan in de 28 jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt doordat het economisch beter gaat met ons land; er wordt dan meer gestaakt. Hetzelfde geldt omgekeerd: gaat het economisch slechter, dan staken mensen minder snel. Ze zijn dan allang blij dat ze werk hebben.

Keihard onderhandelen


Views

2k+

Dag ouderwets cv, hallo opvallende sollicitatie

Foto van 'metronieuws'

9 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: vervangen social media en video het ouderwetse cv?

Videosollicitaties, volledige websites, je LinkedIn-profiel: je hebt als sollicitant talloze mogelijkheden om je werkervaring en ambities te laten zien. Heb je eigenlijk nog wel een curriculum vitae (cv) nodig?

Om daarachter te komen is het eerst goed om te weten waar je cv aan moet voldoen. Uit onderzoek van HR-platform Personeelsnet onder werving- en selectiemedewerkers blijkt dat een cv anno 2018 veel meer op de toekomst gericht is. Terwijl je vroeger een chronologische lijst maakte van opleidingen en werkervaring, ligt de focus nu meer op kwaliteiten, competenties en opgedane kennis. Wat je precies gedaan of geleerd hebt bij een werkgever is belangrijker dan je functietitel.


Views

2k+

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn in de achtbaan

Foto van 'Sofie Smulders'

5 JUL 2018

Uit 4400 aanmeldingen werd Marijn Vermeeren met een paar anderen gekozen om achtbanen te testen. Hij liep bij zeven grote pretparken als mystery guest naar binnen om alle achtbanen onder de loop te nemen.

Een serieuze klus, vertelt hij: „Het is de bedoeling dat je de rit omschrijft, wat je vindt van de bochten en de g-krachten en dat je de zittingen beoordeelt. Want of die überhaupt comfortabel zitten, daar denk je normaal gesproken niet over na.” Als achtbaantester moet je wel tegen een stootje kunnen, want je krijgt de nodige ritten voor de kiezen. Kwestie van een gedegen voorbereiding, weet Marijn. „Zorg dat je voldoende hebt geslapen en goed eet en drinkt.”

Achtbanen testen


Views

2k+

Verpleegster is baan beu en gaat bij Lidl werken

Wat verdient meer; vakkenvuller of verpleegster? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Een Britse verpleegster is gestopt met haar werk om vakken te gaan vullen bij de Lidl. Volgens haar is ze bij Lidl veel beter af omdat het vakkenvullen naast het feit dat dit meer verdient ook nog eens veel minder stressvol is.

De 28-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, deelt haar verhaal met de London Economic. De NHS, de publieke zorgverstrekker die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, is volgens haar een zeer slechte werkgever.

Van zuster naar vakkenvuller


wow
user_d3a53b060885bd728a3a5f6ed28487994e6b544b_avatar

Views

10k+

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Zit jij deze zomer in deze achtbaan als pretparktester? Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

4 JUL 2018

Voor pretparkliefhebbers mag een bezoekje aan attractiepark in de zomervakantie niet ontbreken. Goed nieuws voor deze attractiefans: dat kan nu helemaal gratis.

Alle achtbanen

De website Uitmetkorting.nl is namelijk op zoek naar achtbaantesters die alle achtbanen in de grootste pretparken van Nederland willen beoordelen. Een echte baan is het niet, maar de gelukkigen krijgen twee toegangskaartjes voor Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland.


Views

4k+

Hoera! Koffie is hartstikke goed voor je gezondheid

Hij loopt 12 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden en is daarom vrolijk ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

3 JUL 2018

Een goede werkdag begint natuurlijk met een lekker kopje koffie. Die cafeïne-rush is niet alleen fijn voor de korte termijn maar ook voor de lange. Dit blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Hierin werd het koffieleutgedrag van een half miljoen mensen in Groot-Brittannië in de leeftijd van 38 tot 73 jaar oud tien jaar lang onder de loep werd genomen. Wat blijkt? Koffiedrinkers lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden.

Lang en gezond leven


Views

4k+

Likeability of 5

Mathia (26) leeft van streamen van games

Foto van 'metronieuws'

2 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Mathia (26) is professioneel gamestreamer. 

Professioneel gamestreamer Tyler Blevins (27) verdient meer dan een half miljoen euro per maand. Hij filmt zichzelf terwijl hij de populaire schiet- en survivalgame Fortnite speelt en trekt daarmee zo’n 90.000 kijkers. Blevins is ’s werelds best verdienende gamestreamer, maar hij is niet de enige die ervan kan leven. Ook de Nederlandse Mathia Koolhout (26) is gamer van beroep. Ze haalde in 2016 een master Plant Biotechnology op de Wageningen Universiteit, maar besloot afgelopen maart van gamestreaming haar fulltimebaan te maken.

Ze heeft 23.000 followers en per livestream haalt ze 10.000 kijkers. De Culemborgse begon vier jaar geleden met het live uitzenden van haar games via internet. „In mijn studietijd speelde ik veel League of Legends”, vertelt ze. „Mijn vriendinnen houden totaal niet van gamen en ik wilde toch graag samen spelen. Daarom begon ik met streamen via Twitch.”


like
user_e8cdb7bc11315887e80f573cc0cd0ab3329927da_avatar

Views

3k+

'Nederland is het Silicon Valley op landbouwgebied'

Koning Willem-Alexander bij het 100 jarig bestaan van Universiteit Wageningen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JUN 2018

Welk land exporteert het meeste voedsel van Europa? Frankrijk? Duitsland? Spanje? Nee, Nederland. Zelfs voor veel Nederlanders is dit niet bekend. Dat lijkt op het eerste gezicht ook best gek. We leven in een van de dichtstbevolkte landen op de planeet en om veel voedsel te produceren is een hoop oppervlakte nodig voor landbouw. Oppervlakte die we - gezien de grootte van ons land - helemaal niet hebben.

Hoe kan dit? Hoe kan Nederland, na de Verenigde Staten dat 237 keer zo groot is, het land zijn die het meeste voedsel exporteert van de wereld? VisualPolitik, een gerenomeerd YouTube-kanaal voor politieke junkies, legt het uit. In veertien minuten vertelt host Simon Whistler over hoe het kleine Nederland door innovatie en samenwerking zo'n pionier op het gebied van landbouw is geworden. Hij gaat zelfs nog een stapje verder: Nederland is het Silicon Valley op het gebied van landbouw.


Views

4k+

Dit vinden horecamedewerkers de allersufste grapjes

Foto van 'Jelmer Visser'

28 JUN 2018

Onregelmatige werkuren, lange dagen, nulurencontracten, stand-by-diensten, karig salaris en flink doorploeteren. Dit is de tijd van het jaar dat horecamedewerkers juist geen vakantie hebben. Sterker nog: ze hebben het hartstikke druk. Het is zomer en de terrassen stromen vol.

Een onvermijdelijk element van werken in de horeca is het contact met de gasten. En deze gasten maken het werk niet altijd makkelijker. Sommigen zijn bijzonder kritisch, anderen verwachten zonder enige aanleiding een speciale behandeling en er is een grote groep bijdehante lolbroeken. Over deze laatste groep gaat dit artikel. Wat zijn de meest voorkomende suffe grapjes en uitgekauwde mopjes die horecamedewerkers bijna dagelijks moeten aanhoren. Hier is een overzicht!


Views

12k+

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium
Likeability of 5

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium

Laurent Simons is pas acht en heeft nu al zijn gymnasiumdiploma op zak. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

27 JUN 2018

De meeste kinderen kunnen als ze een jaar of acht zijn net de tafels uit hun hoofd, op de kaart aanwijzen waar Maastricht ligt en de persoonsvorm vinden in een zin. De 8-jarige Laurent Simons is net een stapje verder. Hij heeft deze week zijn gymnasiumdiploma in ontvangst genomen.

„De examens gingen goed”, vertelt vader Alexander (35), die het woord doet voor zijn zoon. „Laurent heeft mooie cijfers gehaald.” Verder ingaan op de cijfers wil hij liever niet, want hij wil niet dat zijn zoon druk voelt om te moeten presteren. „Hij rolt er gemakkelijk doorheen, maar we forceren niets.”

Wiskundige boeken


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

12k+

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als 'n kans'

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als 'n kans'

De krapte is vooral te zien bij technische beroepen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

26 JUN 2018

Steeds meer werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. Volgens uitkeringsinstantie UWV ervaart inmiddels één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

Technische beroepen

De krapte is vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek. Maar ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel.


Views

1k+