Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 16 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Kroatische ooievaar vliegt 14.500 km voor de liefde

Hoe toegewijd je ook bent, liefdevoller dan deze ooievaar wordt het niet: Klepetan vliegt namelijk ieder jaar 14.500 kilometer van Zuid-Afrika naar Kroatië om met ‘zijn’ Malena te paren. Het gehandicapte wijfje werd in 1993 neergeschoten en kan niet meer vliegen. Dit meldt AFP.

Net een film

Het lijkt wel een filmplot, maar het is de realiteit: ooievaar Klepetan overwintert al zestien jaar op rij in Zuid-Afrika, maar keert telkens weer terug naar het Kroatische dorpje Brodski Varos, waar hij al 62 kleintjes met Malena heeft gekregen. Het Kroatische nieuwsmedium 24 Sata meldt dat de ooievaars inmiddels ware beroemdheden zijn geworden in het land.

Grote verantwoordelijkheid

De 71-jarige weduwenaar Stjepan Vokic adopteerde Malena in 1993. Hij vond haar in een vijver, gewond door kogels van jagers. Hij zorgt sindsdien erg goed voor haar: hij neemt haar mee uit vissen en ze kijken zelfs samen televisie. Hij voelt zich erg verantwoordelijk voor haar leven omdat hij haar destijds uit de vijver heeft gered.

Flinke reis

Klepetan, de ‘liefdespartner’ van Malena, draagt een tracking ring, waardoor Vokic erachter kwam dat de laatste winterbestemming van de mannetjesooievaar in de buurt van Kaapstad lag. Hij moest een reis van een maand afleggen naar Kroatië, waar naar schatting 1500 koppels witte ooievaars leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kroatische ooievaar vliegt 14.500 km voor de liefde
Sluiten