Binnenland 7 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.

1. Verwarmen zonder verspillen

Door slim om te gaan met je verwarming kun je al gauw honderden euro’s per jaar besparen. Zet de thermostaat ‘s nachts en als je overdag weggaat op 15 graden, sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent.

Ook handig: vervang een oude gas- en elektriciteitsmeter door een slimme meter. Die laat precies zien wanneer je hoeveel energie verbruikt. Kijk op de website Rotterdamenergiebesparing.nl voor meer informatie.

2. Wat led je?

Door 11 gloei- en halogeenlampen in je huis te vervangen, bespaar je al zo’n 30 euro per jaar. Daarbij gaat een ledlamp 8 tot 15 keer langer mee. En het ligt voor de hand, maar laat lampen nooit aanstaan in ruimtes waar u niet aanwezig bent. Ook met tijdschakelaars kun je eenvoudig geld besparen. Kijk voor meer informatie op de website ledverlichting.

3. Isolatie(subsidie)

Een goed geïsoleerd dak en gevel gaat tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen én je bespaart er honderden euro’s per jaar mee. Rotterdammers met een woning van vóór 1990 krijgen een isolatiecoupon van 100 euro als zij aan de slag gaan met de isolatie van hun woning.

4. Groen dak

Heb jij een onbenut plat dak? Dan loont het om er een groen dak van te maken, met gras, mos en/of planten. Dat zorgt ervoor dat jouw huis in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Dat scheelt stookkosten én elektriciteit voor een ventilator of airco. Kijk voor meer informatie op de website Groene daken.

5. Huur zonnepanelen

Graag eigen energie opwekken, maar geen geld om in een keer veel te investeren in zonnepanelen? Ga dan naar de WoonWijzerWinkel op Heijplaat. Daar kun je desgewenst ook zonnepanelen huren.

Meer weten en meer tips? Kijk op 010Duurzamestad.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.