Binnenland 7 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.

Deze 10 gebouwen dingen mee naar de publieksprijs. Het gebouw met de meeste stemmen wint. Op 19 december worden de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs bekend gemaakt.

De volgende gebouwen zijn genomineerd:

Het Erasmus MC

Het ziekenhuis is getransformeerd van een verzameling losse gebouwen naar een medische stad met bed-toegankelijke stadstuinen.

De Nieuwe Binnenweg

Deze bijna twee kilometer lange winkelstraat veranderde in tien jaar tijd van groezelig doorgangsroute naar eigenzinnige stadsstraat met winkels en horeca.

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.

Valkenier Vreewijk

Door het herstellen van het originele kleurbeeld, houten bekleding van de dakkapellen, raamdeling en ornamenten ziet de Valkenier, onderdeel van Tuindorp Vreewijk, er weer uit zoals ooit was bedoeld.

Boston & Seattle

Deze twee nieuwe woontorens op de Wilhelminapier, geplaatst op een gezamenlijke parkeergarage met beeldbepalende lamellenstructuur, bieden door hun kunstvormige plattegrond een ranke aanblik.

Zwemcentrum Rotterdam

Dit voormalig deelgemeentekantoor behield zijn architectonische uitstraling bij een transformatie tot zwemcentrum met Olympisch wedstrijdbad.

Rotterdam Business School

Drie verschillende bestaande gebouwen die zijn samengesmeed tot een nieuwe duurzaam onderwijsgebouw met het atrium en de monumentale trappen als blikvanger.

VMBO Melanchton

Een duurzaam schoolgebouw dat met zijn materialen en vormen past in zijn jaren ’30 omgeving.

Pakhuismeesteren

Een voormalig pakhuis op de Wilhelminapier dat werd gerestaureerd en getransformeerd om ruimte te bieden aan een markthal, hotel en vergaderruimtes.

Zelfbouwwoningen Müllerpier

Deze zelfbouwwoningen zijn levensloopbestendig, voorzien van een lift en hebben woonkamers die kunnen transformeren in loggia’s met uitzicht op de Maas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.