Rotterdam

Echt Rotterdams Erfgoed

Echt Rotterdams Erfgoed Foto: Stacii Samidin

Foto van 'Tara Lewis'

26 SEP 2018

Museum Rotterdam organiseert van 28 september tot en met 6 oktober de week van het Echt Rotterdams Erfgoed.

Tien jaar geleden constateerde het historisch museum van Rotterdam, destijds gezeteld in het Schielandhuis, dat de collectie niet meer ging over veel Rotterdammers van nu. Met Echt Rotterdams Erfgoed heeft Museum Rotterdam nu een actieve collectie waarin alle Rotterdammers zich moeten kunnen herkennen. Nicole van Dijk is programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed: “Wij waren een historisch museum, met tentoonstellingen over de historische collectie van de stad. We hebben een depot met meer dan 100.000 objecten over het dagelijks leven in de stad. Tien jaar geleden merkten we dat die collectie niet meer ging over alle Rotterdammers.”

Verhaal verzamelen

Het museum besloot de stad in te gaan en samen met bewoners te onderzoeken en bepalen wat belangrijk is en welke verhalen bewaard moeten blijven. Van Dijk: “Daar ben ik nu al zo’n negen jaar mee bezig, met het verzamelen van het verhaal over de ontwikkeling van de hedendaagse stad, via verschillende projecten.” Vera Korsten, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Museum Rotterdam: “Daarbij doen we een beroep op mensen en gemeenschappen, in plaats van een collectie die bestaat uit voorwerpen.” Van Dijk: “Natuurlijk gebruiken we ook wel objecten, maar om een verhaal of proces inzichtelijk te maken.”

Democratisch

Tijdens de projecten en tentoonstellingen merkte het museum dat er te veel kennis verloren ging, elke keer dat er met iets nieuws werd begonnen. “Daarom wilden we een nieuwe, meer duurzame, manier van samenwerken met Rotterdammers. Dat heeft deels ook te maken met een discussie die in de hele museumwereld aan de gang is: hoe houd je een instituut democratisch en toegankelijk?” Korsten: “Wat dat betreft hebben wij het denk ik makkelijker dan de meeste musea, omdat ons profiel breed en ietwat diffuus is, waardoor we laagdrempelig zijn.” Het museum opereert relatief kort onder haar huidige naam (Museum Rotterdam) en is sinds 2016 gezeteld in het Timmerhuis op de hoek van de Meent. “Wij hebben ervoor gekozen om verbinding op te nemen in onze kernwaarden. Dat maakt ons bij uitstek het museum om aan community building in de stad te doen.”

Verhalen van nu

Het resulteerde vanaf 2016 in een groeiend aantal verhalen van 'nu' aan de hand van objecten en portretten van 'echte' Rotterdammers. Deze (actieve) hedendaagse collectie noemde het museum: Echt Rotterdams Erfgoed. Van Dijk: “Als je in de collectie Echt Rotterdams Erfgoed bent opgenomen dan blijven we je volgen. “Hiervoor trokken we intensief een periode op met een groep of gemeenschap, om ze daarna weer los te laten. Dat vonden we niet goed, we wilden mensen blijven volgen.” Korsten: “Dat kun je ook wel zien als een zekere zorgplicht.”

Goede conditie

Van Dijk: “Ik vergelijk het wel eens met een historische collectie, daar zorg je ook voor dat hij in goede conditie blijft. Dus dat moet je ook doen met hedendaagse mensen en ontwikkelingen. Sterker nog, die kun je vooruit helpen, door ze een podium te geven of met de juiste mensen in contact te brengen.” Het museum heeft sinds drie jaar een leerwerkgemeenschap waar studenten Social Work van de Hogeschool Rotterdam over deze kwesties meedenken en helpen uitvoeren.

Sambalman

De actieve collectie van Museum Rotterdam is van Noord tot ver op Zuid te vinden en bestaat uit personen, bedrijven en objecten die een keurmerk hebben ontvangen. Van Amina Hussen die zich, onder de naam Krachtvrouwen Oude Westen, richt op vrouwen in de wijk die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, tot burgemeester Aboutaleb, tot Dr. Mau die onder de noemer 'De Sambalman' zelfgemaakte sambal verkoopt.

Stadsmuseum

Korsten: “Het mooie is dat veel musea bezig zijn met de vraag hoe ze een cultureel divers publiek kunnen bereiken. Wij zijn daar al jaren mee bezig en nu beginnen we daar de eerste vruchten van te plukken. Met 55 collectieonderdelen kun je wel spreken van een community en al deze mensen staan in verbinding met hun achterban. Zo zitten we met Echt Rotterdams erfgoed dicht aan tegen wat een stadsmuseum zou moeten zijn aan.”

De feestelijke week van het Echt Rotterdams Erfgoed wordt geopend met de boeklancering van Echt Rotterdams Erfgoed, deel 1. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, Echt Rotterdams Erfgoed 0003.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats