Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 26 sep 2018 / 12:44 uur

Opmerkelijke oproep van tabaksgigant: Stop met roken

Een tabaksgigant die mensen oproept om te stoppen met roken. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar tabaksproducent Philip Morris, fabrikant van onder meer Marlboro en Chesterfield, doet het. Met een paginagrote advertentie in The New York Times pleit het tabaksbedrijf voor een rookvrije toekomst.

„Jaarlijks sterven 7,2 miljoen mensen aan de gevolgen van roken”, schrijft André Calantzopoulos, CEO van het bedrijf van Philip Morris in de krant. „Wij hebben de plicht om een ​​betere wereld te helpen creëren voor de miljoenen mensen die roken.” Zo zouden er volgens het bedrijf betere alternatieven voor roken zijn dan „de kankerverwekkende sigaret”.

Laatste redding

Een bizarre oproep, vindt merkendeskundige Paul Moers. „Het gaat hier om een bedrijf dat decennia lang bezig is geweest om mensen aan het roken te krijgen. Het heeft er miljarden mee verdiend. Nu de druk groot wordt, probeert het bedrijf zijn straatje schoon te vegen.”

De tabaksfabrikant probeert volgens Moers vooral „te redden wat er te redden valt.” „Het bedrijf kan niet meer volhouden om mensen te strikken om een sigaret op te steken, en daarom pleiten ze voor oplossingen die minder schadelijk zouden zijn en waar al voor miljoenen in zou zijn geïnvesteerd."

Het bedrijf van Philip Morris wil dat mensen stoppen met de sigaret en in plaats daarvan kiezen voor de e-sigaret of de rookvrije sigaret. Dat is een apparaatje dat nicotine niet laat verbranden, maar smelten. „We hebben jaren onderzoek gedaan naar deze risico-verminderende producten”, zegt het bedrijf. „En het blijkt een positief effect op de volksgezondheid te hebben.”

Opmerkelijke oproep van tabaksgigant: Stop met roken
De rookvrije sigaret is volgens Philip Morris de nieuwste oplossing voor de verslaafde roker. Foto: ANP.

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten denkt ook dat producten als de e-smoker een rol kunnen gaan spelen in de toekomst. „Bijna alle fabrikanten zijn bezig met minder schadelijke tabaksproducten te maken”, zegt directeur Jan Hein Sträter van de brancheorganisatie. „Die wel de genoegens geven, maar niet de schadelijke effecten.”

Verslaving

Iets waar artsen en deskundigen anders over denken. Volgens hen zijn rookvrije- en e-sigaretten net zo schadelijk als de gewone sigaret. Ook deze producten bevatten kankerverwekkende stoffen. Wie er dan gelijk heeft? Het bedrijf van Philip Morris geeft toe: „We zeggen niet dat rookvrije producten veilig zijn of een perfecte oplossing. Wel dat overschakelen op alternatieven beter is dan blijven roken.”

„Denk maar niet dat de oplossingen van Morris minder verslavend zijn”, vervolgt Moers. „Het bedrijf houdt de dollartekens echt wel in zijn ogen.” Maar, zo benadrukt de merkendeskundige, het is een oorlog die Philip Morris langzaam gaat verliezen. „We weten inmiddels allemaal wat voor verschrikkelijke gevolgen roken heeft. Maar goed, Morris denkt aan zijn miljardenbedrijf. Zie het daarom als een escape-policy en niet als iets wat recht uit het hart komt. De oproep is ongeloofwaardig, en hetzelfde als wanneer Shell zou zeggen dat ze stoppen met benzine.”

„De wereld is aan het veranderen", zegt merkendeskundige Paul Moers. „We weten inmiddels allemaal wat voor verschrikkelijke gevolgen roken met zich meebrengt."

„Het idee is om de hoeveelheid schadelijke stoffen te verminderen, zodat er minder risico is", zegt Sträter van de brancheorganisatie. „Idealiter is er helemaal geen risico, maar dat is nog ver weg." Hij denkt dan ook niet dat de normale sigaret ooit gaat verdwijnen. „Mensen roken al honderden jaren, het is een oude gewoonte."

Rechtszaak

Ondertussen gaat de ontmoediging in Nederland door. Woensdag vindt in de rechtbank in Den Haag de zitting plaats om vervolging van de tabaksindustrie af te dwingen. Advocaat Bénédicte Ficq deed twee jaar geleden namens longkankerpatiënt Annemarie van Veen aangifte tegen hen. Van Veen werd ernstig ziek, met de dood tot gevolg. Al snel sloten tientallen organisaties en particulieren zich daarbij aan, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra. De fabrikanten zouden opzettelijk en met voorbedachte rade de gezondheid van rokers benadelen en dat is strafbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opmerkelijke oproep van tabaksgigant: Stop met roken
Sluiten