Ilja Post
Ilja Post Binnenland 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Het Hoorspelhotel op de Parade

De opbouw van De Parade – die van vrijdag 29 juni tot en met 8 juli in Rotterdam van start gaat – is inmiddels in volle gang. Onder de vele artiesten op het rondreizende theaterfestival ook Sjaak Hartog en Reineke Jonker, wier familievoorstelling het Hoorspel Hotel op 3 juli in première gaat.

Bijzonder aan deze voorstelling is dat ze met z’n tweeën meer dan tien verschillende personages spelen en ook het publiek met een draadloze hoofdtelefoon inlijven in hun show.

Pruiken en plaksnorren

Sjaak: ,,Pruiken, plaksnorren; wie gruwelt van interactief theater blijft beter weg uit hun tent. De kans dat je er met je armen over elkaar op een stoel kunt blijven zitten, is zo goed als nul.”

Over het verhaal an sich wil Sjaak liever niet te veel kwijt. Al is hij te enthousiast om er helemaal het zwijgen toe te doen. ,,Hoofdpersoon is Charlie, die na het overlijden van zijn ouders onder curatele van zijn oom en tante komt te staan. Een stel dat hem liever kwijt dan rijk is, zodat ze het hotel kunnen verpatsen dat hem is nagelaten.”

Geen gewoon hotel

Het is alleen geen gewoon hotel, vervolgt hij. ,,Op de dertiende verdieping zijn dertien deuren die – als je over de gouden deurklink beschikt – leiden naar waar je fantasie maar heen wilt. Op safari in Afrika bijvoorbeeld. Of zoals oom en tante bedenken: naar de Tower Bridge of London voor de Engelse kroonjuwelen of het Louvre voor de Mona Lisa, om die vervolgens te stelen.”

Happy end

Meneer Kees, een maatschappelijk werker, die oom en tante in het gareel moet houden, tracht alles nog enigszins in goede banen te leiden. Maar zoals mag worden verwacht, loopt alles eerst flink goed in het honderd voordat zich – mogelijk – een happy end aandient.

Villa Achterwerk

Als inspiratie voor hun humorvolle voorstelling hebben Sjaak en Reineke vroeger veel naar Villa Achterwerk gekeken. Ook heeft de show wel wat weg van de Familie Knots, waar slechts een handjevol acteurs ook meerdere rollen speelden.

Weten waar en wanneer Sjaak en Reineke spelen? Hier vind je het complete programma: https://deparade.nl/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.