Julia Osendarp
Julia Osendarp Reizen 9 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Vliegtuigpersoneel onthult welk eten en drinken zij aan boord vermijden: ‘Dit nemen we nooit’

Oké, vliegtuigvoedsel is volgens velen niet de meest hoogstaande delicatesse die er bestaat. Maar er zijn blijkbaar gerechten en drankjes, die zelfs het vliegtuigpersoneel graag vermijdt. Wellicht dat je deze in je achterhoofd kunt houden als je weer eens in een vliegtuig stapt.

Het eten in het vliegtuig wordt vooraf gemaakt en opgewarmd in het toestel. Vandaar dat sommige gerechten niet de hoogste score krijgen op de smaak-ladder. Het Britse HuffPost sprak met stewardessen over de maaltijden en drankjes aan boord. En delen welk eten en drinken ze zelf graag vermijden.

Vliegtuigpersoneel over eten en drinken

Allereerst vertelde het vliegtuigpersoneel dat een groot deel van de vliegtuigmaaltijden bereid wordt bij een handvol bedrijven en daarna op verschillende vliegvelden terecht komt. Stewardess Whytney, die bij een grote Amerikaanse vliegtuigmaatschappij werkte, legt daarnaast uit dat veel vliegtuigpersoneel hun eigen eten meebrengt. En dus niet iedere werkdag zich op het eten in het toestel stort. Maar een aantal dingen raken die personeelsleden het liefst helemaal niet aan.

1. Water (inclusief koffie, thee en ijsblokjes)

Hier valt overigens een flesje water niet onder. Maar water uit de ‘kraan’ of tank in het vliegtuig is volgens Whytney andere koek. Zij, en meerdere stewardessen op TikTok, leggen namelijk uit dat de leidingen en reservoirs van de machines amper schoongemaakt worden. Volgens de stewardess geldt dit voor vliegmaatschappijen in meerdere landen. De leidingen worden niet grondig gereinigd. „De stewardessen drinken geen kraanwater.”

@katkamalani

Just promise me you won’t 🤢 #flightattendantlife #travelhacks #traveler #cleaninghacks #influencers #foodhack

♬ original sound – Kat Kamalani

2. Zoutjes

Volgens stewardess Jasmine King zorgen zoute snacks voor uitdroging en daar ben je juist in het vliegtuig extra vatbaar voor. Eerder schreven onze collega’s van Bedrock over de lage luchtvochtigheid in vliegtuigen en waarom je dus extra goed moet hydrateren. Zoutjes, zoals nootjes of pretzels, laat King dus liever achterwege.

3. Biefstuk of kipfilet

Volgens het vliegpersoneel is de bereidingswijze van deze gerechten niet altijd naar smaak. Voornamelijk omdat het vlees behoorlijk doorbakken is of te gaar. Medewerker Dennis legt uit dat alle biefstukken of stukken vlees op dezelfde wijze gebakken worden. En persoonlijke voorkeur hierin niet wordt meegewogen. Heb je jouw biefstuk graag medium gebakken? Dan kun je in het vliegtuig beter iets anders overwegen.

4. Alcohol

Zoals we hierboven al schreven, ben je in een vliegtuig vatbaar voor uitdroging. En volgens Whytney is alcohol niet een al te beste keuze als je op grote hoogte bent. Daardoor kun je sneller een licht gevoel in je hoofd ervaren of hypoxie krijgen. „Wat inhoudt dat het lagere zuurstofgehalte in je bloed ervoor zorgt dat je in de lucht misschien dronkener lijkt dan op de grond na het nuttigen van dezelfde hoeveelheid alcohol”, lichtte arts Clare Morrison daarover toe.

5. Sommige voor- en bijgerechten

Uit Duits onderzoek bleek dat onder meer de lage druk ervoor kan zorgen dat bepaalde voedingsmiddelen bij passagiers minder intens smaken. Dat is dan ook een reden waarom de vliegmaatschappijen behoorlijk wat zout aan het eten toevoegen. „Pasta’s, soepen, Indiase gerechten of sandwiches bevatten veel zout.” En dat is dan weer niet gunstig als je rekening houdt met de uitdroging. Diëtiste Vanessa Risetto opperde tegen de HuffPost om gedurende een vlucht elektrolyttabletten of kokoswater te nemen voor betere hydratatie. En ze raadt voedingsmiddelen als groente, fruit of eiwitten aan om je tijdens de vlucht beter te voelen.

6. Kaasplank

Zeker als je richting Frankrijk vliegt kan het zomaar zo zijn dat er een kaasplankje op het menu staat. Maar volgens de stewardessen is dit een teleurstellende keuze. Jasmine King legt uit dat het in vliegtuigen meestal om smeltkazen gaat die geen koeling nodig hebben. „Blijf uit de buurt van kaasplateaus, deze zijn niet vers. Het gaat namelijk om lang houdbare producten.”

Volgens King zijn overigens alle producten die gekoeld bewaard moeten blijven niet echt vers in het vliegtuig. Hoewel je er niet altijd aan ontkomt, raadt ze aan om de gekoelde producten zoveel mogelijk te vermijden.

Beste stoel in het vliegtuig? Reis-expert onthult ‘stoelgeheimen’ voor comfortabele vlucht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.