Julia Osendarp
Julia Osendarp Reizen 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Beste stoel in het vliegtuig? Reis-expert onthult ‘stoelgeheimen’ voor comfortabele vlucht

Ga je met het vliegtuig op reis? Dan moet je bijna altijd voor je vliegtuigstoel betalen, mocht je ‘m van tevoren zelf willen uitkiezen. Maar er blijken nog best wat trucjes te zijn als het gaat om het kiezen van de juiste vliegtuigstoel. Een reis-expert legt uit hoe jij ervoor zorgt dat je de beste stoel krijgt.

Bagage? Verzekeringen? Extra service? Een stoel reserveren? Tegenwoordig betaal je er bij een vliegmaatschappij allemaal extra bedragen voor. Voor niks gaat de zon op, blijkt ook maar weer als het om onze vliegreizen gaat. Eerder schreef Metro over deze ‘sluwe’ tip van een vliegreiziger bij irritatie over naar achter geklapte vliegtuigstoel.

Vliegtuigstoel kiezen in vliegtuig

Maar het lijkt er in deze huidige tijd op dat vliegen duurder wordt en ook toeslagen zullen toenemen. En dan betaal je voor een stoel niet alleen extra als je meer beenruimte of een speciale rij wilt. Nee, ook voor de gewone stoel zul je meer moeten neertellen. Voor de reguliere Economy Class moet je bijbetalen als je zelf een stoel wilt kiezen óf van stoel wilt wisselen. In Business Class of bij duurdere tickets zit de stoelkeuze vaak wel inbegrepen. Wil je dus met je familie, vriendengroep of partner bij elkaar zitten tijdens vlucht? Dan betekent dat veelal dat je een bedrag bijlegt.

Reis-expert deelt trucjes voor beste stoel

Reisdeskundige Johan Lambrechts deelt met het Belgische HLN zijn ‘stoelgeheimen’ en vertelt over een aantal trucjes die je in je achterhoofd kunt houden als je een stoel kiest voor een vlucht.

1.Kies de beste stoel

Moet je betalen? Kies dan voor de beste stoel. Lambrechts raadt een website aan. „De website maakt onderscheid tussen groen ingekleurde vliegtuigstoelen (goed), gele (let op!) en rode (slecht). Als je bijvoorbeeld een groene stoel aanklikt, verschijnt er een pop-up die toelicht waarom die plek zo goed is.” Maar ook helpt de website bij het vinden van de ‘geheime’ stoelen, die breder zijn of twee verborgen stoelen achter in het toestel met meer beenruimte.

2. Vermijd toiletten en keuken

Vlak achter de Business Class-stoelen vind je de rustige plaatsen. En helemaal achterin het vliegtuig ervaar je meer schokken van turbulentie. Maar volgens Lambrechts is het ook raadzaam om de ‘galleys’, waar de toiletten en keuken zich bevinden, te vermijden. Waarom? „Het is er altijd druk, er is altijd beweging en geroezemoes. ’s Nachts word je er in je slaap gestoord door toiletgangers of mensen die een drankje komen vragen aan de host of hostess.”

3. Zet je wekker voor online-incheck

Het is gunstig om er vroeg bij te zijn met online inchecken. Meestal kan dit 36 of 24 uur voor vertrek. Ben je er als eerste bij? Dan heb je de meeste kans op de beste plek. Durf je een beetje risico te nemen? Dan oppert de reisdeskundige om juist zo laat mogelijk in te checken. „Airlines krijgen de duurste stoelen met extra beenruimte vaak niet verkocht, en misschien kun jij er wel één in de wacht slepen als de rest van het vliegtuig vol zit. Maar dat is geen garantie, het blijft een gokje.”

4. Kies voor Premium Economy

Volgens Lambrechts haalt een duurder premium-ticket, of als de portemonnee het toelaat, een Business Class-ticket, veel stoelgedoe weg. Daarnaast komen dit soort stoelen met meer extra’s, wat je vlucht een stuk aangenamer kan maken.

5. ‘Frequent Flyers’

De reis-expert legt uit dat ‘frequent flyers’ beloond worden. Trouwe klanten die zich aansluiten bij de netwerken van vliegmaatschappijen krijgen meestal een gratis en goede plaats. „Bepaalde ‘preferred seats’ worden zelfs enkel toegewezen aan leden met een hoge status in hun milesprogramma.”

Stewardess legt uit waarom je nooit slippers moet dragen in een vliegtuig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.