Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 9 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Zonnebrand uit de kast dit weekend? ‘Insmeren maar en stop met smeersmoezen’

De koperen ploert zal flink huishouden vanaf morgen, dus bij velen zal de zonnebrand uit de kast komen en het insmeren beginnen. Nederlanders verzinnen regelmatig echter ook smoesjes om het niet insmeren goed te praten. Dat moet iedereen verder zelf weten natuurlijk…

‘Stop met smeersmoezen’, dat is in elk geval de mening en slogan van het Zilveren Kruis nu het boven de 30 graden Celsius wordt en Rijkswaterstaat al een hitteprotocol aankondigde. De verzekeraar bezoekt de komende zomermaanden zo’n tachtig plaatsen in Nederland om een boodschap te verkondigen. Of je hem nou sterk vindt of niet, het rijmt: ‘Wat je ook beweert, zorg dat je smeert’.

Discussie over insmeren

Vorig jaar ontstond er plotseling discussie over insmeren. De één na de ander ‘gooide’ op sociale media dat je door zonnebrand een verhoogd risico op kanker hebt. Deskundigen en ook de gemiddelde wat minder deskundige Nederlanders waren met stomheid geslagen over die berichten. Metro sprak onlangs nog een dermatoloog (huidarts). Daniel Kadouch zei: „Als de uv-index, die de zonkracht meet, hoger is dan 3, moet je eigenlijk altijd zonbeschermingsmaatregelen nemen.” Genoemde index wordt de komende tijd veel hoger dan 3. Kadouch sprak overigens niet alleen over zonnebrand en insmeren, maar ook over welke kleding bijvoorbeeld geschikt is als de zon volop schijnt.

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt volgens het ministerie van Volksgezondheid één op de vijf Nederlanders zich nooit als ze de zon ingaan. En je insmeren helpt tegen verbranding, legde ook Het Jeugdjournaal vorig jaar aan kinderen uit:

De meest gebruikte smeersmoezen

Of misschien is insmeersmoezen wel een beter woord dan het woord hierboven. ‘Ik heb niet altijd zonnebrandcrème bij me’ is de belangrijkste reden waarom men zich niet insmeert, ondervond Zilveren Kruis uit eigen onderzoek. Dit bedrijf zet daarom de komende maanden smeerpalen neer op zo’n tachtig locaties in Nederland. Langs de kust, op stranden en op allerlei festivals.

Jan-Willem Evers, commercieel directeur: „Zonlicht geeft energie en zorgt dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Bescherming is belangrijk. Goed insmeren met zonnebrandcrème telt ook mee als het gaat om je gezondheid. Smeer ook als je een wandelingetje maakt of een potje voetbal speelt met je kind. Een derde van de Nederlanders die vorige zomer de zon in gingen zijn verbrand. Dat kan en moet anders.”

‘Insmeren is zo’n gedoe’

Gelukkig is het merendeel van de Nederlanders zich bewust van de risico’s. Toch is insmeren bij een grote groep nog geen gewoonte. Geen zonnebrand bij je hebben is dus smeersmoes nummer één. Maar er zijn er wel meer: ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe.’ ‘Mijn huid kan goed tegen zon.’ ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg.’

Evers: „Leg zonnebrand in je auto, stop een flesje in je handtas en zet het in het zicht in de keuken. Zodat je het altijd zichtbaar en in de buurt hebt. Zo wordt smeren in kleine stapjes een routine. Als je even in de tuin gaat werken, een stukje gaat fietsen of met vrienden naar het terras gaat. Voorkom nu problemen op latere leeftijd.”

Het voorkomen van kanker is een van de speerpunten van het kabinet. Ook het Huidfonds gaat daarom de komende jaren door met campagne voeren voor huidkankerpreventie. Huidfonds-directeur Marijne Landman is enthousiast over de bewustwordingscampagne van Zilveren Kruis: „De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelopties zijn. Maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter.”

Wil je ingesmeerd en al iets leuks ondernemen tijdens het warme weekend, maar niet zo veel last hebben van de zon? Lees dan hier.

In je eentje de zon in? Zo smeer je zonder hulp van een ander zonnebrand op je rug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.