Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Reizen 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Vakantiegangers opgelet: let op de aangescherpte verkeersregels en voorkom boetes

Door de aanhoudende hommeles op Schiphol lijkt het helemaal niet zo’n gek idee om dit jaar lekker met de auto naar je vakantiebestemming te gaan. De verkeersregels zijn op verschillende plekken in de de Europese Unie aangescherpt, dus oplettendheid is daarbij wel geboden. Niets is tenslotte minder fijn thuiskomen dan een dikke boete op je deurmat.

De ANWB waarschuwt voor de nieuwe regels in De Telegraaf.

Frankrijk

In Frankrijk heb je sinds kort speciale carpoolstroken, aangeduid met een zwart of blauw bord met een witte ruit. Om op deze wegen te mogen rijden, moet je met meer dan twee mensen in een auto zitten. Doe je dat niet? Dan mag je 90 tot 135 euro neerleggen.

Daarnaast is in verschillende delen van Frankrijk de maximumsnelheid op provinciale wegen verhoogd van 80 naar 90 kilometer per uur. De flitspalen zijn daar nog steeds niet op aangepast, dus worden veel mensen onterecht op de bon geslingerd.

België

Onze zuiderburen toverden in oktober nieuwe verkeerswetten uit de hoge hoed. Meest in het oog springend is een verkeersbord dat aangeeft dat een parkeerplaats op afwisselende tijden voor verschillende vervoersmiddelen kan worden gebruikt.

Sinds vorig jaar zijn onze zuiderburen ook fanatiek bezig met trajectcontroles. België telt er op dit moment 281 en er staan flink wat nieuwe trajecten op de planning. De boetes zijn niet kinderachtig: rijd je 1 kilometer te hard, dan kost je dat 63 euro. Ook goed om te weten: het verbod op cruisecontrol is opgeheven.

Spanje

In Spanje wordt bellen achter het stuur een nog duurder grapje. Word je daarop betrapt, dan kun je daarna zomaar meerdere honderden euro’s lichter zijn. Ook mag je minder hard in sommige steden.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je goed aan een tolvignet denken. Dat is een sticker die je aan de binnenkant van de voorruit plakt om te laten zien dat je tol hebt betaald. Er wordt sinds afgelopen winter véél strenger gecontroleerd, door middel van camera’s langs de snelwegen. Kijk ook even hoe je hem moet aanbrengen, want ook daar zijn weer regeltjes voor. Heb je geen tolvignet of hem verkeerd aangebracht, dan kunnen de boetes flink in de papieren lopen.

Flitsmeister

Voor veel Nederlandse autorijders is Flitsmeister een gewillig reismaatje. Maar in sommige landen zijn radarverklikkers en apps die waarschuwen voor flitsers streng verboden. Populaire vakantielanden als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië verbieden het gebruik. In Ierland, Zwitserland, Turkije en Slowakije riskeer je zelfs al een zware boete als je de app op je smartphone hebt staan.

Denk ook aan deze verkeersregels

Niet nieuw, wel opvallend: in Spanje en Frankrijk mag je geen teenslippers achter het stuur dragen. Dat kost je in Spanje 80 euro en in Frankrijk 90 euro boete. Vergeet ook niet dat je in sommige landen, in tegenstelling tot in Nederland, verplicht bent om veiligheidsartikelen in de auto te hebben. In bijvoorbeeld België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië moet je een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de auto hebben liggen. In België en Duitsland moet je bovendien een verbanddoos bij je hebben.

Je doet er goed aan om vooraf de specifieke regels per land te checken, zodat je niet voor nare verrassingen komt te slaan. „We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat je je moet voorbereiden. Veel landen hebben andere, afwijkende (verkeers)regels dan wij hebben”, waarschuwt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar in De Telegraaf.

‘Gravinfluencer’ Eloise van Oranje grijpt in bij racistisch gesprek: ‘And the Oscar goes to…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.