Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Burgemeester bang dat situatie in Ter Apel uit de hand loopt: ‘Bevolking pikt het niet langer’

De opvang van vluchtelingen blijft een hoofdpijndossier in Nederland. Vooral bij het grootste asielcomplex van Nederland, Ter Apel, is de situatie problematisch. Het centrum is weer loeidruk en de bewoners van het dorp ervaren overlast. De Groningse burgemeester Koen Schuiling maakt zich ernstige zorgen over deze zomer.

Vorig jaar moesten mensen noodgedwongen in het gras voor het asielcentrum slapen, omdat binnen geen plek was. Ook nu is het centrum overbelast. In de zomer wordt weer een piek aan mensen verwacht die asiel komen vragen. Premier Mark Rutte probeert al tijden bij andere gemeenten asielopvang los te peuteren, met wisselend succes, want nogal wat gemeenten weigeren. De vrees bestaat dan ook dat door een hoge toestroom straks opnieuw asielzoekers buiten slapen in Ter Apel. Daarnaast klagen de bewoners van Ter Apel over een toenemende overlast vanuit het aanmeldcentrum.

Burgemeester Koen Schuiling: ‘Ik maak me grote zorgen’

De spanning onder de bevolking van Ter Apel loopt gigantisch op, stelt Schuiling op NPO Radio 1. „Ik maak me daar grote zorgen over. Als we die situatie niet oplossen, verwacht ik dat we weer een hele warme zomer tegemoet aan. We zien nu al dat de inwoners van Ter Apel zwaar hebben te lijden onder deze problematiek. Zij hebben inmiddels de jarenlange ervaring dat dit niet wordt opgelost.” Schuiling noemt de situatie ‘onrechtvaardig’. „Het is een landelijk vraagstuk dat wordt afgewenteld op een klein aantal gemeenten en zeker in Ter Apel.”

„Ik ben heel erg bevreesd dat er een moment komt waarop de bevolking zegt: we pikken dit niet langer”, zegt Schuiling. „Eigenlijk is het al zover. De bevolking ziet het allemaal om zich heen. U moet zich voorstellen: ofwel een deel van je familie werkt op het opvangcentrum en ziet daar allemaal dingen, of jou of een familielid overkomt iets.”

‘Kans op herhaling van vorig jaar groot’

Schuiling heeft het idee dat de VVD vooral dingen voor de bühne belooft, bijvoorbeeld als er een partijcongres aankomt. „Men hoort nu te lang dat er vanuit het kabinet wordt gezegd dat we dit samen gaan oplossen, maar ziet die oplossing niet. De aanmeldcentra of de extra opvanglocaties zijn er nog niet. Het kabinet moet echt aan de bak en niet alleen maar beloften doen en de onrust vergroten. Men zal echt af moeten dwingen dat alle 342 gemeenten hun aandeel leveren.”

Volgens de Groningse burgemeester is een zorgwekkend signaal dat de inwoners van Ter Apel het heft in eigen handen wil nemen. „We hebben nu bijvoorbeeld burgerwachten. Dat wil je natuurlijk niet meemaken. Je wilt dat de politie en boa’s hun werk goed kunnen doen. Dat er geen initiatief vanuit een bevolking komt. Je wilt daar als overheid zelf kunnen acteren.”

Hij noemt de kans ‘heel groot’ dat het scenario van vorig jaar zich herhaalt. „We hebben maandenlang gezegd dat het fout zou gaan. Iedereen wees toen met het vingertje dat het anders had gemoeten. Ik wijs er nu weer op dat de spanningen gigantisch oplopen binnen deze gemeenschap. Er moet vanuit het Rijk iets gebeuren en de andere 341 gemeenten moeten ook hun steentje bijdragen.”

Veel ophef over idee om Keti Koti nationale feestdag te maken: ‘Waarom Suikerfeest ook niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.