Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 28 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ontslag komt steeds vaker voor: zo kun je je daarop voorbereiden (volgens een financeel-expert)

Er heerst in ons land een groot arbeidstekort, maar dat betekent niet dat de baanzekerheid torenhoog is. Sterker nog, er wordt de laatste tijd steeds meer personeel ontslagen. Bij het UWV kwam in de afgelopen maand het hoogste aantal ontslagaanvragen binnen sinds maart 2021. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Maar hoe bereid je je voor op een mogelijk ontslag, kan dat? Een expert in huishoudfinanciën geeft tips.

Jasper Berkhout is als expert en persvoorlichter werkzaam bij spaarplatform Raisin. Hij deelt met ons de manieren waarop je je eigen ontslag – mocht dat eraan komen – kan verzachten.

Arbeidstekort, maar ook meer ontslagen

In de meeste gevallen zie je een ontslag wel enigszins aankomen. Misschien botert het niet lekker tussen jou en je baas, heeft zij of hij al meermaals verbeterpunten aangegeven, of is er geen wederzijdse tevredenheid meer. In sommige gevallen kan ontslag natuurlijk erg plots komen – bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet – maar soms voel je misschien al wel dat het niet geweldig lekker loopt. Dan is het handig je enigszins voor te bereiden.

„Niet alleen veel Nederlanders maken zich zorgen over de financiële situatie waarin het land zich verkeert, ook bij bedrijven is dat zo”, vertelt Berkhout. „Nu het einde van het jaar in zicht komt en de plannen voor het aankomende jaar gemaakt worden, zie je dat veel bedrijven zich voorbereiden op een mogelijke aanstaande financiële crisis. Dit kan resulteren in het schrappen van budgetten, terughoudend zijn met vacatures, maar ook contracten stopzetten en ontslagrondes. Nu is er niet meteen reden voor paniek. Wel is het altijd goed om je in te lezen mocht je ooit zonder baan komen te zitten.”

Zo kun je je voorbereiden op een mogelijk ontslag

Als je je zorgen maakt dat je baan komt te vervallen, dan zijn er een paar manieren om je daarop voor te bereiden.

  • Lees je contract door. Weten wat in je contract staat én waar je recht op hebt, is heel belangrijk. Zeker als het gaat om ontslagvergoedingen en -regelingen. Als je werkgever je ontslaat, heb je recht op een financiële vergoeding. Werkgevers moeten zich in deze situatie wettelijk aan bepaalde processen en procedures houden. De websites van het UWV of de Rijksoverheid kunnen je hiermee verder helpen.
  • Check je opzegtermijn. Je baas kan niet zomaar eisen dat je binnen een paar dagen weg bent. In je contract staat wat de opzegtermijn is. Dat hangt wel van een paar zaken af, bijvoorbeeld hoe lang je in dienst bent en of je nog in je proeftijd zit.
  • Kijk naar je verzekeringspolissen, want die kunnen een vorm van inkomensbescherming of toegang tot juridisch advies bevatten.
  • Loop je bestaande schulden na. Staan er nog bedragen open op bijvoorbeeld creditcards die je zou kunnen aflossen? Het is verstandig dat nu te doen, nu je nog zekerheid hebt van je huidige inkomen.
  • Kijk naar je maandelijkse uitgaven. Zijn er onnodig dure uitgaven die je wellicht kan schrappen of kan vervangen voor een meer goedkope optie? Een te duur sportabonnement waar je weinig gebruik van maakt?
  • Bereid je cv voor en denk na over je toekomstige carrièremogelijkheden. Denk je dat je baan komt te vervallen, richt je dan op de toekomst. Kijk in je netwerk wie je misschien kan helpen bij het vinden van een baan en pimp je cv een beetje. Zoals we eerder al noemden: werkgevers staan te springen om personeel. Je vindt vast weer iets anders, desnoods in een andere branche.
  • Laat jezelf zien op LinkedIn. LinkedIn is een goed platform om zakelijke connecties op te doen en je netwerk uit te breiden. Laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitnodiging en wie weet vindt jouw nieuwe baas je vanzelf.

Is het nou lastig om een baan te vinden in je huidige sector, maar lijkt het je leuk een overstap te maken? Dan kun je gebruikmaken van het STAP-budget van de overheid. Je kunt zo per jaar tot 1000 euro vergoed krijgen om je te laten omscholen of trainingen en cursussen te volgen. Wie weet beland je zo in een heel andere branche, waar je wél op je plek zit. Nieuw sollicitatiegesprek binnengehengeld? Zorg er dan voor dat je niet deze kleur aantrekt.

Schieten spaarders iets op met de hogere rente? Vijf vragen en antwoorden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.