Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 1 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Het wordt weer ‘feest’ op Schiphol: ‘Lange rijen, n贸g drukker dan gisteren’

Mensen die vandaag via Schiphol reizen moeten opnieuw rekening houden met grote drukte. De luchthaven meldt te verwachten dat het zondag n贸g drukker wordt dan gisteren. Het wordt dus weer 鈥榝eest鈥, tussen haakjes.

De luchthaven vraagt daarom aan luchtvaartmaatschappijen minder passagiers mee te nemen dan er in eerste instantie een vlucht geboekt hadden. Voor vandaag streefde de luchthaven naar 5800 minder passagiers. Vanmorgen kon Schiphol al melden dat dat aantal niet is gelukt. Op het moment van schrijven staan er al weer lange wachtrijen.

Schiphol vindt het 鈥榚rg vervelend voor reizigers鈥

Zaterdag was het ook al erg druk en stonden mensen in lange rijen bij de incheckbalies. Operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol gaf toen aan dat het allemaal 鈥瀍rg vervelend voor reizigers鈥 is, maar volgens haar kan het dit jaar nog vaker gebeuren dat Schiphol maatschappijen vraagt vluchten te schrappen.

Door de coronapandemie heeft de luchthaven erg veel last van grote personeelstekorten. Mensen raakten tijdens de pandemie hun baan kwijt omdat er bijna twee jaar lang minder werd gevlogen. En niet iedereen is teruggekeerd naar zijn oude baan. Ondanks dat worden er meer vluchten georganiseerd dan het beschikbare personeel op Schiphol aan kan. Via Twitter bedankte de luchthaven vliegtuigmaatschappijen die meerdere vluchten niet lieten vertrekken. Reizigers missen daardoor echter (een deel van) hun vakantie.

鈥楽chiphol is er nog niet鈥

Voor gisteren kwam Schiphol met het verzoek het aantal passagiers met 3500 naar beneden te brengen. Vandaag streefde de luchthaven dus zonder succes naar het genoemde aantal van 5800 minder passagiers. 鈥濿e zijn er nog niet鈥, erkent operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol. Daarbij geeft ze wel aan dat er van KLM niet meer annuleringen verlangd worden. De maatschappij kondigde al aan voor dit weekend 47 vluchten te schrappen.

Maar andere maatschappijen die normaal veel mensen laten overstappen op Schiphol, kunnen dat voor deze ene keer wellicht op andere Europese luchthavens doen, stelt Vitalis. Net als gisteren zullen er ook vandaag enkele vluchten overgeheveld worden naar Rotterdam The Hague Airport. Dit betrof gisteravond vooralsnog maar twee vluchten, een van Transavia en een van Corendon.

Reizigers zijn allesbehalve blij met de gang van zaken op onze nationale luchthaven. Zoals deze twitteraar:

Veiligheid passagiers en personeel nu voorop

Volgens Vitalis gaat het Schiphol om de veiligheid van passagiers en personeel in de terminal. Het zijn zoveel mensen dat de security waar ze doorheen moeten 鈥瀐et helaas niet aankan鈥. Vandaag verwacht ze zo鈥檔 70.000 vertrekkende passagiers die door de beveiligingspoortjes moeten. Dat zijn er 10.000 meer dan gisteren. Als gekeken wordt naar alle binnenkomende en vertrekkende passagiers, dus inclusief overstappers, dan gaat het om aantallen van 190.000 en 170.000.

De laatste informatie over wachttijden op Schiphol vind je hier.

Dit betaalde je in 2006 voor een liter benzine (en de 16 jaren erna)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 馃寪

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.