Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlander snakt naar langere vakantie in de zomer en even geen all-inclusive

Nederlanders gaan deze zomer gemiddeld langer op vakantie dan vorig jaar. We snakken blijkbaar naar die extra lange trip na zoveel corona-ellende.

Dat blijkt uit data van VakantieDiscounter. Het online reisbureau nam het toekomstige reisgedrag van hun consumenten onder de loep.

Hoeveel langer op vakantie dan?

De cijfers zijn niet meteen ‘schrikbarend’ te noemen. Maar toch: gemiddeld gaat de Nederlander dit jaar tien dagen op vakantie. Vorig jaar was dat ‘slechts’ acht dagen. Alle dagen van alle vakantiegangers bij elkaar opgeteld, zijn dat er uiteindelijk een heleboel.

De all inclusive-formule wordt minder populair. Vorig jaar boekte 29 procent van de vakantiegangers all inclusive, voor deze zomer is dat – onder de mensen die op dit moment al een vakantie hebben geboekt – 25 procent. Logies en ontbijt is het meest populaire verblijfstype (29 procent).

„Vorig jaar zagen we dat veel klanten bezorgd waren dat lokale restaurants gesloten werden. Met een all inclusive vakantie hadden ze in elk geval een of meerdere restaurants tot hun beschikking”, zegt Laura Vlaanderen van VakantieDiscounter. „Nu zien we deze zorgen niet terug in de vragen van klanten.” Volgens Vlaanderen duidt dat natuurlijk op de coronamaatregelen, die overal gaan verdwijnen of al verdwenen zijn.

ibiza, tips, vakantie, sant Antoni, San antonio
Hier spring je maar al te graag in voor een verfrissende duik.

Populaire bestemmingen voor de vakantie

Hoewel recent de reisadviezen buiten Europa zijn aangepast, wordt de top 10 bestemmingen nog altijd gedomineerd door Europa. Griekenland kan rekenen op de meeste Nederlandse vakantiegangers (39 procent). Hier zie je de volledige top 10:

1) Griekenland (39 procent)
2) Spanje (33 procent)
3) Turkije (7 procent)
4) Italië (5 procent)
5) Portugal (3 procent)
6) Kroatië (3 procent)
7) Egypte (2 procent)
8) Malta (1 procent)
9) Bulgarije (1 procent)
10) Curacao (1 procent)
Andere bestemmingen: 5 procent

Vliegen vanaf Duitsland populairder

Deze zomer lijkt er door Nederlanders richting hun vakantie weer meer te worden gevlogen vanaf Duitse luchthavens. Zo stijgt Düsseldorf als vertrekluchthaven van een aandeel van 20 procent vorig jaar, naar een aandeel van 28 procent dit jaar. Schiphol levert in qua populariteit. Vorig jaar vertrok 57 procent van de reizigers in de zomervakantie vanaf Schiphol, voor komende zomer is dit 43 procent. We hebben het dan uiteraard wel over vakantiegangers die boekten bij eerder genoemd online reisbureau.

Vorig jaar zorgde vliegen vanaf Duitsland voor extra uitzoekwerk en mogelijk meer benodigde reisdocumenten. Simpelweg omdat je de regels van Nederland, Duitsland én de vakantiebestemming moest aanhouden. Met de nieuwe EU-richtlijnen is de kans daarop kleiner.

Blijf je liever lekker in eigen land? Metro zette deze week de populairste stedentrips in Nederland op een rij. En nee, Amsterdam staat níet bovenaan.

Zin in een zonvakantie in Europa? Dit zijn de 10 zonnigste steden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.