Nina den Bouw
Nina den Bouw Reizen 12 mrt 2022
Leestijd: 7 minuten

Zin in een zonvakantie in Europa? Dit zijn de 10 zonnigste steden

De voordelen van blootstelling aan de zon zijn onder meer het aanvullen van vitamine D en het ontwikkelen van een sterker immuunsysteem. Daarnaast kan het ervaren van meer zonnige dagen resulteren in een beter humeur en je simpelweg helpen meer van het leven te genieten! Als je na de sombere wintermaanden behoefte hebt aan je volgende dosis vitamine D en niet zeker weet waarheen te gaan, dan is dit lijstje voor jou. Op naar een fijne zonvakantie in Europa!

Holidu, een reisplatform, heeft de zonnigste plekken in Europa voor je in een overzichtelijk lijstje gezet. Met behulp van gegevens van World Weather Online telden ze het gemiddeld aantal zonuren per maand en is er een toffe reisgids samengesteld. In het lijstje staan ook tips voor het ontdekken van deze zonovergoten steden, evenals enkele tips over de beste plekken voor zonsondergang en stranden.

Tips voor een zonvakantie in Europa

1. Alicante, Spanje – gemiddeld 349 uren zon per maand

Alicante is de zonnigste stad van Europa. Met een gemiddelde van 349 uren zon per maand, is Alicante de ultieme bestemming voor zon-zoekende reizigers. De stad staat bekend om haar prachtige Costa Blanca-kustlijn, met uitgestrekte openbare stranden waar je kunt genieten van de zon, liggend op het zand of in het water. Alsof het zonnige klimaat nog niet genoeg is, is Alicante ook nog eens een prachtige stad. Met een kleurrijk oud centrum, een overvloed aan musea en historische bezienswaardigheden, een verscheidenheid aan uitstekende restaurants en een bruisend nachtleven. Alicante heeft alle soorten reizigers iets te bieden.

alicante, zonvakantie, zon, zonnigste steden, europa
Alicante, credit Attila Suranyi via Unsplash

2. Catánia, Italië – gemiddeld 347 uren zon per maand

De eerste Italiaanse stad in deze ranglijst is Catánia, de oude havenstad van Sicilië. Catánia ligt aan de oostkust van Sicilië, aan de voet van de beroemde actieve vulkaan, de Etna. De barokke ‘oude stad’ van Catánia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Geschiedenis- en cultuurliefhebbers kunnen tijdens een zonvakantie in Catánia hun hart ophalen bij bezienswaardigheden als het Palazzo Biscari en het Piazza del Duomo. Om optimaal te profiteren van het mooie weer ga je naar La Playa, het favoriete strand van de plaatselijke bevolking. Breng de dag luierend in de zon door en geniet ‘s avonds van het levendige entertainment.

3. Murcia, Spanje – gemiddeld 346 uren zon per maand

Murcia, de hoofdstad van de gelijknamige regio in het zuidoosten van Spanje, staat op plek drie. Het kustgedeelte van de regio staat eigenlijk bekend als de Costa Cálida, wat zoiets als ‘warme kust’ betekent vanwege het microklimaat waardoor de regio het hele jaar door warm is. De eindeloze stranden met kleine baaien zijn perfect om te zwemmen, watersporten te beoefenen en te ontspannen. De stad heeft ook een historisch stadscentrum en prachtige architectonische werken, waaronder de Plaza Cardenal Belluga.

4. Málaga, Spanje – gemiddeld 345 uren zon per maand

De havenstad Málaga ligt aan de zuidkust van Spanje, aan de Costa del Sol. Het is het hele jaar door een zeer geliefde toeristische bestemming, vooral tijdens de warme zomermaanden. Málaga’s moderne skyline is de thuisbasis van een verscheidenheid aan hotels en resorts die langs het zandstrand liggen, waardoor het perfect is voor een stedentrip met een strandoptie in de buurt. Málaga heeft ook veel cultureel aanbod en het is de geboorteplaats van kunstenaar Pablo Picasso, dus vergeet niet het Picasso-museum te bezoeken als je er bent!

zon, zonnigste steden, europa
Malaga, credit Jonas Denil via Unsplash

5. Messina, Italië – gemiddeld 345 uren zon per maand

Op de vijfde plaats, met ook gemiddeld 345 uren zon per maand, net als Málaga, staat wederom een Italiaanse stad. Namelijk Messina, de op twee na grootste stad op het eiland Sicilië. Deze havenstad is een bloeiende toeristische bestemming voor cruiseschepen en ligt op het noordoostelijke puntje van het eiland. Door haar ligging biedt Messina een brede waaier aan prachtige kusten om uit te kiezen zodra je in de stad aanmeert. De stad heeft ook een indrukwekkend regionaal museum en een van de mooiste kathedralen van Sicilië, de Normandische kathedraal van Messina, met marmeren fonteinen.

Zonvakantie in Europese steden

6. Valencia, Spanje – gemiddeld 343 uren zon per maand

Valencia staat op de zesde plaats van zonnigste steden in Europa met een gemiddelde van 343 zonuren per maand. Deze havenstad aan de zuidoostkust van Spanje is een absolute aanrader als je een stedentrip wilt combineren met een strandvakantie. Bezoek het beroemde museum van de Stad van Kunst en Wetenschap, of slenter door de straten en pleinen met tapasbars – probeer zeker paella als je er bent, want Valencia is de geboorteplaats van dit iconische gerecht. Zoek verkoeling met een kannetje Agua de Valencia, de iconische cocktail van de stad, gemaakt op basis van cava of champagne, sinaasappelsap, wodka en gin.

7. Nice, Frankrijk – gemiddeld 342 uren zon per maand

Nice, de hoofdstad van het Franse departement Alpes-Maritimes en gelegen aan de Franse Rivièra, staat op plek zeven. De stad biedt bezoekers zandstranden, uitstekende bars en restaurants, een overvloed aan culturele- en architectonisch aanbod. Met als klap op de vuurpijl een fantastisch klimaat! De stad werd gesticht door de Grieken en veranderde in de go-to-plaats voor de 19e-eeuwse eliteklasse van Europa, en trok veel beroemde kunstenaars, waaronder Henri Matisse. Bezoek het Musée Matisse om een enorme collectie van zijn werk te bewonderen. Nice is ook de thuisbasis van een van de meest iconische wegen in Frankrijk, de Promenade des Anglais, die 7 mijl lang en is bezaaid met restaurants, strandclubs en ijssalons. Wat wil je nog meer tijdens een zonvakantie?

zon, zonnigste steden, europa
Nice, credit Danilo Pantalena via Unsplash

8. Las Palmas, Spanje – gemiddeld 341 uren zon per maand

We gaan verder naar de Canarische Eilanden, vlakbij het noordwesten van Afrika. Las Palmas, de hoofdstad van het eiland Gran Canaria en de grootste stad op de Canarische Eilanden, is een populaire uitvalsbasis voor reizigers die de vulkanische eilanden willen verkennen. Dit is een ideale locatie tijdens de dalmaanden, aangezien de temperaturen in Las Palmas gemiddeld een behaaglijke 21 graden bedragen in bijvoorbeeld oktober en november. Playa de Las Canteras, een 2,5 km lang zandstrand, trekt het hele jaar door bezoekers.

9. Granada, Spanje – gemiddeld 341 uren zon per maand

De mythische Spaanse stad Granada staat op de 9e plaats van de lijst. Het Nasrid-paleis is een van de highlights van het Alhambra. Dat is een kleine ‘stad’ binnen in de stad, vol romantiek, magie en mooie plekjes om met je partner naartoe te vluchten. Onder de uitlopers van de hoge toppen van de Sierra Nevada voert het historische centrum van Granada je mee naar een fascinerend verleden waar een veelheid aan culturen elkaar kruisen en perfect worden weerspiegeld in de architectuur en in het dagelijkse leven van de stad. Je kunt Granada niet verlaten voor je een wandeling door de smalle straatjes van de wijk Albaicín hebt gemaakt, waarna je na afloop getrakteerd wordt op een van de meest ongelooflijke zonsondergangen ter wereld. Of geniet van een magische wandeling over de Paseo de los Tristes naar Sacromonte met zijn mooie straatjes vol geuren en zijn flamenco sfeer.

 10. Palermo, Italië – gemiddeld 340 uren zon per maand

Om de top 10 compleet te maken, gaan we terug naar Sicilië voor de derde Siciliaanse stad in deze ranglijst. Palermo, tevens de hoofdstad van het eiland, ligt aan de noordkust van het eiland. Deze stad, die ook wel een culturele smeltkroes wordt genoemd, biedt toeristen authentiek Siciliaans street food, het grootste operagebouw van Italië en vele historische gebouwen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Met een gemiddelde van 340 zonuren per maand is Palermo ideaal voor zon- en cultuurliefhebbers.

zon, zonvakantie, zonnigste steden, europa
Palermo, credit Henrique Ferreira via Unsplash

Andere bestemmingen voor een fijne zonvakantie

Staat jouw ideale plek voor een zonvakantie in Europa niet in de lijst? Dan hebben we goed nieuws voor je, hieronder staan namelijk nog twintig (!) andere bestemmingen in Europa met ook heerlijk veel zon en genoeg om te bekijken.

11. Sevilla, Spanje
12. Zaragoza, Spanje
13. Marseille, Frankrijk
14. Barcelona, Spanje
15. Palma de Mallorca, Spanje
16. Tirana, Albanië
17. Rome, Italië
18. Athene, Griekenland
19. Madrid, Spanje
20. Napels, Italië
21. Bari, Italië
22. Turijn, Italië
23. Valladolid, Spanje
24. Sofia, Bulgarije
25. Zürich, Zwitserland
26. Verona, Italië
27. Lissabon, Portugal (Metro heeft ook de mooiste stranden van Portugal voor je op een rijtje gezet)
28. Venetië, Italië
29. Milaan, Italië
30. Florence Italië

Van Aruba tot Italië: dit zijn de tien mooiste stranden ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.