Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 31 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

De 7 beste wijnregio’s om een lekker glas wijn te slurpen

„Wijn is het meest beschaafde ter wereld”, zei Ernest Hemingway ooit. Leuk citaat van de schrijver, maar veel liefhebbers van wijntje slurpen hun glas natuurlijk leeg zonder de hele beschaving der aarde erbij te halen. Als je op een zonovergoten terras zit. Of in een onvervalste wijnregio in een land niet te ver weg.

Over dat laatste gaat het in dit artikel: welke regio’s in Europese landen worden gezien als ‘de zeven beste’ om een lekker glas wijn te pakken? Holidu heeft de – volgens de zoekmachine voor vakantiehuizen dan – beste wijnregio’s in Europa op een rij gezet.

Til wijn eens naar een hoger level

Ben jij een wijnliefhebber en helemaal klaar voor het nieuwe terrasseizoen? Misschien is het dit jaar tijd om het naar een hoger niveau te tillen. Namelijk: een heerlijke wijnvakantie in een van de beste wijngebieden in Europa. We staan allemaal te trappelen om onze vakanties te gaan boeken voor dit jaar.

Veel wijngebieden in Europa worden als ‘s werelds beste gezien, dus waarom niet die wijntjes slurpen aan de bron? Onderstaande ranglijst voert je mee langs glooiende wijngaarden, rijke aroma’s, diepgaande rode wijnen en sprankelende witte wijnen! Dit is hét moment om te beginnen met het creëren van jouw perfecte wijn-bucket list.

Wijn geeft venijn in de volgende Top 7

1. Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Op de eerste plaats van deze ranglijst wordt Nouvelle Aquitaine gekroond tot de beste wijnregio van Europa. De regio is een waar paradijs voor wijnliefhebbers: van Languedoc tot Bordeaux. Zelfs sterke dranken zoals Cognac en Armagnac komen hiervandaan. Nouvelle Aquitaine telt meer dan 11.000 wijngaarden en is het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. De gemiddelde prijs van een fles wijn is 5 euro in Bordeaux, de hoofdstad van deze regio. Zuidwest Frankrijk is ook een regio die bekend staat om zijn smaakmakende keuken en prachtige landschappen. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en spring de trein of het vliegtuig in voor een bijzondere wijntrip.

Tip: Bezoek Château Cos d’Estournel en dompel onder in de eeuwenoude geschiedenis van wijnproductie. Of breng een bezoekje aan Arcachon en geniet van de oesters onder het genot van een klassieke Bordeaux witte wijn, zoals Pessac-Léognan blanc.

2. Sicilië, Italië

Op de tweede plaats staat Sicilië. Italië telt als land alleen al 6.342 wijnproducenten, maar Sicilië telt 119.000 hectare wijngaarden. Dat is meer dan Duitsland en drie keer zoveel als Oostenrijk. We hoeven dus niet veel langer na te denken als we moeten bepalen waar onze volgende wijntrip heen gaat. Door de ligging, in de Middellandse Zee, heeft deze regio een enorme rijke geschiedenis die het eiland populair maakt. De wijnen zijn hier een mooie weerspiegeling van, en vele worden ook steeds populairder. Wijnen zoals Malvasia, Novello en Catarratto Bianco zijn enkele van deze wonderen die op je wachten tijdens je volgende wijntour op Sicilië.

https://www.instagram.com/p/Cbkx_PfgikO/

Tip: Een bezoek aan Sicilië zou niet compleet zijn zonder een boottocht om de Eolische eilanden. Als je liever aan land blijft, stellen de dorpen van Syracuse, Ragusa, Noto of Taormina je zeker niet teleur.

3. Castilia-La Mancha, Spanje

De derde plek wordt vertegenwoordigd door de wijnregio Castilia-La Mancha. Deze grote regio ligt ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid. De goed geprijsde tafelwijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten verdeeld over 27 wijnregio’s in dit gebied. Van oudsher wordt de druivensoort Airén veel aangeplant die de hete en droge omstandigheden kunnen verdragen. De witte druivensoort kwam het eerst, en werd het meest aangeplant in Castilla-La Mancha (en ook in heel Spanje). Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot.

Tip: Voordat je de wijnen gaat ontdekken, raden we je aan een rondleiding door Ciudad Encantada te doen, in het natuurpark van de Serranía de Cuenca. Het is een van de meest bekende natuurmonumenten in de provincie Cuenca.

4. Campanië, Italië

Campanië in Italië heeft een enorme variëteit aan wijnen en het is dan ook geen wonder dat de regio de vierde plaats inneemt in deze ranglijst. De regio heeft sterke historische banden met wijn, die teruggaan tot de 12e eeuw voor Christus, en is een van de oudste wijngebieden in Italië. Enkele van de beste wijnen uit deze regio zijn: Greco, Asprinio, Pallagrello wit, Fiano, Falanghina, Coda di Volpe, Forastera en Biancolella.

Tip: Breng een bezoek aan de ruïnes van Pompeii, deze vormen een van de meest fascinerende archeologische ervaringen ter wereld.

Nog meer wijn in Italië, Frankrijk en Spanje

5. Umbrië, Italië

Op de vijfde plaats, bekend als het ‘groene hart van Italië’ vinden we Umbrië. Hier zijn drie wijnboeren verantwoordelijk voor de aanplant van rode Sagrantino-druiven, maar ook Sangiovese, Colorino en andere Italiaanse druifsoorten. De wijnboeren verbouwen niet alleen Italiaanse druifsoorten, maar ook internationale soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon.

Tip: Als je houdt van kunst, mag je het Palazzo dei Priori niet missen, een van de mooiste gebouwen in Perugia. Het is de thuisbasis van de Galleria Nazionale dell’Umbria, een prachtige galerie van middeleeuwse en renaissance kunst uit Umbrië.

6. Pays de la Loire, Frankrijk

Frankrijk vertegenwoordigt opnieuw een regio in deze ranglijst, nu met Pays de la Loire op de zesde plaats. Een van de belangrijkste factoren die tot dit succes hebben geleid, is het aantal bestaande wijnproducenten, 4.625 om precies te zijn. Deze regio staat bekend als onderdeel van de beroemde Loire-vallei, dat zich uitstrekt van de Atlantische kust tot de Franse Auvergne langs de rivier de Loire. Hier vind je de heerlijke Muscadet wijn, geproduceerd volgens de Franse tradities, met een volle smaak die super past bij schelpdieren of vis.

Tip: Doe een rondleiding langs de kastelen uit de streek, het kasteel van Chambord is het grootste van allemaal, Azay le Rideau misschien wel het meest pittoreske, en het kasteel van Chenonceau is een stunning combinatie van kasteel, tuinen en het uitzicht, maar je zal bij je bezoek al snel je eigen favoriet hebben.

7. Comunidad Valenciana (Valencia), Spanje

Ook Spanje is een uitermate geschikte bestemming gebleken in Europa voor wijnliefhebbers. Een groot voordeel, een fles wijn (gemiddeld) kost ongeveer 4 euro, wat veel goedkoper is in vergelijking met andere Europese bestemmingen. Daarmee komt de Valenciaanse regio op de zevende plaats op onze lijst. Je vindt hier een grote variaties aan druiven waaronder: Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. Er zijn ook zeven wijnbouwgebieden en drie geclassificeerde wijnproducenten in deze streek.

Tip: Kom voor de wijn, maar blijf voor veel meer. Doe een tour naar Bocairent waar je het platteland van Valencia in kunt trekken en dit prachtige middeleeuwse stadje kunt ontdekken.

Wil je meer reisverhalen en -tips van Metro lezen? Kijk dan eens hier.

Safari in Europa: in deze landen kun je wilde dieren spotten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.