Manners.nl
Manners.nl Reizen 30 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Wandelen in Wales: 3 meerdaagse hikes in ‘klein Nieuw-Zeeland’

Mocht Nieuw-Zeeland je droombestemming zijn, maar kom je daar om wat voor redenen dan ook niet aan toe? Kijk dan eens wat dichterbij. Wales biedt veel outdoormogelijkheden en een prachtige natuur om in te wandelen. Niet voor niets wordt dit stukje Groot-Brittannië ‘klein Nieuw-Zeeland’ genoemd.

Wandelen is tegenwoordig hip, ook onder de jongere generaties. Noorwegen en Zweden zijn populair, net als meerdaagse huttentochten in de Alpen of Dolomieten. Minder bekend is Wales, maar je voelt hem al aankomen: niet minder mooi.

Wandelen in de nationale parken van Wales

Zo heb je het sprookjesachtige nationaal park Snowdonia, met een enorme variatie aan natuur en de berg Snowdon, met 1.085 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië (buiten de Schotse Hooglanden). Hier is het fantastisch wandelen.

Wales
Verbranden doe je niet snel in Wales. Foto: Unsplash.

Ook nationaal park Pembrokeshire Coast is met de ruige kust van Wales de moeite waard. En als je er dan toch bent, bezoek ook de heuvels en lage bergen van nationaal park Brecon Beacons. Wales leent zich perfect voor een wandelvakantie. Dit zijn drie meerdaagse hikes, waarvan je natuurlijk ook kleinere gedeeltes kunt lopen.

Hike 1: Glyndwr’s Way

Glyndwr’s Way (Llwybr Glyndwr in het Welsh) is een wandelroute in het midden van Wales. Het pad is vernoemd naar de welshmen Owain Glyndwr, een bekende vrijheidsstrijder uit Wales in de veertiende eeuw. De hiking trail begint in Knighton en maakt een brede lus naar links om te eindigen in Welshpool (Welsch Y Trallwng). De hike is 212 kilometer lang en je doet er ongeveer negen dagen over.

Wales
Foto: Vitistwales.com.

Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over meren, heuvels en de Cambrian Mountains bij Mount Snowdon in Snowdonia National Park. Kijk ook goed om je heen naar dieren als de wilde geit, otter en bunzing. Tijdens de hiking trail kun je ook de plaatsen en gehuchten Knighton, Felindre, Abbeycwmhir, Llanidloes, Dyliffe, Machynlleth, Llanbrynmair, Llanwyddyn, Pont Robert en Welshpool aandoen. Veelal prachtige minidorpjes in de natuur, zonder winkels en hotels.

Hike 2: Offa’s Dyke Path

Deze hiking trail gaat langs de grens tussen Engeland en Wales. Je loopt door een gevarieerd en ruig landschap van bergen, heuvels en rivierdalen. Kijk ook omhoog naar de zwarte raven, buizerds, sperwers, haviken en slechtvalken.

Wales
Foto: Visitwales.com.

Het Offa’s Dyke Path loopt voor tweederde deel door Wales en voor de rest door Engeland. Het Offa’s Dyke Path heeft een lengte van 270 kilometer. Dat is ongeveer 15 dagen wandelen. De hike begint bij de Sedbury Cliffs, vlakbij het plaatsje Chepstow, en eindigt bij plaats Prestatyn aan de Ierse Zee.

Hike 3: The Pembrokeshire Coast Path

Pembrokeshire Coast Path (Welsh: Llwybr Arfordir Sir Benfro) is een hiking trail langs de prachtige ruige kust van Pembroke in het zuidwesten van Wales. Het pad loopt door het beschermde natuurgebied Nationaal Park Pembrokeshire Coast. De route heeft een totale lengte van 299 kilometer, start in St.Dogmaels aan de oostkust en eindigt aan de zuidkust van Wales in het plaatsje Amroth.

Wales
Foto: Unsplash.

Je bent bijna drie weken onderweg als je de hele route wil lopen. De heuvels aan de kust maken het tot een pittige wandeltocht, die verdeeld is in twaalf etappes. Door de ligging (zeer afgelegen dorpen met een paar cottages) zijn kortere etappes bijna niet mogelijk. Wildkamperen wordt gedoogd, dus je kunt ook je tentje meenemen.

Kamperen aan de kust van Frankrijk: tips voor de leukste bestemmingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.