Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 15 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland nu rode vlek in Europa, wat betekent dat voor de vakantie?

Nederland is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Veel Nederlanders gaan nog op vakantie. Wat betekent die rode vlek?

Groningen is zelfs tot donkerrood bestempeld. Dit omdat de corona-uitbraak daar naar verhouding het ergst is. De andere elf provincies zijn iets lichter rood. De status in ons land verandert door de explosieve stijging van het aantal nieuwe coronagevallen. De afgelopen 24 uur werden 11.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Over de vakantie hebben Nederlanders flinke stress. Buitenlandse zaken wordt in ieder geval bestookt met vragen.

Landen passen over vakantie eigen regels aan

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Nederlandse toeristen kunnen er een gevaar voor de volksgezondheid zijn, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren. Ook kunnen landen hun eigen inwoners afraden om in een rood land als Nederland vakantie te vieren.

https://twitter.com/ECDC_EU/status/1415656012971917314

Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg groen en de rest van het land oranje.

Ook elders in Europa loopt aantal besmettingen op

Ook op andere plekken in Europa loopt het aantal besmettingen op. In Spanje zijn onder meer Catalonië en Baskenland van rood naar donkerrood gegaan. Het Griekse eiland Kreta ging van oranje naar rood. Vlaanderen en Wallonië gingen van groen naar oranje, net als de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en Parijs en omstreken in Frankrijk. Ook grote delen van Griekenland, de kust van Kroatië en delen van Denemarken gingen van groen naar oranje.

Landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië blijven helemaal groen, de gunstigste kleur.

Nog geen directe gevolgen voor vakantie

De ANWB heeft nog niet gehoord dat er landen zijn die het beleid voor Nederlandse toeristen aanscherpen nu Nederland rood is geworden op de Europese coronakaart. „Maar dit nieuws is nog maar net bekend. We houden nauwlettend in de gaten of landen de komende tijd hun beleid gaan aanpassen voor bezoekers uit Nederland”, aldus een woordvoerster. Ze adviseert Nederlanders die naar het buitenland willen de ANWB Reiswijzer te raadplegen. Op deze website is voor 24 populaire vakantielanden informatie over de coronamaatregelen te vinden.

Slovenië is code geel: 7 vakantietips in dit verrassende outdoor-paradijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.