Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Reizen 12 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Expertisecentrum waarschuwt: ‘Ga deze zomer niet naar Marokko’

Marokkaanse Nederlanders die van plan waren om deze zomer naar Marokko te reizen, kunnen beter thuisblijven. Dit adviseert het informatie- en expertisecentrum Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO).

Marokko opent deze week de grenzen voor buitenlanders die terug naar huis willen en voor Marokkanen die terug willen keren. De heropening van de grens is vooralsnog beperkt. Reizigers richting Marokko moeten eerst een coronatest doen en het resultaat bij aankomst tonen. Ook worden er nog geen veerboten uit Spanje toegelaten.

Maar het land heeft bij deze aankondiging van de heropening „te veel zaken in het ongewisse gelaten en de vereiste transparantie ontbreekt”, stelt EMCEMO. De organisatie noemt de verplichte coronatest „nagenoeg onhaalbaar en kostbaar”.

‘Bezoek aan Marokko weinig zinvol’

Ook geldt in Marokko nog steeds een toestand van beperkte bewegingsvrijheid en in sommige steden geldt nog steeds een totale lockdown. Dit maakt een vakantieverblijf in het land weinig zinvol, stelt het centrum. „Daar komt bij dat de situatie van de zorgsector erbarmelijk is en dat Marokko geen enkele garantie geeft voor de nabije toekomst; het zou dus kunnen dat Marokko weer besluit om niemand te laten vertrekken.”

Foto: Unsplash.

Een woordvoerder van EMCEMO noemt een reis naar Marokko in de zomer ‘een avontuur’. „Iedereen heeft vragen, er zijn veel onduidelijkheden en het land biedt geen zekerheid dat Marokkaanse Nederlanders weer kunnen terugkeren naar Nederland”, zegt de woordvoerder. „Mensen moeten weten wat de consequenties zijn. Ze kunnen er hun baan in Nederland door verliezen als ze niet op tijd terug kunnen keren. We raden mensen aan het avontuur niet aan te gaan.”

Niet aandurven

Afgelopen week meldde stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders dat de meeste Marokkaanse Nederlanders het niet aandurven om in de zomer naar Marokko af te reizen. Het gros blijft volgens de stichting in Nederland.

Veel Nederlanders kwamen door de uitbraak van het coronavirus vast te zitten in Marokko. In april deden zij een noodoproep aan de Nederlandse regering. Op 20 maart kondigde het land de noodtoestand af. Nederlandse repatriëringsvluchten werden niet toegelaten.

Lees ook: Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.