Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 17 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In een serie: wat vinden zij daar eigenlijk?

Van oudsher is de Kop van Noord-Holland een vakantiebestemming bij uitstek voor gezinnen en families. Je vindt er van alles: van hippe, kindvriendelijke strandhuisjes tot glamping-campings achter de duinen. Het gebied staat voor de kids garant voor een ontdekkingsreis door de natuur, klimmen in de duinen, avontuurlijke kanoroutes, attractieparken, stoere marineverhalen of schatgraven op het strand. In deel 2: Exotische dierentuinen, klimmen in De KlimVallei en zeehonden spotten tijdens een spannende tocht op de wadden. In deel 2 geeft Metro je 12 tips voor een dagje uit in (zo heet het in de volksmond) De Kop. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

1 Landgoed Hoenderdaell

Voor een safari hoef je niet per se naar Afrika. Ook Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna heeft tal van dieren, uit alle delen van de wereld. In een tropische kas waan je jezelf in een ware jungle, waar je kennismaakt met ibissen en pinche-aapjes. En natuurlijk mogen krokodillen en flamingo’s niet ontbreken. Langs de route kom je zebra’s, neusbeertjes, kangoeroes, wolven en tientallen andere prachtige dieren tegen. De kinderboerderij is een park op zich!

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

2 Klimmen in De KlimVallei

Zin in een beetje avontuur? Midden in het bosrijke recreatiegebied Mariëndal bij Den Helder ligt De KlimVallei. In het Eco-Klimpark klim je tussen de toppen van de bomen, met uitdagende hindernissen op 4 tot 8 meter hoogte. Deze attracties zorgen ervoor dat De KlimVallei iedereen van jong tot oud een leuke uitdaging biedt. Doordat je je steeds tussen de bomen bevindt, heb je het idee een ware Tarzan te zijn, die van boom tot boom zwaait. Wie durft?

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

3 Holle Bolle Boom

Hebben de kids zin in een dagje volop spelen? De Holle Bolle Boom in het dorp met de prachtige naam Tuitjenhorn biedt volop speelplezier. Je bent er niet afhankelijk van het weer, want ook binnen is er veel te beleven; van glijbanen tot ballenbakken en een babyroom. Buiten in het speelpark kunnen de kinderen en hun ouders op zoek gaan naar allerlei verrassingen, genieten van de speelattributen en een spetterend fonteinplein en even afkoelen in het zwembad.

4 Dagje op Zee

Een mooie tip voor de herfstvakantie is ‘De Zee Leeft’, een avontuurlijke tocht naar zeehonden en andere zeedieren vanuit Den Oever. Schepen van het Wadvissersgilde nemen je mee op reis. Hier kunnen de kids ontdekken wat zij nog niet weten van de zee, zowel onder als boven water. Met een sleepnet wordt naar boven gehaald wat de zee voor het oog verborgen houdt: van kriebelige krabbetjes tot glazige garnaaltjes.

5 Marinemuseum

Stap aan boord! Wie de marine wil beleven, moet bij het Marinemuseum in Den Helder zijn. Het Torentje laat je kennismaken met de rijke geschiedenis. Ontmoet zeehelden en bekijk wapens en uniformen. Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf, waar vroeger marineschepen werden gebouwd en onderhouden. Uniek is de onderzeeboot Tonijn, die van binnen bekeken kan worden. Aan boord vertellen oud-bemanningsleden spannende verhalen over de Koude Oorlog. Ook zijn er theatervoorstellingen, speurtochten en workshops.

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

6 Attractiepark De Goudvis

Wat dacht je van een rondvlucht in een helikopter (monorail), glijden van de Sharky Glide of sleetje rijden van de rodelbaan? Attractiepark De Goudvis in Sint Maartenszee beschikt over drie overdekte speelparadijzen. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht via de glijbanen naar één van de vijf ballenbakken, slangentrappen of kabelbaan. Ook voor de kleintjes van 0 tot 4 jaar is er een speciale softplay-hoek ingericht met een trap-tunnel-glijbaancombinatie en diverse softplay-attributen.

7 De Helderse Vallei

Bezoekerscentrum, kinderboerderij en openluchttheater. De kinderboerderij omvat diverse dierenverblijven en twee dierenweides. Je kunt dieren van dichtbij bekijken en aaien. In het bezoekerscentrum vind je onder andere een permanente expositie waarin je alles kunt ontdekken over de veelzijdigheid van de natuur en het milieu in en om Den Helder.

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

8 Land van Fluwel

Bij Land van Fluwel in Sint Maartenszee leer je van alles over de tulp. Dompel je onder in de Tulpenbeleving, geniet van het weidse park, loop het Blote Voetenpad en speel in de avonturenspeeltuin. In het pannenkoekenhuis kun je terecht voor een lekkere pauze.

9 Nationaal Reddingmuseum

Ervaar windkracht 10 in de windtunnel van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en neem een kijkje op de legendarische, varende reddingboten. Ontdek in het spannende museum het verhaal van het reddingwezen. Er is van alles te beleven en uit te proberen voor jong en oud, een interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. In het museum kun je zelf uitproberen of je een echte held kunt worden door het digitale Heldenspel te spelen. Je kunt zelfs een rondvaart door de haven maken op een echte historische reddingboot, de Johan de Witt.

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

10 Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is van oorsprong een landfort. Het moest Den Helder verdedigen tegen vijanden die over de zanddijk Den Helder wilde binnen vallen. Het fort ligt op Kijkduin, toentertijd een van de hoogste duinen en een baken voor de scheepvaart. In 1996 is het fort grondig gerestaureerd. Sinds die tijd is het fort te bezoeken en vind je er een Noordzee-aquarium, een museum over de Stelling Den Helder met unieke stukken geschut, en een zoölogische expositie met onder andere het skelet van Chris de Potvis.

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

11 Wadlooptochten en zeehonden

Het prachtige waddengebied, dat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat, kun je ontdekken tijdens wadexcursies. Vanuit Den Helder worden er verschillende wadexcursies georganiseerd. Bij laagwater wandel je door slik, zandplaten en over mosselbanken. Ook vanuit Den Oever, een vissersdorp gelegen vlak voor de Afsluitdijk, kun je mee met wadlooptochten. Modder, water en de prachtige wijde omgeving zijn de ingrediënten voor een heerlijk dagje op het wad. Zeehonden spotten? Vanuit Den Oever vinden robbentochten plaats naar de Waddenzee. Tijdens deze vaartocht kun je zeehonden in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

12 Garnalenvissen

Garnalen vissen en varen langs lepelaars en zeehonden vanuit de haven Den Oever. Rondvaart door de visserijhaven van Den Oever en de spuisluizen in de Afsluitdijk. Als we buiten de haven komen wordt het net uitgezet en bekijk je de vangst in bakken water, zodat alles in leven blijft. Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen aan boord gekookt. Er kunnen garnalen worden gepeld en geproefd. Het dek is gedeeltelijk overdekt, dus ook met slecht weer kan deze tocht doorgaan.

Partnercontent

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland
Sluiten