Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 13 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Integreren moet je afdwingen

Als migrantendochter annex product van gelukszoekers, zou ik presentatoren van jubelprogramma’s en politici graag een lesje integratie voor en door vluchtelingen geven. Integratie is een mededeling. Een bevel. En dus een onmogelijkheid in onze poldersamenleving, maar toch. Denk er eens over na. Een gast die komt eten, leg je ook de spelregels van je huishouden uit: daar is de wc, dit is mijn bezit. Als je wat wilt, vraag je erom en na afloop zeg je dankjewel en ga je weg. Als het niet bevalt, kom je niet meer terug. maar ga je niet op hoge toon champagne eisen in plaats van wijn. Echte cola in plaats van Pepsi. Helder, zou je denken. Hoef je niemand uit te leggen.

Behalve aan vreemdelingen. Die moet je alles uitleggen. Dat je landgenoten dat al jaren en jaren doen als ze over de grens tijdens de vakantie vreemdelingen tegenkomen die zeggen ‘ah Holland, nice country. I wanna go, everybody rich!’, is bijzaak. Dat die vreemdelingen – ik noem m’n Koerdische buurtjes in Turkije – je niet geloven, is bijzaak. Eenmaal hier mogen ze het best meemaken. Voelen. Migranten – of het nou oorlogsvluchtelingen, economische vluchtelingen of gezinsherenigers zijn – moet je onze spelregels uitleggen. Uitleggen dat ze gasten zijn en jammer voor je joh, inderdaad in een opvang met 400 man zitten. Dat je daar van vrouwen af dient te blijven, dat het vlees niet halal is – hallo, je kwam uit een islamitisch land, geloof je werkelijk dat het vlees daar wél halal geslacht was? Kom op Nederlandse vluchtelingenhelpers, dat jullie dat geloven is al idioot, maar dat zij je dat wijsmaken is best knap – en het internet langzaam, tja wat dacht je zelf? Gratis een dak boven je hoofd, gratis eten en gratis internet heeft nou eenmaal z’n beperkingen. We noemen het spelregels. Als het je niet bevalt, is dáár het gat van de deur.

Heus presentatoren van jubelprogramma’s en politici: niet iedereen heeft dezelfde rechten. Zo’n vluchteling of migrant heeft nul bijgedragen aan ons welvaarts- en ontwikkelingsniveau, dat ook wij niet cadeau hebben gekregen. Iemand moet vluchtelingen uitleggen dat je pas ergens de vruchten van kunt plukken, als je er daadwerkelijk recht op hebt. Dat dak boven het hoofd: vooruit. Hoewel ik ze met liefde onder de bruggen in de grachtengordel zou loslaten, maar ja, wie ben ik? De kans dat ze in Bos en Lommer eindigen is groter. En daarom, presentatoren en politici, is het nodig dat áls we die nieuwe buren krijgen, we ze spelregels uitleggen. Dat is niet mensonterend. Het bevordert integratie. Verkrachten van vrouwen? Een ticket de EU uit. Zeiken over seksgebrek? Laat Arie Boomsma er desnoods een programma over maken. Maar vraag ze vooral waarom ze zonder vrouw naar Nederland kwamen. De migrantendochter weet het antwoord: Nederlandse vrouwen zijn hun verblijfsvergunning. Geloof mij vooral niet. Doen de Koerdische buurtjes ook niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.