Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 10 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Arie Boomsma en Renze Klamer botsen in discussie: ‘Je bent zelf ook fel’

Arie Boomsma werd gisteravond behoorlijk fel tegen presentator Renze Klamer. De twee raakten in discussie over supplementen en daar werd het gesprek niet gezelliger op.

Boomsma staat op zijn vijftigste op de cover van de Men’s Health. Hij staat bekend als fitnessgoeroe en schreef over vijftig tips voor een fit en vitaal leven, in zijn nieuwste boek. Over dat boek zou hij het bij Renze aan tafel hebben, maar het gesprek werd een felle discussie over supplementen.

Arie Boomsma in discussie met Renze Klamer

Presentator Renze Klamer heeft namelijk wat vragen over supplementen. Hij vertelt dat de gemiddelde Nederlander voor 80 euro per jaar aan supplementen bestelt. Oftewel vitamines en mineralen die je in pilvorm nuttigt. Klamer haalt aan dat er wat discussie is rondom die adviezen van Boomsma daarover. Klamer haalt namelijk aan dat sommige gezondheidsexperts benadrukken dat het grootste deel van de mensen geen extra supplementen nodig heeft.

Boomsma legt uit dat hij met zijn sportschool samenwerkt met ziekenhuizen en artsen. „De medische wetenschap, de medische wereld, is onmisbaar. Het is echt heel belangrijk dat je niet in zo’n debat tegenover die wereld gaat staan.” Maar Klamer benadrukt dat het standpunt van Boomsma over supplementen tegenover de medische wereld staat. „Daar zit je fout”, benadrukt Boomsma.

Supplementen

Volgens Boomsma zijn er ontwikkelingen gaande. Ook in de wetenschap. Hij benadrukt dat bij een ideaal dieet, met voldoende beweging, voldoende zonlicht, stressmanagement, en goed en gevarieerd vers eten, volgens hem de meeste supplementen overbodig zouden zijn. „Maar de realiteit in al onze levens is dat er wel stress is, dat we niet iedere dag vers en gevarieerd eten en dat we niet voldoende bewegen.”

Maar daar gaat Klamer niet in mee. „De mensen bij het RIVM gaan niet uit van een soort ideale werkelijkheid.” Waarna Boomsma benadrukt dat het RIVM niet veel over dit onderwerp zegt. Volgens Boomsma is de wetenschap duidelijk. We hebben in Nederland een tekort aan zonuren en daarom is vitamine D onmisbaar. En volgens hem is er in de meeste diëten een tekort aan omega’s en magnesium.

Renze Klamer haalt wetenschappers aan

„Magnesium is helemaal geen tekort aan. Ik citeer alleen maar wat ik lees”, haakt Klamer weer in. „Je zegt dus indirect dat de mensen van het RIVM of de voedingswetenschappers van de universiteit van Wageningen…” Boomsma haakt in: „Noem er eens één.” Klamer pakt er een artikel uit het AD bij.

Volgens Boomsma vergeten sommige wetenschappers dat er veel is veranderd. Hij benadrukt nogmaals dat we nu een heel ander leven leiden. „Dat snap ik, maar ik kan me niet voorstellen dat deze mensen dat niet snappen”, waarmee Klamer naar de wetenschappers uit het artikel verwijst.

‘Heksenjacht over supplementen’

Boomsma: „Wat jammer is, is dat wij nu in een debat komen. Dat jij drie wetenschappers noemt, dat ik drie wetenschappers noem. Elk argument kun je staven met onderzoek. Dat weet je zelf ook. Zelfs tegenstrijdige dingen.” Daarna noemt hij een wetenschapper van de Amerikaanse Stanford universiteit. „Is die dan minder gespecialiseerd dan deze mensen?” Waarna Klamer zegt dat hij dat niet kan beoordelen. „Maar waarom hebben we het er dan over?’, vraagt Boomsma.

De fitnessgoeroe benadrukt dat mensen verschillende levens en behoeften hebben. Hij noemt de discussies over supplementen een heksenjacht. „Wij leven in een welvaartssamenleving. Waarom richten we ons peilen niet op de bedrijven die ons ongezond houden?”

Arie Boomsma geïrriteerd

Klamer lijkt zich te ergeren aan het feit dat Boomsma de bovengenoemde wetenschappers of het Voedingscentrum niet serieus neemt. „Maar vind je dit niet zonde?”, vraagt Boomsma aan Klamer. De presentator benadrukt dat hij hier simpelweg een vraag over wilde stellen. „Je bent zelf ook fel hoor”, concludeert tafelgast Maxim Hartman.

Klamer constateert dat Boomsma beter over 49 tips kon schrijven dan over 50. „Ik vind het zonde. Ik had ook in bed kunnen liggen nu”, aldus Boomsma. „Je doet het zelf”, vindt Klamer. Boomsma wil nog steeds zijn punt maken, maar de Renze-tafel lijkt af te haken. „We gaan straks nog even goed knuffelen in de break”, probeert Klamer de boel wat luchtig te maken. Maar Boomsma kijkt er bedenkelijk bij.

Je kijkt Renze terug via Videoland.

Over Mijn Lijk start met crematie Zoë: ‘Wat ben je als je je kind verliest?’

Beau van Erven Dorens komt voor Gordon op na openhartig gesprek over zelfmoordgedachten

Winnaars De Slimste Mens maken statement tegen racisme: ‘Pijnlijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties