Metro
Metro Verkeer 15 okt 2020 / 19:37 uur

Mondkapjes ook verplicht tijdens rijlessen, anders géén rijexamen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt mondkapjes tijdens rijlessen verplicht. Het CBR neemt geen examens meer af als leerlingen en opleiders tijdens de rijles geen mondkapje hebben gedragen. De nieuwe regel gaat per maandag 19 oktober in.

Ook kandidaten die voor een theorie-examen door hun opleider per taxibus of touringcar naar het CBR worden gebracht, mogen geen examen doen als ze onderweg aantoonbaar geen mondkapje hebben gedragen.

Gezondheidscheck mondkapjes

De vraag of tijdens de lessen een mondkapje is gedragen wordt opgenomen in de gezondheidscheck waarvoor aan iedere kandidaat voorafgaande aan een examen mondeling vragen worden gesteld. Als een kandidaat niet voldoet, kan het examen worden uitgesteld. Het CBR neemt de maatregelen naar eigen zeggen met „unanieme steun van de rijschool-brancheverenigingen”.

Lees ook: Strengere controle screening douaniers na plaag van corruptieschandalen

Rijlessen

Volgens directeur Alexander Pechtold van het CBR zitten examinatoren dagelijks met acht of negen kandidaten langer dan een kwartier in een auto. „Dat is in deze tijd met oplopende besmettingen spannend. Het dragen van een mondkapje is bij rijexamens en rijtesten al sinds mei ‘normaal’,” laat hij weten. „We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen. Met deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens de rijlessen. Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mondkapjes ook verplicht tijdens rijlessen, anders géén rijexamen
Sluiten