Anne Kersten
Anne Kersten Verkeer 3 jul 2020

Geen zwarte zaterdag; vakantiedrukte op de weg blijft uit

Lange rijen auto’s richting de grens hoef je dit jaar niet te verwachten. In ieder geval niet zo extreem als in voorgaande jaren.

Vandaag sluiten de schooldeuren voor leerlingen in noordelijke en oostelijke provincies. En waar normaal gesproken het begin van de zomervakantie leidt tot een grote uittocht, blijven veel mensen dit jaar in eigen land.

Geen vakantiedrukte

We gaan dit jaar vaker in eigen land op vakantie of naar een buurland toe, waardoor er minder kilometers worden afgelegd en er minder files ontstaan. Leerlingen in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland krijgen vandaag vakantie.

Geen grote uittocht

De grootste drukte op de Europese wegen is waarschijnlijk pas eind juli en begin augustus, maar ook dan zal het minder heftig zijn dan in voorgaande jaren. Schoolregio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland) krijgt sowieso pas volgende week vakantie en de scholieren in regio Midden (Zuid-Holland, Utrecht en delen van Gelderland) zijn pas vanaf 18 juli vrij.

Hoewel vandaag ook in delen van Duitsland de zomervakantie begint, worden ook door geen grote uittochten verwacht. De meeste Duitsers brengen de zomer waarschijnlijk aan de eigen kust of in de Alpen door.

Wegwerkzaamheden

Er kunnen wel files ontstaan op wegen naar het noorden en zuiden van het land. Maar dat heeft volgens de ANWB eerder te maken met werkzaamheden. Rond Amsterdam wordt extra drukte verwacht door werken aan de A9, die tot zondagmiddag dicht is tussen Diemen en Holendrecht. Ook de A16 van Breda tot aan de Belgische grens gaat het weekend dicht, net als de A20 tussen Rotterdam en Gouda. Ook werkzaamheden op de Afsluitdijk zorgen voor vertraging.

Daarnaast kan het in Duitsland door wegwerkzaamheden wat drukker zijn op de weg. Zo kunnen er files staan tussen Hannover en de Deense grens, bij Keulen en op de wegen van Frankfurt naar München. Daar zorgen grenscontroles bij Oostenrijk voor oponthoud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen zwarte zaterdag; vakantiedrukte op de weg blijft uit
Sluiten