Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 11 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Ov-fiets gaat voortaan open met ov-chipkaart: ‘Handig, gaaf!’

Mensen die gebruik maken van een ov-fiets hebben geen gedoe meer door kwijtgeraakte fietssleutels. De Nederlandse Spoorwegen gaan de ov-fiets voorzien van een elektronisch slot dat opent en sluit met de ov-chipkaart.

De eerste vierhonderd fietsen met zo’n nieuw slot staan in de stalling van station Apeldoorn en zijn vandaag in gebruik. genomen. Aan het einde van dit jaar is waarschijnlijk zo’n 70 procent van de ov-fietsen voorzien van een elektronisch slot, meldt NS.

Slim slot ov-fiets springt open

Het nieuwe slot opent door de ov-chipkaart er tegen te houden. Als er een abonnement op de kaart staat, springt het ‘slimme slot’ open. Bij inlevering van de fiets wordt de huur automatisch beëindigd als de fiets op slot wordt gezet en is in de app te controleren of de fiets ook echt goed is ingeleverd.

Tijdens een proef in Apeldoorn is de techniek uitgebreid  op de fietsen getest. Reizigers beoordeelden het nieuwe snufje met een 8. Ze gaven ook aan dat ze informatie wilden hebben over de werking van het slot, vandaar dat er nu op de bagagedrager van de ov-fiets een instructie is te vinden, aldus NS. Ook in de speciale NS Lab-app is informatie te vinden over de ov-fiets en het nieuwe slot.

Het nieuws rond de ov-fiets roept soms ook een vraag op.

En deze, waarop NS direct reageerde:

Tweeduizend sleutels per jaar foetsie

Elk jaar verliezen de Nederlandse Spoorwegen ongeveer tweeduizend fietssleutels omdat reizigers uit gewoonte hun tweewieler op slot zetten en het sleuteltje per ongeluk mee naar huis nemen.

Een foto van het openmaken van een ov-fiets met een ov-chipkaart
Een ov-fiets met een vernieuwd slot op het station van Apeldoorn. De NS deed daar een proef. Foto: ANP / Vincent Jannink

NS biedt momenteel 21.700 fietsen aan op bijna driehonderd locaties als stations, bus- of metrohaltes en P+R-terreinen. De afgelopen vijf jaar naam het aantal ritjes met de ov-fiets toe van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Door het coronavirus werden er in 2020 ruim 3 miljoen ov-fietsritten gemaakt.

Gaaf nieuws over de ov-fiets

Op Twitter wordt door sommigen op het nieuws over de ov-fiets en de ov-chipkaart blij gereageerd. Jeroen bijvoorbeeld:

Voor deze twitteraar komt het maar wat goed uit:

Lees ook: Politie test blauwe zwaailichten voor agenten op de fiets: ‘Is dit een grap?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ov-fiets gaat voortaan open met ov-chipkaart: ‘Handig, gaaf!’
Sluiten