Metro
Metro Openbaar vervoer 26 jun 2020 / 18:31 uur

NS geeft 5 miljoen aan onder meer kampen Westerbork en Vught

De NS geeft kamp Westerbork, kamp Vught, kamp Amersfoort en het Oranjehotel gezamenlijk 5 miljoen euro.

„Met deze ondersteuning geeft de NS erkenning van het leed en lot van de grote groep getransporteerde gevangenen die buiten de individuele tegemoetkoming vallen”, meldt de NS, daarmee onder meer doelend op Joden, Sinti en Roma die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden en geen nabestaanden achterlieten, verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders.

De NS wees in februari 32 miljoen euro toe aan overlevenden van de transporten en ook aan kinderen van overlevenden en weduwen en weduwnaars. Die regeling staat nog tot 5 augustus open.

Het is de bedoeling dat de 5 miljoen voor de herinneringscentra onder meer wordt uitgegeven aan educatie voor jongeren.

Overlevenden

Tot slot adviseerde de Commissie een diepgaand onderzoek te doen instellen naar de rol van NS tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het perspectief is gericht op transporten tijdens de oorlog. Dit met het oog op het verdiepen van het historisch inzicht en de reflectie op het eigen handelen in de oorlogsjaren.

Daarom heeft NS het NIOD gevraagd hier een vooronderzoek naar te starten. Het NIOD verwacht hier zo’n zes maanden voor nodig te hebben. Mocht uit het vooronderzoek blijken dat meer onderzoek nodig is, dan geeft NS het NIOD daar opdracht toe. Het advies tot diepgaand onderzoek is daarmee de laatste aanbeveling van de Commissie die nog open staat.

Tevreden

Het initiatief kwam op gang door de inzet van journalist en fysiotherapeut Salo Muller (83), wiens Joodse ouders door de NS in Nederland werden getransporteerd en uiteindelijk door de nazi’s werden vermoord in Auschwitz. Muller zei tevreden te zijn met de uitkomsten. „Ik ben blij dat deze directie van de NS inziet hoe belangrijk het is.”

Zwarte bladzijde in de geschiedenis

De Nederlandse Spoorwegen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog omgerekend 2,5 miljoen euro in rekening gebracht voor transporten van joden vanuit concentratiekamp Westerbork. NS beschouwt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf en heeft hier in 2005 excuses voor aangeboden.

Reageer op artikel:
NS geeft 5 miljoen aan onder meer kampen Westerbork en Vught
Sluiten