Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 jun 2019 / 14:54 uur

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.

Van Boxtel roemde de snelheid en zorgvuldigheid van de commissie en zei dat de omgang met het oorlogsverleden ingewikkeld is en blijft. „Dit transport vond plaats om hen als bevolkingsgroep uit te roeien", zei de president-directeur. „De vergoeding neemt het persoonlijk leed nooit weg."

Van Boxtel denkt dat de NS een bedrag van tientallen miljoenen euro’s zal uitkeren. „We gaan ons best doen om vanaf 1 augustus met de uitvoering daarvan te beginnen", zei Cohen. De commissie adviseert ook diepgaand onderzoek naar de rol die de NS heeft gespeeld tijdens de oorlog.

Salo Muller

Het initiatief kwam op gang door de inzet van journalist en fysiotherapeut Salo Muller (83), wiens Joodse ouders door de NS in Nederland werden getransporteerd en uiteindelijk door de nazi’s werden vermoord in Auschwitz. Muller zei tevreden te zijn met de uitkomsten. „Ik ben blij dat deze directie van de NS inziet hoe belangrijk het is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII
Sluiten