Metro
Metro Openbaar vervoer 30 jan 2020 / 14:46 uur

Nederlandse stations worden dit jaar nog rookvrij

Roken op de Nederlandse stations wordt helemaal verboden. De komende tijd worden alles rookzones op stations weggehaald. In totaal worden er 390 rookpalen verwijderd.

Nu geldt er al een rookverbod in de stationshallen, trappen, liften en tunnels van de stations. Maar als het aan ProRail ligt, zijn de stations per 1 oktober helemaal rookvrij.

Rookpalen

Op zo’n honderd stations in Nederland staan nog rookpalen of roosters. ProRail is al gestart met de voorbereidingen om deze van de perrons te halen. Ook worden alle borden die een rookzone aangeven weggehaald.

Ook stopt de NS met de verkoop van tabakswaren in de eigen winkels op de stations. Dat zijn in totaal 136 verkooplocaties van de Kiosk en de Stationshuiskamer. Verder sluiten ze geen nieuwe contracten meer met winkels die tabak op het station willen verkopen. De stop op de verkoop van tabakswaren in de winkels van de NS gaat het bedrijf naar eigen zeggen miljoenen kosten. „Vaak kopen mensen bij de Kiosk wat te drinken of te eten én een pakje sigaretten. We lopen er dus best veel geld door mis, maar dat nemen we voor lief. Het is echt een maatschappelijke keuze en een rookvrij station past in de trend van de afgelopen jaren om roken minder aantrekkelijk te maken", legt NS-woordvoerder Erik Kroeze uit.

Met de beslissing willen ProRail en NS bijdragen aan een rookvrije generatie in 2040. De bijdrage van de twee bedrijven is breder dan alleen „de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden", stelt staatssecretaris Blokhuis va Volksgezondheid. „Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook."

AKO

De AKO-winkels op de stations blijven voorlopig nog wel sigaretten en shag aanbieden. Ze hebben met de NS afgesproken dat te blijven doen totdat de bestaande huurcontracten van de winkels aflopen. „De verkoop van tabaksproducten is een maatschappelijke discussie die wij al geruime tijd nauwgezet volgen. Uiteraard bekijken wij ook de optie om op termijn de verkoop van tabaksproducten in de AKO-winkels te staken", laat het kioskbedrijf weten.

De VSK, de brancheorganisatie van de tabaksindustrie, heeft geen specifieke reactie op de stap van de NS en ProRail om stations en perrons rookvrij te maken. „Iedereen kan zo’n besluit zelf maken. Dat is in het verleden al vaker gebeurd", zegt een woordvoerder van de VSK.

Even wennen

„Voor de reizigers zal het misschien even wennen zijn in het begin, maar we vertrouwen erop dat de overgang naar een rookvrij station goed zal verlopen", zegt Kroeze. Er wordt met de ingang van het rookverbod dan ook niet extra gehandhaafd. „We krijgen veel positieve reacties op dit beluit, ook van rokers. Het is immers makkelijker om te stoppen met roken als het minder zichtbaar is. Daarnaast kunnen we ons nu niet meer voorstellen dat er vroeger in de treinen werd gerookt, ook die overgang verliep prima."

De afgelopen maanden moesten ook horecagelegenheden hun rookruimtes sluiten. Dat oordeelde de Hoge Raad afgelopen september. Vanaf 1 april 2020 wordt dit verbod dan ook echt gehandhaafd, maar veel horecazaken zoals cafés en discotheken hebben al geen rookruimte meer.

Rookvrij terras

En ook gaan er steeds meer stemmen op om terrassen rookvrij te maken. Sommige horecaondernemers hebben inmiddels zelf al besloten om van hun terras een rookvrije zone te maken. Uit cijfers van anti-rookorganisatie Clean Air Nederland blijkt dat er inmiddels zeker 113 rookvrije terrassen zijn in Nederland.

In 2018 sloot staatssecretaris Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord. Een van de doelstellingen is dat Nederland in 2040 een rookvrije generatie kent. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen worden pakjes sigaretten in 2023 tien euro en moeten winkels alle rookwaren uit het zicht halen. Ook wordt roken op plekken met veel kinderen en in de buurt van sportparken aan banden gelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse stations worden dit jaar nog rookvrij
Sluiten