Metro en ANP
Metro en ANP Openbaar vervoer 6 feb 2019 / 08:49 uur

In 2040: ‘Elke 10 minuten intercity tussen 9 steden’

In negen grote Nederlandse steden moet in 2040 elke tien minuten een trein rijden. De verbinding met Duitsland moet daarnaast sterk verbeteren, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een interview met de Volkskrant.

De staatssecretaris komt woensdag met het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040, waarin voorstellen staan om het ov over twintig jaar beter te laten aansluiten op de reizigersvraag. Het aantal treinreizigers ligt tegen die tijd naar verwachting zo’n 30 tot 40 procent hoger. Daarbij moet het stimuleren van de groenere trein in plaats van de auto de CO2-uitstoot beperken.

Over de grenzen

Van Veldhoven ziet de oplossing onder meer in een ring van negen steden, Randstad, Breda, Eindhoven, Arnhem-Nijmegen en Zwolle, waar iedere tien minuten een intercity tussen moet rijden. ProRail-topman Pier Eringa laat in een reactie in de krant weten dat het wat hem betreft nog een „tandje ambitieuzer” mag. „Eigenlijk wil je 2030 lezen waar nu 2040 staat.”

De staatssecretaris wil ook over de grenzen kijken. Met een stad als Parijs is er al een „hoogwaardige” snelle verbinding, en wat Van Veldhoven betreft moet die er in de toekomst ook tussen Nederland en Duitsland komen, zei ze tegen Radio 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In 2040: ‘Elke 10 minuten intercity tussen 9 steden’
Sluiten