Ciana Mayam
Ciana Mayam Entertainment 6 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Gaat een NL’se rapper Hongarije vertegenwoordigen?

De kans bestaat dat het liedje ‘Roses’ van de uit Iran afkomstig Farshad Alebatool (oftewel: Slashkovic) in mei zijn weg vindt naar jouw huiskamer. De Iraans-Nederlandse rapper is namelijk in de running om Hongarije te vertegenwoordigen tijdens het 64e Eurovisie Songfestival. Samen met vriend, en oud-songfestival deelnemer, András Kállay-Saunders treden ze op als ‘The Middletonz’ met het nummer ‘Roses’ Een verhaal dat gaat over een tijd zonder rozengeur en maneschijn.

Waarom wil je meedoen aan het Songfestival?

,,Ik houd van competitie en vooral van winnen. Dus toen András voorstelde om mee te doen, dacht ik ‘waarom niet?’. Ik ben de moeilijkste niet.”

Maar waarom wil je uitkomen voor Hongarije?

,,Omdat ik hier al bijna drie jaar woon. Ik vertrok voor een maandje naar Hongarije om muziek te schrijven en geïnspireerd te worden. Maar het leven is goed hier. Alles is goedkoop, de vrouwen zijn mooi. Waarom zou ik ergens anders willen zijn? Het zou voor mij als rapper supercool zijn om mee te mogen doen aan het songfestival.”

Vind je dat niet doodeng? Rappers zijn een zeldzame vondst in het songfestival…

,,Het is zeker spannend, maar het zou toch mooi zijn als ik hiermee een klein deurtje kan openen voor andere rappers in de toekomst? En daarbij is dit ook niet écht een rap act. Het is meer een zangnummer met rap dan andersom. Ik ben ooit begonnen met rap battles – trouwens shout out naar Punch Out Battles en de andere platformen die battle rap nog in leven houden- Maar dit is andere koek. Dit nummer en ons optreden tijdens de A Dál live shows is meer artistiek, een soort moderne theatershow. Als ik tijdens mijn tekst ‘stop’ zeg, stopt de band met spelen en stoppen de dansers met bewegen. Ik houd wel van dat theatrale.”

Wat is ”A Dál’ en in welk genre zou je het nummer ‘Roses’ plaatsen?

,,A Dál is een Hongaars televisie programma dat zich richt op het uitkiezen van het nummer dat Hongarije zal vertegenwoordigen tijdens de Eurovisie Songfestival.

Het nummer valt niet echt binnen een categorie. Er zit een beetje van alles in, onder andere Hiphop en EDM. En als je naar de tekst van ‘Roses’ luistert, dan hoor je dat het niet je standaard liefdes nummer is.’’

Hoe komt dat?

,,Normaal schrijf ik muziek met mijn hoofd, maar dit nummer schreef ik echt met mijn hart. Het nummer ‘Roses’ gaat over een toxic relationship, iets waar veel mensen zich wel in kunnen herkennen en beter niet in kunnen zitten. We hebben allemaal wel meegemaakt dat we niemand hadden om van te houden. Of dat we ons ongeliefd voelden. En soms is het beter om ervoor te kiezen de relatie te beëindigen, ook al houd je nog wel van die persoon. Dit was de situatie waar ik in zat destijds dus had ik het opgeschreven.’’

Over wie gaat dit nummer?

,,Mijn ex-vriendin. Ik leerde haar kennen in Hongarije, maar ze komt uit Rusland. Daarom eindig ik mijn rap ook in het Russisch met: Ik hou van je.”

Wat vindt zij van het nummer?

,,Volgens mij weet ze niet dat we misschien mee gaan doen met het Eurovisie Songfestival. Tenzij ze mijn Facebook of Instagram stalkt, haha. Als ik het red naar de finales in Israel, stuur ik haar wel een sms dat ze even moet kijken.”

Dit klinkt als een liefdesverklaring…

,,Nee, zeker niet. Ik stap niet twee keer in dezelfde stront, haha. Het is voor mij vooral een mooie afsluiting van de relatie. En een mogelijkheid om een hele goede show naar het Eurovisie Songfestival te sturen.”

Hoe zijn The Middeltonz ontstaan?

,,Ik heb András ontmoet tijdens een jamsessie in Boedapest. Hij heeft al meegedaan met het Eurovisie Songfestival en haalde toen de vijfde plek. De op twee na beste positie die Hongarije ooit heeft behaald. Waren we beiden onder de indruk van elkaars optreden tijdens die jamsessie en zijn we bevriend geraakt. Kevin Middelton, een gezamenlijke een vriend, zei op een gegeven moment dat András en ik moesten samenwerken. Onze naam ‘The Middletonz’ is daarom een eerbetoon aan hem en onze vriendschap.”

Zaterdag zijn de halve finales voor het songfestival. Hoe schat je jullie kansen in?

,,Ik denk er niet teveel over na. Ik denk meer aan het feit of ik een lange of korte broek moet meenemen naar Israël, haha. Op dit moment zitten we in ieders top 3, als het al niet de top 2 is. Dus ik schat onze kansen goed in, maar je weet het natuurlijk nooit. Van de 400+ acts zitten wij al bij de laatste achttien en daar ben ik al trots op.”

Kunnen wij ook op jou stemmen?

,,Graag zelfs! De semi-finals beginnen om 19.30 uur aankomende zaterdag. Je kunt je stem uitbrengen door ‘10’ te sms’en naar +36304422999 als The Middeltonz op het podium staan via deze link.”

Oh.. en volg me op Social media als je op de hoogte wilt blijven van het één en ander. #slashkovic / #the_middletonz

Is er nog iets wat je kwijt wil aan de lezers van Metro?

,,Veel liefde – en zoals de Eurovision-slogan van dit jaar zegt: Dare to Dream en je dromen zullen uitkomen. En beluister ons nummer op YouTube als je het nog niet gehoord hebt.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat een NL’se rapper Hongarije vertegenwoordigen?
Sluiten