Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 feb 2019 / 08:14 uur

FNV wil landelijk onderzoek naar chroom-6

Vakbond FNV vermoedt dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan chroom-6 dan tot nu toe bekend. De vakbond wil daarom een landelijk onderzoek instellen naar het gebruik van het gevaarlijke roestmiddel in werkplaatsen in pakweg de afgelopen twintig jaar. De bond wil dat zo’n studie wordt uitgevoerd onder regie van de overheid.

Het spul is veelgebruikt

Volgens de bond is het lastig om na te gaan hoeveel mensen er in de afgelopen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6. „Maar je kunt op je vingers natellen dat het er veel zijn. We spreken hier niet over honderden mensen, of een paar duizend. Maar over veel meer", zegt Wim van Veelen, beleidsadviseur bij FNV. Volgens hem is het spul heel veel gebruikt, op allerlei materieel dat roestbestendig moest zijn. „Vliegtuigen, vaartuigen, noem maar op."

De bond pleit voor het opzetten van een zogeheten claimbeoordelingsinstituut. De bedoeling is dat mensen die denken ziek te zijn geworden door blootstelling aan chroom-6 zich daar kunnen melden, zodat er naar hun zaak gekeken kan worden. Als experts hebben aangetoond dat een ziekte arbeidsgerelateerd is, moet een werknemer aanspraak kunnen maken op de verzekering van de werkgever. „Die moet dan de schade uitkeren", aldus Van Veelen. Met zo’n procedure voorkom je volgens hem „een lange juridische lijdensweg voor slachtoffers.”

Schadevergoedingen

Vorige week donderdag concludeerde een onderzoekscommissie dat de gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen (NS) steken hebben laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats lieten werken. Zij kwamen in contact met chroom-6 en werden daar ziek van, of kunnen dat worden. De gemeente komt later woensdag met een voorstel over schadevergoedingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FNV wil landelijk onderzoek naar chroom-6
Sluiten