Metro en ANP
Metro en ANP Onderweg 16 okt 2020 / 14:06 uur

Het is stiller in het verkeer, in het OV en in winkelstraten

Nederlanders stapten deze week weer minder in een auto, trein, bus, tram, metro of op een veerpont. Ook in winkelstraten in het land is het rustiger.

Daarmee lijkt de bevolking gehoor te geven aan het dringende verzoek van het kabinet om waar mogelijk thuis te werken en minder te reizen. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

60 procent minder reizigers OV

Afgelopen maandag stapten reizigers 1,9 miljoen keer in bij het openbaar vervoer. Voor het eerst sinds eind augustus dook het aantal check-ins onder de 2 miljoen op een doordeweekse dag. Dinsdag en woensdag lag het aantal check-ins weer onder deze grens. Daarmee stapten zo’n 60 procent minder Nederlanders in een trein, bus, tram, metro of op een veerpont vergeleken met dezelfde dag in 2019.

Niet alleen OV stiller, ook op de weg rustig

Ook op de weg wordt het met de week rustiger. Deze week reden op een doordeweekse dag tussen 8.00 en 9.00 uur gemiddeld 524 auto’s voorbij op een druk verkeerspunt. Vorige week waren dat er nog 559 en de week daarvoor 584. Dat baseert de NDW op metingen bij tweehonderd locaties verspreid over het land, met name snelwegen.

Ook aan de locatiegegevens die Google bijhoudt is te zien dat mensen meer thuisblijven. Mensen gingen vorige week minder naar kantoor dan een week eerder. Ook gingen zij minder op stap. Ze lieten zich minder zien in plekken als restaurants, winkelcentra en bioscopen. Deze week is de horeca vanaf donderdag gesloten.

Een foto van winkelend publiek in het centrum van Amsterdam.
De Dam in Amsterdam vorige week. Nu zal het nog rustiger worden. Foto: ANP / Ramon van Flymen

Sinds gister terugloop in winkelstraten

De strengere coronamaatregelen lijken effect te hebben op de drukte in de winkelstraat. Volgens onderzoekers van Bureau RMC was er gisteren sprake van een grote terugloop van het aantal bezoekers. Ze houden al langer gegevens bij over het aantal mensen dat door winkelstraten loopt.

Gekeken naar het gehele jaar is het normaal gesproken op de donderdag gemiddeld 13 procent drukker dan op de woensdag, legt RMC uit. Maar deze donderdag was het juist 7 procent rustiger dan een dag eerder. De onderzoekers merken op dat het wel 11 procent drukker was dan vorige week donderdag, maar dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het slechte weer van vorige week. „Vergelijken we de drukte van gisteren met die van een jaar eerder dan zien we 65 procent minder bezoekers in winkelstraten.”

Een foto van klanten van de de Bijenkorf moeten verplicht een mondkapje dragen bij een bezoek aan hun winkel. Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, worden coronamaatregelen aangescherpt.
Het is minder druk in de winkelstraten, dus dat zal ook de Bijenkorf merken. Foto: ANP / Koen van Weel

Winkelgedrag structureel veranderd

Volgens RMC is het winkelgedrag van Nederlanders de afgelopen maanden al structureel veranderd. Zo gaan mensen de laatste tijd veel doelgerichter winkelen in de binnenstad. Ook is lokaal winkelen een stuk populairder en mensen bezochten de laatste maanden massaal de woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra. Daarnaast is er in de grote steden juist een relatief sterke afname te zien van de bezoekersaantallen.

Lees ook: Zorgen om coronavirus op te lopen nemen toe: angst en stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Het is stiller in het verkeer, in het OV en in winkelstraten
Sluiten