Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 16 okt 2020 / 14:38 uur

7997 nieuwe coronagevallen erbij, stijging op de ic’s met 25 procent

Het begint een beetje eentonig te worden, maar er is wederom een nieuw dagrecord in het aantal nieuwe besmettingen. Op de intensive cares wordt het steeds drukker.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Een palindroomgetal overigens, van voor naar achteren hetzelfde.

Gisteren, toen het ook internationale handenwasdag was, had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7833, maar dat is vandaag bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen in Nederland positief getest.

‘Nieuwkomers’

Amsterdam-Amstelland telde 798 positieve tests, waaronder 676 in Amsterdam. De provincie Utrecht telde 781 nieuwe gevallen, waarvan 263 in de gemeente Utrecht. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 688 positieve tests bij. Daaronder zijn 330 in Rotterdam. In Midden- en West-Brabant kwamen 634 besmettingen aan het licht en in Haaglanden 632. Hollands Midden (521) en Twente (499) registreerden meer dan vierhonderd nieuwe gevallen. Achter de vier grote steden vielen Tilburg, Almere, Enschede, Zaanstad en Breda vandaag op. Die plaatsen registreerden meer dan 100 positieve tests.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 29 sterfgevallen gemeld.

Lees ook: Zorgen om corona op te lopen, nemen toe

Stijging ic

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op de intensive cares. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen. Op de verpleegafdelingen, waar het de afgelopen weken heel druk was, steeg het aantal patiënten met 10 procent, laat Ernst Kuipers weten, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ziekenhuizen behandelen nu 1553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag.

Verpleegafdelingen

De intensivecareafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen. Drie mensen hebben de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 32 naar 345. Verpleegafdelingen hebben de afgelopen 24 uur juist meer mensen zien vertrekken dan binnenkomen. De klinieken namen 219 mensen op. Daar staat tegenover dat 224 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 1213 naar 1208.

In de afgelopen 24 uur zijn 36 mensen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Het is niet bekend hoeveel patiënten binnen de eigen regio verplaatst zijn. Spreiding moet de druk op de ic’s en verpleegafdelingen verminderen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden hebben ziekenhuizen moeite om de toestroom bij te houden. Ruim drie weken geleden is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding daarmee begonnen. Sindsdien zijn al bijna vierhonderd mensen verplaatst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7997 nieuwe coronagevallen erbij, stijging op de ic’s met 25 procent
Sluiten