Rotterdam

‘Hopelijk is Fröbel springplank naar echte baan’

Saskia Warnaar (midden) opent woensdag de eerste lunchroom in Rotterdam die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking. 'Ik wil ze laten zien dat ze meer kunnen dan de maatschappij ze doet geloven. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Donna van der Kolk'

31 JAN 2017

Rotterdam is een bijzondere horecagelegenheid rijker. Woensdag opent aan de Westerstraat lunchroom Fröbel, de eerste broodjeszaak in Rotterdam die volledig draait op personeel met een verstandelijke beperking. Initiatiefneemster en eigenaar is de 23-jarige Saskia Warnaar.

Vertel. Hoe kwam je erbij dit te doen?
Een lunchroom openen is altijd al een wens van mij geweest. Dat wil ik al zo lang ik me kan herinneren. Op de basisschool was het idee nog een ‘gewone’ lunchroom, maar toen ik er na de middelbare school achterkwam dat ik de zorg in wilde, kwam pas het idee om de broodjeszaak daarmee te combineren. Ik had toen alleen nooit durven dromen dat het werkelijkheid zou kunnen worden.

Dat is het nu wel. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen op je 23e?
Ja, het is nog heel onwerkelijk. Maar het antwoord is passie! Omdat ik al wist dat ik dit wilde gaan doen, werkte ik tijdens mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij ZiZo, eenzelfde soort concept in Utrecht, om de kunst alvast een beetje af te kijken. Ook heb ik mijn horecaondernemersdiploma gehaald en werkte ik tijdens mijn opleiding twee jaar lang in Word aan een businessplan. Daarin had ik werkelijk álles uitgewerkt: van menukaart tot inrichting en kosten. Mijn oom is ondernemer en toen ik het hem liet zien, zei hij: ‘Ik heb nog nooit zoiets compleets gezien. Dit moet je doen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Na wat research bleek Rotterdam een dagbestedingstekort te hebben voor mensen met een verstandelijke beperking, dus ben ik in september hierheen verhuisd. Vanaf dat moment is het in sneltreinvaart gegaan.

En nu is Fröbel een feit. Waar komt die naam vandaan?
Mijn familie noemde mij vroeger Fröbelaar. Ik was altijd met mijn handen bezig en fröbelen betekent jezelf ontwikkelen door dingen te doen. Volgens de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel gaat deze ontwikkeling sneller als je doet wat je leuk vindt, op een plaats waar je je fijn voelt. Dat moet de lunchroom Fröbel ook worden, dus de naam heeft een dubbele, toepasselijke betekenis.

Wat hoop je met Fröbel te bereiken?
Het valt me op dat bij vergelijkbare concepten de medewerkers met een beperking vaak als marketingmiddel gebruikt worden. Dat wil ik juist niet. Ik heb weleens van cliënten gehoord dat ze het gevoel hebben dat ‘de hele wereld doorgroeit', terwijl zij 'alleen naar hun dagbesteding gaan en zich amper verder ontwikkelen’. Bij ons moet ontwikkeling juist centraal staan. Zo gaan we elk half jaar diploma’s uitreiken. Al is het maar voor het snijden van uien. Het is dan geen hbo-diploma, maar voor hen net zo waardevol. Ik wil een statement maken dat deze mensen zoveel meer kunnen dan wat de maatschappij ze doet geloven. Het allermooiste zou zijn als Fröbel een springplank kan zijn naar een echte, betaalde baan. Dat ondernemers dit straks lezen en geïnspireerd raken om ‘fröbelaars’, zoals ik mijn medewerkers soms noem, aan te nemen.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel