Job Halkes
Job Halkes Binnenland 31 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Markthal worstelt met leegstand, kou en tocht

Een kraamhoudster speelt wat op haar iPad en een groep toeristen kijkt voornamelijk naar boven. Het is op deze maandagmorgen erg rustig in de Markthal, waar meer kramen dan ooit leegstaan. Vooral de kramen die verse producten verkopen lopen erg slecht. Standhouders en de gemeente Rotterdam maken zich zorgen over deze icoon van de stad.

Een bloemist, een poelier, een slager, een Turkse slager, een groenteboer, een bakker… Zomaar wat zaken die de afgelopen tijd uit de Markthal verdwenen. Eigenaar Klépierre probeert dat te maskeren door er een soort zithoeken van te maken, maar de sombere zwarte doeken maken de stemming niet bepaald vrolijker. En de kramen die er nog zitten weten wel wat er loos is. De hal is te koud of te warm, het is een tochttunnel, de huurprijzen zijn te hoog en de regels veel te streng. En de honderdduizenden bezoekers die er komen zijn vooral toeristen die wel naar de horecazaken gaan, maar niet de versproducten kopen.

„Het is toch belachelijk dat een kaasboer niet eens een broodje kaas mag verkopen”, vertelt een medewerkster van een andere kraam. Ze wil niet met naam en toenaam genoemd worden, omdat ze bang is voor eventuele gevolgen. „Veel bezoekers die hier komen, zijn toerist. Rotterdammers komen ook wel, maar veel minder dan gedacht. Dan red je het gewoon niet als slager of poelier. Een Japanner neemt echt geen stukje kip mee naar huis.”

Levendiger

De toeristen zelf valt het ook wel op dat het wat leeg is. „Wij kennen deze markten vanuit ons eigen land”, vertellen de Spaanse Adana (22) en Oliveria (21). Ze maken een reis door Europa en doen nu Rotterdam aan. Met een gids in de hand zoeken zij hun weg door de hal. „Het mag wel wat levendiger. Al die lege plekken zijn zo ongezellig.”

De vriendinnen Rachel Jansen (24) en Anna Peters (26) uit Rotterdam lopen ook rond in de Markthal. „Wij wonen in Ommoord en doen vandaag een dagje stad.” Beiden zijn ze slechts één keer eerder binnen geweest. „Ik snap wel dat Rotterdammers hier niet massaal komen”, aldus Rachel. „Waarom zou je helemaal hiernaartoe gaan als er in iedere wijk wel een slager, groenteboer en bakker te vinden is? Bovendien is het hier nog duurder ook. Dat begrijp ik wel, want die standhouders moeten ook de huur betalen.”

Brief

De standhouders zelf wachten af waar eigenaar Klépierre mee komt. Wethouder Maarten Struijvenberg (Economie) laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat de eigenaren op zoek zijn naar ‘ondernemers met frisse ideeën’. Hij heeft met zowel de ondernemers als eigenaar Klépierre om tafel gezeten om te bemiddelen en heeft goede hoop dat de leegstand wordt aangepakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.