Rotterdam gaat toren van mensen bouwen

8 december 2016 om 14:19 door Job Halkes
Rotterdam gaat toren van mensen bouwen
ANP

Meer dancefestivals, een levende toren van mensen en de terugkeer van de Danceparade. Rotterdam Festivals presenteerde donderdag het programma voor 2017. Het komende jaar staat er op festivalgebied weer heel wat te gebeuren in Rotterdam. Wij zetten alvast vier opvallende dingen op een rij.

Castellers

ANP

Wie ooit in een Zuid Europees land is geweest, heeft het misschien weleens gezien, een toren van levende mensen. En dat wil Rotterdam ook. In mei moeten maar liefst 2000 mensen een toren van 8 verdiepingen hoog gaan vormen. Daaraan vooraf zijn er diverse workshops om mensen zo ver en getraind te krijgen om dit goed uit te kunnen voeren. Daarvoor worden ook 150 professionele Spaanse ‘castellers’ ingevlogen, die dat in goede banen moeten gaan leiden.

Everybody in the street

ANP

Hoe en waar deze Danceparade nieuwe stijl precies gehouden gaat worden, is nog onbekend. Het idee was namelijk om dat te doen rondom de Erasmus- of Willemsbrug, maar dat is geblokkeerd door het stadsbestuur. Niet omdat ze het niet zien zitten, maar vanwege de Maastunnel die dicht is als gevolg van werkzaamheden. Er wordt nu nagedacht over een alternatieve locatie voor Everybody in the street. Het wordt in ieder geval een festival met rijdende trucks met diverse genres. Wel zal dat in een afgesloten gebied zijn, want dat moet vanwege de vergunning. Ook zal er een entreeprijs gevraagd worden.

Dancefestivals

ANP

Was er zes jaar geleden nauwelijks meer een dancefestival in de stad, komend jaar barst het ervan. In totaal 17 organisatoren hebben groen licht gekregen om hun beats op verschillende plekken in de stad ten gehore te brengen in de buitenlucht. Nieuw zijn Modular, dat voorheen werd gehouden in Schiedam, en CrazySexyCool Halloween Festival. Dat laatste feest is eind oktober en buiten. Daarnaast komen er ook festivals op het buitenterrein van de Onderzeebootloods, een totaal nieuwe locatie die gereedgemaakt wordt.

REC

ANP

Vorige maand streek MTV neer in Rotterdam vanwege de EMA Awards. Daaromheen werd voor het eerst het muziekfestival REC geprogrammeerd. Dat is echter zo’n succes gebleken dat er volgend jaar gewoon een tweede editie komt. Het Central District, waarin onder meer poppodium Annabel ligt, wordt omgebouwd tot een groot muziekwalhalla voor de liefhebbers. De afgelopen editie was erg geslaagd en leverde de stad veel positieve commentaren op.

 

Rotterdam populair bij organisatoren

Rotterdam Festivals is voor 2017 wederom overspoeld met ideeën van festivalorganisatoren. In totaal kwamen er 224 aanvragen binnen, maar die konden niet allemaal geplaatst worden op de evenementenkalender.

Mede door het sluiten van de Maastunnel en de vele bouwprojecten was het voor 2017 een flinke klus aldus Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals. „We kunnen niet overal lukraak programmeren. Parken hebben ook een rustperiode nodig en we willen niet dat iemand iedere week iets voor zijn deur heeft.”

Naast de bekende festivals als North Sea Jazz, Rotterdam Unlimited en het Film Festival Rotterdam hoopt Moerman ook op de terugkeer van de City Racing. „Maar ook voor hen moeten we een andere plek zoeken, want de bruggen moeten volgend jaar vrij blijven.”

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!