Good vibes

Open-up week: maak psychische klachten bespreekbaar

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 MEI 2017

Van 1 tot 4 mei is het Openup-week: met dit initiatief willen 3FM en MIND jongeren stimuleren om 'uit de kast te komen' met hun psychische klachten. Vier op de tien jongeren tussen de 13 en 24 jaar kampen met psychische klachten als piekeren, somberheid, paniekaanvallen, faalangst of eetproblemen. Zo'n 37 % van de Nederlandse jongeren die psychische klachten ervaren durven niet open te zijn naar andere mensen over deze klachten.

Bang om verhaal te vertellen

Aangeven dat je last hebt van een depressie, angst, eet of persoonlijkheidsstoornis of PTTS het zijn misschien niet bepaald onderwerpen die je direct bespreekt als je met je vrienden in de kroeg zit. Jongeren zijn vaak niet open over hun psychische problemen omdat ze bang zijn dat ze als aanstellers worden gezien, niet serieus worden genomen of anders worden behandeld.

Lidewy Hendriks is psycholoog bij MIND en Korrelatie en legt uit dat het juist belangrijk is om wel openlijk te praten over je problemen en je hart te luchten. ,,Alleen al door over je problemen te praten, zul je ze beter begrijpen.” Ook voor je omgeving zal het helpen om erover te praten. ,,Vaak worden mensen die hun kwetsbare kant durven te tonen juist als interessant gezien en door te vertellen hoe je je voelt heb je meer kans op begrip van anderen” zegt Hendriks. ,,Voor mensen met psychische problemen kan het vaak een enorm zwaar ding worden in hun hoofd, door erover te praten wordt het minder beladen. Misschien herkennen mensen zich in je verhaal en daardoor zul je je ook beter voelen."

Social media vergroten de druk om een perfect leven te leiden

Jongeren vinden het in vergelijking met volwassenen vaak lastiger om over hun problemen te praten omdat jongeren over het algemeen meer het idee hebben dat ze alles goed moeten doen. ,,Ze geloven meer in perfectie dan ouderen. Jongeren hebben nog heel erg het idee dat alles kan en mogelijk is en willen alles perfect doen.” Social media spelen hierbij een grote rol. Op internet wordt elk klein dingetje uitvergroot en lijkt het net alsof iedereen een perfect leven heeft. Social media vergroten de druk om een perfect leven te leiden, waardoor jongeren minder geneigd zijn om hun verhaal te doen. ,, Online kun je jezelf vergelijken met wie je maar wilt en dan ga je je misschien nog minder ‘normaal’ voelen. Jongeren streven er naar om extreem gelukkig te zijn en daardoor wordt het nog moeilijker om te praten over problemen."

'Bloggen was voor mij de oplossing'

De 22-jarige Mellanie Frerichs heeft sinds haar 18e last van PTTS en een paniekstoornis. Mellanie wil andere leeftijdsgenoten graag helpen met hun psychische klachten en blogt daarover op haar blog Mellaah.

Haar psychische problemen beperken Mellanie tijdens haar dagelijkse leven en in het begin merkte ze dat als ze nieuwe mensen leerde kennen, dat ze haar niet altijd begrepen. Door haar verhaal te doen kreeg zij uiteindelijk meer begrip voor haar situatie en ze er zelf ook beter mee omgaan.

,,Bloggen was voor mij de oplossing, het is een soort dagboek. Ik wilde juist mijn verhaal naar buiten brengen om zo meer begrip te krijgen,” zegt Mellanie aan Metro. Mellanie kreeg op haar eerste blog veel reacties van andere meisjes die ook last hadden van een paniekstoornis. ,, De reacties van buitenaf waren allemaal positief. Mijn leven is niet perfect, maar ik ben blij dat ik op deze manier mensen kan motiveren.”

Psychische problemen in de media

Psychische klachten komen bij iedereen voor en ook artiesten hebben hier last van. Het ideale leven dat zij schetsen op social media en op de rode loper, is niet altijd de hele waarheid. De laatste jaren zijn er steeds meer artiesten die openlijk over hun problemen praten. De Britse Prins William sprak onlangs nog over zijn bezoek aan een psycholoog om de dood van zijn moeder te verwerken. Hij wilde hiermee bijdragen om het stigma rondom psychische problemen weg te nemen. De Britse Prins kreeg hierbij steun van zangeres Lady Gaga. De zangeres heeft te maken gehad met een depressie, maar spreekt hier openlijk over in haar interviews.

Ook zanger Robbie Williams heeft een tijd last gehad van depressies en angststoornissen, maar hield dit lange tijd verborgen en vluchtte in dranks en drugs. Tegenwoordig praat hij openlijk over zijn eerdere problemen.

BEKIJK OOK


  Views

  200+

  Jongen die niet op schoolfoto mocht, wordt H&M-model

  Alfie Aldridge tijdens een shoot ©Instagram

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Een 11-jarige autistische jongen uit Groot-Brittannië die niet op de schoolfoto mocht vanwege zijn woedeaanvallen is professioneel model geworden. Alfie Aldridge is al geportretteerd voor advertentieposters van H&M, River Island en Land Rover.

  Zijn nieuwe job bevalt uitstekend en hij krijgt zijn gedragsproblemen steeds beter onder controle. Dit is wel anders geweest: in het verleden werd hij uitgesloten van alle schoolactiviteiten zoals toneelstukken en schoolfoto's.


  Views

  1k+

  WWII-held (94) maakt na 74 jaar weer skydive

  De 94-jarige read zet het weer op het skydiven na 74 jaar. / Videostill Unilad

  Foto van 'Daisy Heyer'

  18 SEP 2018

  Skydiven an sich is in deze tijd niet meer zo speciaal, maar als je hoogbejaard bent en het erop waagt om uit een vliegtuig te springen wordt het een heel ander verhaal.

  74 jaar geleden

  Dat was dan ook precies wat de 94-jarige (!) Harry Read 14 september deed. Beelden van zijn skydive gaan nu viral. Zijn skydive-sessie is niet alleen speciaal vanwege zijn leeftijd, maar ook omdat het 74 jaar geleden was toen hij voor het laatst uit een vliegtuig sprong. Dat deed hij in Normandië, tijdens de D-Day invasie in 1944.


  Views

  700+

  Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

  Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

  In samenwerking met Huawei

  18 SEP 2018

  Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

  Nu al in Nederland

  Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


  Views

  1k+

  Student mailt 246 Nicole's om de juiste te vinden

  Een aantal Nicole's die met elkaar hebben afgesproken naar aanleiding van de mail van Carlos. / Twitter @ParisEsther

  Foto van 'Daisy Heyer'

  11 SEP 2018

  Het zal je maar gebeuren: kom je de liefde van je leven tegen, heb je een verkeerd nummer gekregen. Het hield een Canadese student Carlos Zetina niet tegen om 'zijn' Nicole uit Nederland weer op te sporen, door alle 246 Nicole's van de Universiteit van Calgary een e-mail te sturen.

  Onjuist nummer

  Carlos ontmoette de eerstejaars student Nicole in een universiteitsbar. Hij was een ware gentleman en bracht de studente na afloop van de avond thuis, waar hij haar nummer vroeg. Maar toen Carlos de volgende dag het nummer probeerde te bellen, bleek dat onjuist.


  Views

  2k+

  Zeldzame leeuwin baart welpjes in Blijdorp

  De soort was rond 1900 bijna geheel verdwenen. In dat jaar waren er nog maar zo'n twintig Aziatische leeuwen over. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  24 AUG 2018

  Geboortenieuws in Diergaarde Blijdorp! De Aziatische leeuwin Lalana heeft in Blijdorp vier welpjes ter wereld gebracht. Een van de jongen is doodgegaan, de andere welpjes maken het volgens de Rotterdamse dierentuin goed. Ze verblijven in de kraamkamer en zijn dus nog niet door het publiek te bewonderen.

  Blijdorp stelt dat het nestje bijzonder waardevol is voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van de soort. De vader, een leeuw uit Singapore genaamd Aapel, stamt rechtstreeks af van twee leeuwen die in het wild leefden.

  Bijna uitgestorven


  Views

  2k+

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Stel schiet trouwfoto's tussen de brie en camembert

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  21 AUG 2018

  Weinig lastiger dan het schieten van een originele trouwfoto - honderd andere stelletjes hebben immers precíes dezelfde ambitie als jij. Tim en Brigit Reijmer besloten voor hun fotoalbum daarom maar terug te gaan naar de plek waar het ooit begon: de kaasafdeling van de Albert Heijn in Zevenaar. Het jonge stel gaat inmiddels viral met hun kiekjes, maar ze staan daarin niet alleen: Metro selecteert daarom vijf andere niet-traditionele trouwplaten.

  Will you brie my wife?

  Wellicht lijkt de Appie op het eerste gezicht een stukkie minder romantisch dan Londen of Parijs, maar wanneer je daar ooit de liefde van je leven tegen het lijf bent gelopen, is het voor jou logischerwijs wél gegarandeerd een fantastische plek voor een geslaagde foto. Voor Tim was het in ieder geval de plek waar hij Brigit, die veertien jaar geleden voor het eerst op de kazenafdeling aan de slag ging, ontmoette. De rest van het verhaal lijkt in ieder geval geschiedenis wanneer je naar de foto’s kijkt.


  Views

  900+

  Lili (13) maakt indruk met coming-out via Instagram

  Lili (13) maakt indruk met coming-out via Instagram

  Foto ter illustratie/Unsplash.

  Foto van 'metronieuws'

  19 AUG 2018

  „Als ik dit nu zo doe, is de stof opgewaaid als ik weer naar school ga", twittert Anne de Poel zondag. Het is een quote van haar dertienjarige dochter Lily, die deze week op prachtige wijze via Instagram bekendmaakte dat ze op meisjes valt.

  Lily plaatste een zwartwit foto van zichzelf op Instagram waar met grote, roze letters 'gay' op geschreven staat. „Nervous, but let's get this over with", schreef ze bij de Instagrampost. Een spannend moment, maar de reacties zijn meer dan positief.


  Views

  4k+

  Wie en waar is toch de Vierdaagse-hunk van Nicole?

  Nicole Broeren zoekt haar leuke wandelmaatje. Foto: Facebook

  Foto van 'Elselotte Smink'

  16 AUG 2018

  Je zou denken dat het in dit digitale tijdperk een appeltje is om met iemand contact te houden. Facebook, Twitter, WhatsApp: mogelijkheden te over.

  Maar, dan is het wel handig als je de naam van de persoon in kwestie weet. En laat wandelaar Nicole dat nou net zijn vergeten te vragen aan de jongen die ze tijdens de Nijmeegse Vierdaagse tegenkwam. Helpen jullie mee zoeken?

  Van Wijchen tot Wedren


  Views

  5k+

  De katten van onze lezers (deel 3)

  De katten van onze lezers (deel 3)

  De kat van Iris weet wat een goed plekje is: de vensterbank!!

  Foto van 'D. van Aken'

  8 AUG 2018

  Het is dus Internationale Kattendag. Dit is de dag waarop de wereld de harige eigenzinnige beestjes viert. Een dag waarop je even een extra bakje eten neerzet voor je kat en je schaamteloos kattenfilmpjes mag kijken.

  Wij vroegen onze lezers om foto's van hun poezenbeesten in te sturen. En dat hebben we geweten ook, want de inbox stroomde over. Onder onze lezers zitten blijkbaar heel wat kattenmensen. Alle foto's zullen we in onze 'katalogus' zetten.

  Check hier onder de lezerskatten. We zullen de hele dag door kattenplaatjes uploaden. Want het zijn er zooooo veel. En langs deze weg willen we iedereen bedanken voor alle foto's. We konden helaas niet iedereen persoonlijk een kattebelletje sturen.


  Views

  1k+

  De katten van onze lezers (deel 2)

  Dit is Dushi Biesen, zij is een poes. Dushi is een kruising tussen een Britse langhaar en een Ragdoll (vader). En ze heeft haar eigen Facebookpagina! Maar dat is logisch.

  Foto van 'D. van Aken'

  8 AUG 2018

  Het is dus Internationale Kattendag. Dit is de dag waarop de wereld de harige eigenzinnige beestjes viert. Een dag waarop je even een extra bakje eten neerzet voor je kat en je schaamteloos kattenfilmpjes mag kijken.

  Wij vroegen onze lezers om foto's van hun poezenbeesten in te sturen. En dat hebben we geweten ook, want de inbox stroomde over. Onder onze lezers zitten blijkbaar heel wat kattenmensen. Alle foto's zullen we in onze 'katalogus' zetten.

  Check hier onder de lezerskatten. We zullen de hele dag door kattenplaatjes uploaden. Want het zijn er zooooo veel. En langs deze weg willen we iedereen bedanken voor alle foto's. We konden helaas niet iedereen persoonlijk een kattebelletje sturen.


  Views

  1k+

  Internationale Kattendag: de katten van onze lezers

  Internationale Kattendag: de katten van onze lezers

  Foto van 'D. van Aken'

  8 AUG 2018

  Het is Internationale Kattendag. Dit is de dag waarop de wereld de harige eigenzinnige beestjes viert. Een dag waarop je even een extra bakje eten neerzet voor je kat en je schaamteloos kattenfilmpjes mag kijken.

  Wij vroegen onze lezers om foto's van hun poezenbeesten in te sturen. En dat hebben we geweten ook, want de inbox stroomde over. Onder onze lezers zitten blijkbaar heel wat kattenmensen. Alle foto's zullen we in onze 'katalogus' zetten.

  Check hier onder alle lezerskatten. We zullen deze lijst de hele dag door aanvullen. Want het zijn er zooooo veel. En langs deze weg willen we iedereen bedanken voor alle foto's. Het waren er zoveel, dat we niet iedereen persoonlijk een kattebelletje konden sturen.


  Views

  1k+

  Zoekactie naar jochie (5): menselijke slinger in zee

  Zoekactie naar jochie (5): menselijke slinger in zee

  Zoekactie naar jochie (5): menselijke slinger in zee. Foto: Mike Koenekoop/Twitter

  Foto van 'Rosan de Vos'

  5 AUG 2018

  Een jongen van vijf jaar oud nam zondagmiddag voor de kust van Julianadorp een duik in de zee, maar niemand zag hem boven water komen. Er werd massaal geholpen bij de zoekactie naar de kleine: reddingsdiensten rukten uit en badgasten vormden een menselijke slinger in de zee.

  Goed nieuws: de jongen is twee kilometer verderop op het strand helemaal gezond aangetroffen. Vermoedelijk was de jongen gedesoriënteerd na zijn duik in de zee en liep hij daarna de verkeerde kant op.

  Drie kwartier lang


  Views

  90k+

  Kinderziekenhuis krijgt ballonnen dankzij politie

  Kinderziekenhuis krijgt ballonnen dankzij politie

  De in beslag genomen ballonnen kwamen op een mooie plek terecht. Foto: Twitter/Wijkagent Dijkzigt & Het Nieuwe Werk

  Foto van 'Rosan de Vos'

  29 JUL 2018

  Tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam heeft de politie verkopers betrapt die ballonnen verkochten, zonder hier een vergunning voor te hebben. De ballonnen werden daarom in beslag genomen: voor de verkopers ontzettend balen, maar de ballonnen kwamen op een mooie plek terecht.

  Kinderziekenhuis

  Na overleg met justitie werden de ballonnen niet vernietigd, maar geschonken aan zieke kinderen in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis.


  Views

  1k+

  Emma (25) gaat terug naar de plek van haar ongeluk

  Emma (25) gaat terug naar de plek van haar ongeluk

  Foto ter illustratie. Foto: Unsplash

  Foto van 'Rosan de Vos'

  24 JUL 2018

  Vijf jaar geleden ging de Australische Emma (25) uit Queensland op vakantie naar Zwitserland. Ze ging daar, dapper als ze was, skydiven. De landing mislukte echter compleet: ze landde op haar buik, brak haar ruggengraat en verbrijzelde haar bekken. Wonder boven wonder overleefde ze de val, maar ze heeft wel een darm- en blaasincontinentie als gevolg. Emma kan daardoor maar 100 ml vocht vasthouden, met als gevolg dat ze regelmatig in haar broek plast.

  Ondanks dit tragische ongeval, gaat ze weer terug naar de plek waar het gebeurde, aldus Mamamia.

  'Het benauwt me'


  Views

  2k+

  Hitteplansongs: 'Zweet, alsof het je laatste dag is'

  Hitteplansongs: 'Zweet, alsof het je laatste dag is'

  Zeuren of grappen over de hitte? Foto: ANP

  Foto van 'Rosan de Vos'

  24 JUL 2018

  Hoe we met zijn allen gigantisch kunnen zeuren over de hitte (‘pff… wat is het warm’, ‘pff… wat is het heet’, 'word echt moe van dit weer..') doen we er natuurlijk beter aan door er flink over te grappen. Daarom zijn Twitteraars, nadat het Nationale Hitteplan is afgegeven, losgegaan op de hashtag #hitteplansongs. En het maakt je dag helemaal compleet.

  Suddenly ijssie

  De opdracht was om een bestaande naam van een liedje een 'warm tintje' te geven. Men was goed op dreef: de heetste hitjes, van ‘Suddenly ijssie’ tot aan ‘Zweet, alsof het je laatste dag is’ kwamen voorbij in je tijdlijn.


  Views

  2k+

  Foto ter illustratie. Beeld: Colourbox

  Toerist brengt goedgevulde portemonnee netjes terug

  Foto ter illustratie. Beeld: Colourbox

  Foto van 'metronieuws'

  9 JUL 2018

  Van dit soort nieuwtjes worden we blij: een man die zijn portemonnee was verloren bij een tramhalte bij Amsterdam Centraal, heeft –dankzij een eerlijke toerist- zijn persoonlijke bezittingen weer terug. En dat is in dit geval bést aangenaam: er zat namelijk een smak geld in ‘verstopt’.

  Flinke buit

  Niet heel vaak dragen we nog veel contant geld op zak: het gebruiken van een pinpas kan in die zin toch een stuk ‘veiliger’ voelen. De toerist die de portemonnee vond zal dus wel even opgekeken hebben: in dit exemplaar zat namelijk zo’n duizend euro. Aan contant geld, ja.


  Views

  3k+

  Zieke Kyano (3) rijdt straks zelf naar operatiekamer

  Kyano rijdt zijn rondjes/Jeroen van Eijndhoven (Beeld Werkt)

  Foto van 'Kasper Hermans'

  6 JUL 2018

  Een hele toffe primeur voor Kyano. Het zieke driejarige jochie had namelijk de eer om als eerste een rondje te rijden in de mini-Tesla, die onlangs geschonken werd aan de kinderafdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

  „De auto wordt als pilot ingezet om te kijken of kinderen in de nieuwbouw straks zelf naar de operatiekamers kunnen rijden", zo schrijft het Amphia. „Zo houden ze zo lang mogelijk zelf de regie en het is nog leuk ook. Als de pilot succesvol is, is er mogelijk ruimte voor meer mini auto’s."


  Views

  2k+

  Kaketoe trapt volledig in What The Fluff-challenge

  Kaketoe/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  6 JUL 2018

  De What The Fluff Challenge is de laatste tijd enorm populair op het internet. Tot dusver waren vooral honden het slachtoffer van hun grappende baasjes, maar ook andere dieren moeten er aan geloven. Zo ook deze kaketoe, die echt niet snapt waar zijn verzorger gebleven is.


  Views

  3k+

  Hoera! Rode panda geboren in Diergaarde Blijdorp

  Een bolletje pandapluis. Nu nog wit, later zal het dier zijn rode kleur krijgen. Foto: videostill Facebook Diergaarde Blijdorp/Rotterdam Zoo

  Foto van 'Elselotte Smink'

  4 JUL 2018

  Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is sinds eind juni een wel heel schattige bewoner rijker. De dierentuin laat op de website weten dat er een rode panda is geboren.

  Op een filmpje is het babydiertje te zien in de nestkast.

  Even eten


  Views

  2k+