Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 2 mei 2017 / 07:05 uur

‘Coach als rolmodel helpt kwetsbare jongeren’

Drie bijzondere initiatieven uit Rotterdam en omgeving namen onlangs een Aardig Onderweg Award in ontvangst. Het prijzengeld van 12.500 euro mogen zij investeren in hun initiatief. Daarnaast strijden deze winnaars om de publieksprijs. Peter Ottens van de YETS Foundation won in de categorie ‘Samenleving’.

Had je verwacht dat je zou winnen?

In eerste instantie durfde ik niets te verwachten, maar toen we geselecteerd werden voor de pitchdag, zijn we stiekem gaan hopen. Uiteindelijk zijn we met nog twee anderen genomineerd. Dat waren ook supermooie initiatieven.”

Hoe is YETS ontstaan?

Het is altijd mijn droom geweest om te basketballen in de Verenigde Staten. En dat is me gelukt: ik heb twee jaar gespeeld op een Junior College. Ik heb keihard gewerkt om dat te bereiken en had daarnaast een stabiele thuissituatie. Wat er ook gebeurde, er was altijd iemand thuis die vroeg hoe mijn dag was geweest. Veel leeftijdsgenoten met wie ik vroeger basketbalde op pleintjes hadden dat niet. Toen ik in de VS speelde, realiseerde ik me dat ik iets voor hen wilde doen. Daarom heb ik in december 2013 de YETS Foundation opgericht. Ons doel is om kwetsbare jongeren zo te vormen dat ze een volwaardige, positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. Samen met forensisch orthopedagoog Anouk Spruit ben ik eerst een jaar lang bezig geweest om onze methodiek te ontwikkelen. In 2015 hebben we in Schiedam de eerste jongeren kunnen laten deelnemen.

Welke methodiek gebruiken jullie?

We gebruiken basketbal als middel om jongeren te helpen. We werken volgens het Amerikaanse schoolmodel. Daar is het gebruikelijk om te sporten op school en krijg je huiswerkbegeleiding. Als je slechte cijfers haalt, mag je niet meetrainen en kan je niet mee naar wedstrijden. Een coach is daar ook echt een rolmodel. Daarnaast doe je iets terug voor de maatschappij door bijvoorbeeld afval te prikken of te helpen in een verzorgingscentrum. Dat systeem hebben we ook hier geïmplementeerd met als verschil dat je geen basketbaltalent hoeft te zijn om aan ons programma mee te doen.

Hoe komen de jongeren bij jullie terecht?

We werken momenteel samen met twee scholen: het Lentiz Geuzencollege in Vlaardingen en het Lentiz LIFE College in Schiedam. Elk jaar geven we een basketbaltraining aan de tweedeklassers. Leerlingen kunnen zich daarna vrijwillig inschrijven voor ons programma. Ook komen er later nog jongeren bij van wie de school zegt dat het programma goed voor ze zou zijn.

Wat ga je doen met het prijzengeld?

Dat gaan we inzetten voor het werven van nieuwe coaches en het verder opleiden van de huidige coaches. Het is namelijk een grote uitdaging om de juiste mensen te vinden die de jongeren kunnen helpen. Onze coaches zijn echt een rolmodel voor de jongeren. Ze kennen de cultuur en begrijpen de taal, maar praten het niet. Ze proberen er juist voor te zorgen dat de jongeren hun omgeving ontgroeien. Daarnaast hebben ze goede pedagogische vaardigheden.

Wat hoop je te bereiken met YETS?

We willen graag jongeren in Schiedam en Vlaardingen blijven helpen en later misschien in Maassluis en hopelijk Rotterdam. Daarnaast willen we graag onze kennis overdragen aan andere organisaties zodat zij onze methodiek in hun eigen regio kunnen inzetten.

Wat betekent het voor jou als je de publieksprijs wint?

Dat zou geweldig zijn voor mijn team. Het zou een erkenning zijn voor al het harde werk.

De Aardig Onderweg Award van de RET is voor mensen die iets bijzonders doen, ontwikkelen of betekenen in de regio Rotterdam. Per categorie is er een vakjuryprijs en daarnaast wordt op 19 mei de publieksprijs uitgereikt aan een van de vakjurywinnaars. Stemmen kan vanaf 13 mei via www.aardigonderweg.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Coach als rolmodel helpt kwetsbare jongeren’
Sluiten