Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Ruim 200 doden na kerntest Noord-Korea’

Op een nucleaire testplaats in Noord-Korea zijn volgens het Japanse TV Asahi minstens 200 mensen om het leven gekomen. Op de plek zou een tunnel zijn ingestort, maar het nieuws is niet officieel bevestigd.

Ingestorte tunnel

Volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsbureau Yonhap stortte de tunnel op 10 oktober in tijdens de bouw van een nieuwe, ondergrondse faciliteit in het noordoosten van Noord-Korea.

Ongeveer 100 mensen raakten opgesloten bij het instorten van de tunnel op de testlocatie bij Punggye-ri. De testlocatie bevindt zich diep onder de grond onder de berg Mantap. Tijdens reddingspogingen zou de tunnel verder zijn ingestort, waardoor het totale dodental op minstens 200 zou zijn komen te liggen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Foto: afp.

Uitgeputte grond

Volgens de Japanse zender is het incident het gevolg van uitputting van de grond waarop de bouw plaatsvond. Sinds 2006 heeft Noord-Korea zes kernproeven gedaan onder berg Mantap. De laatste was op 3 september, toen een waterstofbom tot ontploffing werd gebracht. Volgens deskundigen bewijst een reeks bevingen en aardverschuivingen dat de regio rond de testlocatie daardoor instabiel is geworden.

Op deze voor- en nafoto is te zien welke schade de test van 3 september heeft gehad op de grond van de testlocatie bij de testlocatie bij Punggye-re. Foto: afp.

Een Chinees medium meldde zaterdag al dat China een waarschuwing heeft afgegeven aan Noord-Korea dat nieuwe kerntests de top van een berg zouden kunnen opblazen. Dat zou een mogelijke rampzalige instorting tot gevolg kunnen hebben. Daarbij kan mogelijk straling vrijkomen, die grote gevolgen zal hebben voor de omliggende regio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.