Vijf vragen over Julian Assange
Likeability of 2

Vijf vragen over Julian Assange

De Zweedse aanklager heeft een arrestatiebevel tegen Assange in een verkrachtingszaak ingetrokken. Foto: AFP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

19 MEI 2017

Het internationale arrestatiebevel tegen de Australische klokkenluider Julian Assange is vrijdag ingetrokken door de Zweedse justitie. Het onderzoek tegen de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks naar aanleiding van twee mogelijke verkrachtingen in 2010 is stilgelegd.

1 Wanneer was Assange voor het eerst in het nieuws?

In 2006 richtte journalist, hacker en internetactivist Julian Assange klokkenluidersite WikiLeaks op. Assange is een voorvechter van totale openheid. Hij vindt een transparante, controleerbare overheid en het naar buiten brengen van misstanden zwaarder wegen dan de nadelen. Op WikiLeaks brengt Assange onthullingen met impact naar buiten. Klokkenluiders uit overheidinstellingen en bedrijven kunnen anoniem documenten delen op de site. Zo werd er in 2007 op de site een handleiding gepubliceerd van het Amerikaanse leger in de gevangenis van Guantanamo Bay. Uit het document bleek dat sommige gevangenen geen bezoek mochten ontvangen van een arts. In april 2010 werd WikiLeaks wereldwijd bekend omdat op de site een video genaamd Collateral Murder werd gedeeld waarin te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een helikopter burgers en journalisten aanvielen in Bagdad.

2 Waarom had Zweden een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Assange?

Volgens de beschuldigingen heeft de 45-jarige Australiër in 2010 twee vrouwen verkracht. Hij heeft dit zelf altijd ontkend. Sinds juni 2012 verblijft Assange in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij kreeg daar politiek asiel waardoor de Britten hem niet konden uitleveren aan Zweden. Assange heeft eigenlijk sinds de onthullingen van WikiLeaks al geen vaste woonplaats meer gehad. Hij voorkwam zo dat Amerikaanse veiligheidsdiensten hem in handen kregen. Zo zou hij op vliegvelden hebben geslapen en verbleef hij naar eigen zeggen in Tanzania, Kenia, IJsland en Zweden.

3 Waarom willen de Amerikanen hem vervolgen?

De Amerikanen willen Assange vervolgen omdat zijn site WikiLeaks massaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd. Al in 2010 openden de Amerikanen de jacht op Assange. Er loopt dus al zeven jaar een strafrechtelijk onderzoek, maar Assange is nog steeds niet formeel aangeklaagd. Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van justitie weten bezig te zijn met een aanklacht voor een arrestatiebevel voor Assange. Ze zouden bewijs hebben gevonden dat WikiLeaks heeft samengespannen met Edward Snowden, voormalig analist van de Amerikaanse geheime dienst NSA, bij het lekken van geheime documenten.

4 Kan hij nu dan de ambassade van Ecuador verlaten?

Nee, want ondanks dat het arrestatiebevel is ingetrokken, kan hij nog steeds worden opgepakt als hij de ambassade verlaat. Hij heeft zich namelijk in 2012 op borgtocht niet in de rechtbank gemeld.

5 Waarom is het onderzoek tegen Assange stopgezet?

Volgens hoofdklager Marianne Ny is het onderzoek stopgezet omdat de Zweedse justitie geen mogelijkheid ziet om Assange naar Zweden te halen en de vraag of Assange schuldig of onschuldig is, kan het OM nu niet vaststellen. De aanklacht is formeel niet van de baan. Ny laat weten dat de zaak weer wordt opgepakt als Assange zich in Zweden vertoont. Ze voegde er wel aan toe dat het misdrijf waar Assange van wordt verdacht, in augustus 2020 verjaart.

Kort nadat bekend was geworden dat het arrestatiebevel was stopgezet, plaatste Assange een foto zonder bijschrift op Twitter. Zijn advocaat noemde het besluit van de Zweedse aanklager „totale winst voor ons”. Ook zei hij tegen de Franse zender FranceInfo dat Assange politiek asiel wil aanvragen in Frankrijk.


dislikelike
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

15

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:22

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld