Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 20 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Brugge schrijft geschiedenis met bierpijpleiding

Vanaf vrijdag stromen er duizenden liters bier onder de straten van het Belgische Brugge. Het bier wordt gebrouwen in de historische brouwerij De Halve Maan. Dagelijks leggen de biertjes Brugse Zot en Straffe Hendrik 3 kilometer ondergronds af van de brouwerij naar de bottelarij.

In 2014 kwam de brouwerij met het visionaire plan naar buiten om het bier ondergronds te vervoeren. „Dit is een bijzonder innovatieve techniek waardoor economische groei enerzijds en leefbaarheid anderzijds kunnen worden gecombineerd”, schrijft Xavier Vanneste, directeur van De Halve Maan, op de site van de brouwerij. Met de pijplijn wil de brouwerij zware tankwagens uit de stad houden, die eerder tot wel twaalf keer per dag tussen de twee locaties pendelden. De overlast van de tankwagens leidde tot onveilige situaties en was vervelend voor de inwoners, maar ook voor de vele toeristen die dagelijks naar Brugge komen.

Er is een half jaar aan het project gewerkt. De bierleiding loopt vanuit de brouwzaal in het centrum van Brugge via een buis van 3276 meter naar de bottelarij buiten de stad. De leiding gaat zelfs tot 34 meter diep onder een parkeergarage. Er lopen twee leidingen naast elkaar, waar afwisselend Brugse Zot en Straffe Hendrik doorheen stroomt.

Today front page news in Wall Street Journal… Our underground pipeline!

Posted by Brouwerij De Halve Maan on Wednesday, May 4, 2016

‘Voor de rest van je leven gratis bier’

Het bierproject kost ongeveer 5 miljoen euro. Voor een deel wordt dit betaald via crowdfunding. Mocht je geïnteresseerd zijn en mee willen schrijven aan een stukje biergeschiedenis, dan kun je nog tot 16 september meedoen. Als je 7500 euro bijdraagt, belooft de brouwerij je de rest van je leven elke dag een gratis flesje bier. Ook zal de brouwerij zaterdag 17 september voor iedereen een ZOT-feest organiseren.

Binnenkort stroomt er bier onder het Zand. Maar wat vindt de Bruggeling daar eigenlijk van? Wij trokken op onderzoek in Den apero, Bar Santpoortje en Brasserie De Leffe.

Posted by Brouwerij De Halve Maan on Sunday, December 6, 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.